![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Daniel
Model: Ford Mondeo Mk4 Hatchback Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi Duratorq 175KM/400Nm ;)
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Skoro będziesz wymieniał płyn chłodniczy, to powinieneś wiedzieć o tym, co jest w załączniku.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
"Sam naprawiam"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiem, czytałem.
Mój jest z 17.01.1997. Srodek, który chce kupić to ten: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ile kupić? Skoro do benzyny wchodzi 6,6 litra, całego płynu się nie spuści (zawsze troszkę zostanie) i chcę mieć jakąś ilość na ewentualną dolewkę to chyba dobrze obliczam, że starczą 4 butelki? I jeszcze jedno pytanko. Czy do mieszania może być woda z kranu, czy raczej woda destylowana? Z góry dzięki. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-10-2008
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 flexi
Rocznik: 2010
|
Czy to (według załączonej broszurki) oznacza, że nie można stosować np. płynu Petrygo?
Pytam, bo właściwie to używam go od - nie pamiętam od kiedy. Super Plus Premium jest na bazie glikolu. Tak z czystej ciekawości/dociekliwości zapytam: Czy zalewał ktoś może, układ chłodzenia, glikolem nierozcieńczonym? Ostatnio edytowane przez móndek ; 19-11-2013 o 18:30 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Też kiedyś szukałem płynu Motorcraft super plus 4 i nie znalazłem, więc zacząłem szukać zastępczego i niestety, Super plus premium zastępuje, ale Super plus 2000, a nie Super plus 4. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem płyn, który zastępuje obydwa płyny do forda i jest to Dynagel. Ja kupiłem płyn już rozcieńczony, więc nie mieszałem.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
No nic. Zobaczymy. Po wymianie podzielę się wrażeniami. Mój obecny płyn jest zielony, a z tego co kojarzę to ten Fordowski jest różowy. Pewnie po spuszczeniu starego płynu przydałoby się zalać 1 litr wody destylowanej w celu przepłukania układu chłodzenia i dopiero wtedy wlać nowy płyn z wodą
|
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Xsara Picasso Exclusive
Silnik: 1,8 16V KME Nevo
Rocznik: 2002
|
Cytat:
Co do dolewania wody, to z pewnością lepiej dolać destylowanej. Jeśli chodzi o Dynagel, to również polecam. Jeśli chodzi o krzepliwość to, o ile dobrze pamiętam zamiast -37, miał -34 ale traktuję to jako błąd pomiaru, ponieważ nie mam warunków laboratoryjnych. Bump: Cytat:
|
|
|
|
#18 |
|
|
Tylko najpierw sprawdź go w zlewie zalewając wrzątkiem i przelewając zimną wodą[/quote]
Sugerujesz, że nowy może być walnięty? Zresztą wszystko możliwe, skoro ludzie odbierają z salonu bite samochodyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Xsara Picasso Exclusive
Silnik: 1,8 16V KME Nevo
Rocznik: 2002
|
Nie sugeruję, ja to wiem i z tego co słyszę, to co któryś leżący na półce jest walnięty.
Sam doświadczyłem dwóch przypadków: jednego w fieście kolegi, dodam że kupił oryginał a drugi w Oplu Astrze też był GM-owski. Od tamtej pory zawsze sprawdzam. Trwa to 5 minut, a ja przynajmniej jestem pewien.
|
|
|
#20 |
|
|
Po wymianie płynów (w tym chłodniczy) oraz termostatu.
Teraz ładnie trzyma temperaturkę podczas jazdy, czyli faktycznie termostat był beGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Koncentrat SUPER PLUS PREMIUM FORD zmienia kolor jak kameleon. Sam jest koloru pomarańczowego. Po zmieszaniu z wodą destylowaną robi się różowy, a w butelce z wodą jest zielonyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z mojej benzyny z gazem zeszło z układu równe 5 litrów starego płynu, więc wystarczyło rozrobić 2,5 litra koncentratu z 2,5 litra wody i w zbiorniku wyrównawczym jest troszkę ponad max. |
|
|
|