![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012 / 4/2011
|
![]()
a może spróbować tego:
Napełnianie i odpowietrzanie Upewnij się, że poziom płynu chłodzącego nie spadnie poniżej oznaczenia MIN podczas procedury napełniania i odpowietrzania. Niezastosowanie się do tego zalecenia może spowodować uszkodzenie układu chłodzenia. WSKAZÓWKA: Upewnij się, że przełącznik regulacji temperatury nagrzewnicy wnętrza pojazdu jest w położeniu "gorąco". Wyłącz dmuchawę nagrzewnicy wnętrza pojazdu. WSKAZÓWKA: Jeżeli układ chłodzenia został opróżniony przez jakikolwiek inny przewód układu chłodzenia niż korek spustowy chłodnicy. Napełnij zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego do poziomu górnej części wlewu zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. Napełnij zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego do poziomu na równi z dolną częścią wlewu zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. Uruchom silnik, utrzymaj prędkość obrotową silnika na poziomie 2500 obr/min przez dwie minuty. Napełnij zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego do oznaczenia MAX, załóż korek zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego. Utrzymaj prędkość obrotową silnika na poziomie 2500 obr/min przez 14 minut, aż termostat otworzy się a silnik osiągnie normalną temperaturę roboczą. Zwiększ prędkość obrotową silnika do 4000 obr/min na około 10 sekund. Zmniejsz prędkość obrotową silnika do 3000 obr/min na 10 minut. Wyłącz silnik. Sprawdź układ chłodzenia pod kątem nieszczelności. Odczekaj, aż silnik ostygnie. Napełnij zbiornik wyrównawczy płynu chłodzącego do oznaczenia MAX i załóż korek zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego na miejsce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-01-2009
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 swap 2.0
Rocznik: 2005
|
![]()
nareszcie jest nowy termostat. Jutro montaż i oczywiście relacja będzie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
![]()
czekamy na relację
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
![]()
Witam
Silniki te nie miały czujnika płynu chłodzącego.Miały czujnik temperatury głowicy cylindrów CHT.Moduł PCM dla tych silników posiada funkcję zabezpieczającą silnik przed przegrzewaniem.Jeżeli silnik zacznie się przegrzewać,rozpoczyna się 1 etap.Czujnik temp.głowicy cylindrów CHT przekaże sygnał do modułu PCM,który przesuwa wskazówkę wskaznika temperatury na pole czerwone.Jeżeli silnik nie zostanie wyłączony i temperatura dalej będzie rosła,zapali się kontrolka zespołu napędowego.Sygnalizuje to kierowcy, że silnik zbliża się do punktu krytycznego i należy go wyłączyć.W tym czasie w module PCM zapisywany jest kod usterki,który można odczytać podłączając komputer.Jeżeli lampka i wskaznik temperatury zostaną zignorowane,rozpocznie się 2 etap.Moduł PCM przystąpi do sterowania silnikiem przez odcięcie dwóch cylindrów i ograniczenie liczby obrotów do poniżej 3000 obr/min.Jednocześnie zapali się lampka kontrolna wskaznika usterki MIL.Oznacza to że może dojść do uszkodzenia silnika.Zapisywany jest w tym momencie kod usterki,który można odczytać podł.komputer.Do wyłączonych cylindrów doprowadzane jest powietrze,które kontroluje temperaturę podzespołów silnika.Cylindry będą wyłączane wymiennie,aby zapewnić równomierne schładzanie wszystkich cylindrów.Jeżeli temp.silnika będzie nadal rosła,rozpocznie się 3 etap.Silnik zostanie całkowicie zatrzymany.Lampka zesp.napędowego zaczyna migać i w ciągu 30 sekund silnik zostaje zatrzymany. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
|
![]()
Tak więc moja foka posiada już termostat 74 stopnie. Po długiej walce, wyczerpaniu nerwów udało się! fakty są takie:
-jazda miasto w małym korku- 94 stopnie - jazda 50 km/h -96 stopni -jazda 100 km/h 98 do 99 stopni -jazda autostradą 150-180 km/h około 30 km max 102 stopnie Także wentylator się nie włączył, nie przekroczyło magicznych 104 stopni, w wszystkich w/w przypadkach się włączał. Problem został rozwiązany, ale zostało jeszcze to: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Moja dwuletnia walka bez skutku może ktoś pomoże? |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
![]()
może dla takich przypadków zrobili ten termostat 74 stopnie ? kto wie...
ps. jak zmieniasz termostat to sciagasz alternator czy dajesz radę bez ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
![]()
Witam
Chciałbym nadmienić, do swego wcześniejszego postu,że czujnik CHT mierzący temperaturę głowicy cylindrów,musi mieć kontakt z głowicą, dlatego ulega deformacji przy dokręcaniu.Z tego względu nie można ponownie jego użyć, jeżeli zostanie wykręcony,gdyż błędnie wskazywałby temperaturę i usterki w sterowaniu pracą silnika.Termostat otwiera się w temperaturze nie niższej niż 90 stopni celsjusza. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ford::amateur
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 Zetec
Rocznik: 2002
|
![]()
Cześć
Ja też walczyłem chwilę z przegrzewającą się foką i winny okazał się mechanik, który zmieniał rozrząd z pompą i nie odpowietrzył odpowiednio układu. Po zastosowaniu się do instrukcji z forum: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wszystko jest ok - czyli chłodnica ciepła, wąż powrotny do termostatu ciepły, komp w trybie serwisowym przy normalnej jeździe po osiedlu pokazywał 92 stopnie. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
![]()
Tych opcji odpowietrzania jest mnogo a mnogo i nie wiadomo którą zastosować. Ja już na koniec się nie bawiłem w jakieś odpowietrzanie z instrukcji po prostu wlałem płyn i sam się odpowietrzył podczas jazdy. Nalałem pod zgrzew w zbiorniku na płyn i w drogę. Po około 200 km poziom był ciut przed minimum dolałem do max i po sprawie
|
![]() |
![]() |