![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo [mk3] kombi
Silnik: 1.8 125KM + LPG
Rocznik: 2004
|
Drodzy forumowicze mam rozwiązanie zagadki!
To nie łożysko półosi, to nie DKZ tylko mechanizm różnicowy w skrzyni biegów. Dzisiaj do takiego wniosku doszliśmy razem z nowym mechanikiem po długim szukaniu (byłem u trzech i na stacji diagnostycznej). Jeden z nich domyślał się że to skrzynia a dzisiaj się upewniłem. Więc czeka mnie wymiana skrzyni i tu mam pytanie do was, czy ktoś robił skrzynie w okolicach Krakowa? Polecają zakład w Jaworniku, zajmują się tylko skrzyniami i podobno dobrze robią. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
K...a mam już dość tych krakowskich mechaników (bez obrazy) każdy mówi coś innego.
Wczoraj rozebraliśmy półośkę tę dłuższą i co się okazało? koledzy forumowicze mieli racje - łożysko podpory do wymiany i luzy w przegubie wewnętrznym. Z braku czasu postanowiłem kupić nowy zamiennik. Znalazłem gościa co sprzedaje na znanym portalu aukcyjnym jakiejś "niemieckiej" firmy ale daje pisemną gwarancje 2 lata. Pojeżdżę trochę na tym składzie i zobaczymy co będzie. Jest jeszcze jedno ale, mechanik nie daje głowy że to było powodem tych objawów ale mam nadzieję że raczej tak i nie będzie to różnicówka w skrzyni. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
To dobrze że to nie skrzynia.W skrzyniach MTX 75 ,które naprawiałem sprowadzało się do naprawy biegu trzeciego.Zwłaszcza synchronizacji na tym biegu.Były to lata 2000-2006.Pózniej zmieniono konstrukcję 3 biegu i już nie było z nią kłopotów.W zasadzie jest skrzynią mało usterkową.Mówię to dlatego że je naprawiam i mogę coś o nich powiedzieć.Największa usterkowość występuje w skrzyniach MMT6,VMT6 i była kilka lat temu w skrzyni MT 82.Po zmianie konstrukcji, wałek wejściowy-wyjściowy usterkę usunięto z niej. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Powoli opadam z sił. Po wymianie łożyska i ośki z przegubem niestety dalej walczę z opisanymi objawami. Brzęczenie, terkotanie zmniejszyło trochę głośność ale występuje nadal.
Kolego Basra czy to możliwe że po przebiegu 120k (częściowo udokumentowany więc chyba prawdziwy) rozsypała się różnicówka lub jakieś łożysko w skrzyni? Dodam, że jednocześnie z tym brzęczeniem występuje wibrowanie pedału sprzęgła, czym wyższe obroty, tym szybsze wibracje i hałas. Dziś przypadkowo zauważyłem takie coś: po wciśnięciu sprzęgła dodając gazu - hałasu brak lecz wibracje na pedale sprzęgła zostają. Czy to nie wina raczej DKZ? Ostatnio edytowane przez Jachul ; 13-06-2014 o 20:56 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Witam
Jeżeli podczas powolnego naciskania na pedał sprzęgła poczujemy pulsowanie i nasila się odgłos terkotania świadczy to o usterce koła o podwójnej masie. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Postanowiłem osobiście przyjrzeć się tematowi bliżej, dziś nagrałem kilka krótkich filmów obrazujących mój problem. Nie są dobrej jakości ale tu raczej chodzi o efekty dźwiękowe.
Pierwszy z nich w czasie jazdy: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Start z postoju, na 2 biegu już słychać a na trzecim to bardzo wyraźnie. Coś jak brzęczenie - terkotanie. Po odpuszczeniu gazu to samo tylko w innej tonacji jakby połączone z buczeniem/rzężeniem w jednakowych odstępach czasu (jakby coś po okręgu) w miarę zmniejszania prędkości coraz wolniej. Jednocześnie zauważyłem coś takiego: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Po zwolnieniu pedała sprzęgła ( w miarę szybkim) słychać pojedynczy stuk Najbardziej mnie martwi trzeci film: Jestem po wymianie dłuższej półosi wraz z przegubami. Postanowiłem z bliska zobaczyć jak pracują przeguby. Po podniesieniu jednego kola, kręcąc nim w lewo i w prawo, stukają przeguby wewnętrzne w środku kielicha. Czuć wyraźnie po dotknięciu ręką. Tak jest na obu stronach. Tak ma być? może za mało smaru? Do tego jeden z nich ten stary ma luzy wzdłużne tzn. mogę kielichem poruszyć około 1-2mm wzdłuż ośki, co też powoduje stuki. I na koniec wisienka: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Uniesione koło, po uruchomieniu silnika i wrzuceniu biegu zaczyna się "czkawka" widać wyraźnie ruchy skrzyni i łącznika elastycznego na wydechu. Jednocześnie buja całym autem czuć mocno siedząc w fotelu. To wszystko dzieje się gdy podniosę koło z nową półosią, po drugiej stronie nic się nie dzieje. Co o tym teraz sądzić, to będzie jedna usterka czyli drugi przegub wewnętrzny czy raczej kilka np. przegub i skrzynia? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-10-2012
Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
|
Ja mam podobne objawy i nie wiem o co chodzi przebieg 148 tys powyżej 2000 obrotów słychać podczas jazdy w sumie na każdym biegu brzęczenie, jak wcisnę sprzęgło ustaje. Na biegu jałowym nic nie słychać. Z tym ze u mnie wyraznie metaliczny dzwiek.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Dzisiaj zauważyłem coś dziwnego na skrzyni biegów od strony kierowcy pod przegubem wewnętrznym. Poniżej załączam fotkę. Nie jest to fotka zrobiona przeze mnie lecz zapożyczona z sieci.
Proszę spojrzeć na ten element w czerwonym kółku, u mnie jest on zbity jakby ktoś w niego młotkiem walił lekko stłuczona też jest ta blacha (wzmocnienie, żebro) z lewej strony. W skrócie, wszystko w kółku jest stłuczone. Wszystko dookoła brudne a tu błyszczy stal. Nie bardzo wiem od czego to jest? nie ma tam nic tylko przerwa do najbliższego elementu może jakieś 3-4cm (to sie chyba nazywa sanki tam gdzie wkręcony jest wahacz) papilio - jak długo z tym jeździsz? czy dźwięk narasta z czasem? Ostatnio edytowane przez Jachul ; 24-06-2014 o 20:45 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Witam
To miejsce,które opisujesz często jest wyłamywane przez pseudo mechaników.Przy wymontowywaniu półosi nie stosują narzędzi.Lecz wkładają monterówkę między ożebrowanie a przegub.Zastosowanie dużej dzwigni prowadzi do wyłamania lub uszkodzenia ożebrowania skrz.biegów.Musisz to miejsce umyć-oczyścić aby potem wyciek zlokalizować.Może to być uszczelniacz lub osłona przegubu. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Problem się wyjaśnił. Po wymianie skrzyni biegów NARESZCIE CISZA!
Rozwalone było to pierwsze łożysko przy wałku sprzęgłowym i chyba coś jeszcze ale nie sprawdzałem nawet, zamontowałem nową "używkę" Teraz to dopiero wiem co to jest szum opon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziękuję wszystkim za udział w wątku. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| skrzynia biegów |
|
|