Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-04-2014, 21:26   #11
K9Darek
Zablokowany

Imię: Darek
Model: VW Sharan
Silnik: 1.8T 150KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Luz... jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie...

A może tak banalna sprawa jak zbieżność? Może zezują?

K9Darek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-04-2014, 21:30   #12
ukaszek2nd
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2 Sedan
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007

3x raczej nie mogą się mylić zreszta sprzęt Huntera kiepski nie jest... no już mi chore myśli po głowie chodzą... :/

Bump:
Cytat:
Napisał K9Darek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może tak banalna sprawa jak zbieżność? Może zezują?
Tak jak wcześniej zaznaczyłem oprócz "rzucenia" auta słychać ewidentnie głuchy stuk... a juz bardzo dobrze to slychac po wjechaniu z predkoscia ok 40 km/h lub wieksza na pasy w formie szerokiej wysepki to ewidentnie coś łupie, głuchy stuk i to tak jakby od strony kierowcy właśnie... ale GDZIE???

Bump: A np niezbyt poprawnie wprasowane tuleje tylne w przednich wahaczach może dawać taki objaw - choć luzu na nich nie widac...
ukaszek2nd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2014, 19:23   #13
Goblin
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: Fokus MK1
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 1999 Hatchback + 2004 Kombi

A końcówki stabilizatora sprawdziłeś? No i sam drążek stabilizatora - może gdzieś pęknięty? Mocowania górne McPersonów ok?
Goblin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-04-2014, 19:43   #14
ukaszek2nd

Domyślnie

No właśnie mam podejrzenia na poduszki ale to muszę wyjąć całą kolumnę co nie? A stabilizator i łączniki jak sprawdzić? (a czy on nie jest przypadkiem aby zapobiegać nadmiernym przechylom na zakrętach?)

Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
Stary 18-04-2014, 20:15   #15
ukaszek2nd

Obawiam się po oględzinach z mechanikiem (juz ktorys z kolei... :/) że na 99% procent moje objawy spowodowane sa przez uwalona maglownice... podejrzewalem ale jakos nie chcialem tego przyjac do wiadomosci... :/
Stary 01-02-2015, 10:19   #16
daniellson
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus ,civic , escape
Silnik: 1,6
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał ukaszek2nd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sworzni nie ruszałem... żaden mechanik czy diagnosta którzy go "badali" nie mówili nic o sworzniu zresztą było by go słychać na szarpakach czyż nie? Bo na nich grama luzu podobno :-) jak samemu sprawdzić sworzeń?
Bardzo prawdopodobne że sworznie gubią geometrie ,ewentualnie przestawiona kołyska także może dawać podobne objawy ,zmienia kąty zwłaszcza wyprzedzenia sworznia zwrotnicy ,jeżeli będą różne po obu stronach ,nawet przy idealnym ustawieniu zbieżności ,auto będzie myszkowało .Nie doczytałem czy tule jeprzednie wahacza tylnego (zwrotnicy ) były wymienione ,one także będą zaburzać prowadzenie auta na nierównościach oraz podczas szybkiej jazdy (auto będzie podatne na podmuchy boczne itp)Większość piszących tu obwinia maglownicę ,jednak ona praktycznie nie ma tu nic do, rzeczy nawet z luzami i cieknąca (sprawdzone) już bardziej uwalona pompa wspomagania .
Jeżeli chodzi o geometrię to często warsztaty mają żłe dane odnośnie danego modelu ,nawet bardzo często żle ustawiają zbieżność
Focusy powinny mieć zdecydowanie plusowe (zbieżne )nastawy .
Czyli na przykłądzie mojego fikusa przód połówka 0,07minuty -sumaryczna 0,14minuty
tył połówka 0,13 sumaryczna 0,26 st (to jest ideał ) w ustawieniu
Często zakłądy mają maszyny ustawione na 0,00 przód .Tak nie będzie dobrze zwłąszcza w focusach ,auto będzie się zachowywało nie stabilnie w różnych warunkach
Dlatego warto sobie to przypilnować .Ja się mondrzę a ostatnio mi właśnie tak ustawili na 0 przednią oś i był dramat na trasie >Musiałem ciągle korygować jazdę na wprost
Wiem ,że post jest już troszkę starawy ,jednak może moje wywody sie przydadzą proszę o wyrozumiałość moderów
daniellson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania