![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Mikołaj
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
|
Gdyby turbo się kończyło, to byłyby luzy na turbince, ubywałby troszkę olej oraz dymiłby na biało z wydechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście nie zawsze tak jest, ale zazwyczaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podłącz pod kompa go, check się świeci/świecił?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Przychodzi mi do głowy przytkany wydech (czytaj rozsypany katalizator).
Musisz posprawdzać ciśnienie doładowania (polecam manometr ), odczyt z map sensora i najlepiej podczas jazdy. Dobrze by było zabrać mechanika do auta z komputerem i w czasie jazdy odczytywać dane (dobrze by było jeśli diagnoskop mógłby rysować wykres w czasie rzeczywistym).
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Dzisiaj podczas kolejnej wycieczki koło 120km jadąc po mieście wyjechałem na główną i żeby nie blokować tego co mu wyjechałem to przycisnąłem na 1-ce trochę mocniej i nagle chmura poleciała, na dwójce też i odzyskał moc.... kilka razy więc go jeszcze przepaliłem w ten sposób i jest o niebo lepiej, ale wyjechałem na autostradę i prędkość max to 154km/h (możliwe że dzięki górce aż taka). Jest lepiej ale nie wiem czy coś jeszcze da się zrobić żeby jeszcze trochę mocy/prędkości odzyskać. Pojeżdżę jeszcze trochę i zobaczę. Może faktycznie go zamuliłem, ale z drugiej strony mam go od 2009 i turbo ani wtryskiwaczy nie robiłem i nie sprawdzałem. Nie wiem jak poprzedni właściciel.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
napisz jaki masz styl jazdy tzn emeryt czy jednak kręcisz czasami w okolice 4000 obr/min
Wygląd że masz zamulony silnik, przydała by mu siędiagnostyka w podstawowym zakresie, być może też jakieś czyszczenie. W jakim stanie EGR? Pewne rzeczy musisz sprawdzić aby pomóc silnikowi odzyskać wigor.
|
|
|
#15 |
|
|
No to chyba jak emeryt, bo jak zakręcę do 3tys to jest dobrze. Ponieważ do pracy mam niedaleko i nie zdąży się rozgrzać to nie kręcę go bo mam zimny silnik, więc biegi zmieniam przy 2-2,5 tys. Ale żeby utrzymać np 3tys na trasie to tylko na autostradzie mi się zdarzało, ale, że spalanie znacząco wzrastało to się ograniczałem do 2,5 około, czyli jakieś 140km/h.
EGR ostatnio się blokował, więc zaślepiłem. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
przy okazji zaślepienia egr'u oglądałeś jak wygląda dolot za nim w kierunku zaworów? (jest to ciężko zrobić).
Ja przeważnie też nie przekraczam 3000 obr jednak od czasu do czasu (zależy od warunków na drodze) przegonie go troszkę. Może nie dużymi prędkościami ale np przy wyprzedzaniu - 3 bieg i do 3500/4000 obr. Oczywiście wszystko z umiarem i względną rozwagą. Do pracy w jedną stronę mam ok 25 km z czego połowa to w mieście więc jako takie warunki do przegonienia są. A z raz, dwa razy na m-c gonie go do 150 km/h. Krótkie dystanse, jazda na zimnym silniku i problemy z egr wskazują na miejską eksploatację auta. Wg mnie zrobić pomiar ciśnienia doładowania (podczas jazdy) jeśli będzie ok, a pewnie tak, to odmulić auto i się cieszyć nim.
|
|
|
#17 |
|
|
Witam
Kolejny miesiąc jazdy i kolejne nowe doświadczenia. Na dzień dzisiejszy przyśpieszenie się poprawiło, ale... zaczęło gwizdać, a momentami w ogóle mi się turbo nie załącza. Wtedy muszę wyłączyć i włączyć silnik i odzyskuje moc. Myślałem, że gwizdanie to wina nieszczelności przy zaślepieniu EGR-a, ale dzisiaj to poprawiłem i dalej to samo... Tzn wydaje mi się że poprawiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak czy siak w miejscu nieszczelności na zaślepce EGR-a było trochę oleju, czarny przepalony. Nie wiem czy to normalne. Wcześniej takiego gwizdania nigdy nie było, więc czy to i dodatkowo zawieszanie się turbiny może świadczyć o jej końcu, czy może jej sterowanie się gdzieś przycina? Myślicie, że podłączenie do kompa coś może pokazać? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Ze względu na nieszczelność przy zaślepieniu EGR z powrotem wyjąłem zaślepkę i jest tak jak oryginał i nic bokiem nie ucieka... Generalnie turbo się włącza ale raz na jakiś czas słychać właśnie świszczenie jakby nieszczelność i wtedy turbo jakby chodziło ale powietrze uciekało bokiem... wystarczy wtedy puścić gaz i od nowa wziąć go na obroty i jest normalnie, a przynajmniej tak mi się udawało dotychczas... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Już się gubię w tych swoih teoriach, a nie chce go oddawać do mechanika jeśli mogę jeszcze coś sam zrobić i mieć pewność, że więcej sam nie mogłem.
|
|
|
|