Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2014, 17:31   #11
MarcinUj
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Ford Focus MK4
Silnik: 1,0 Ecoboost 125
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Czy luz przegubów słyszany w skrzyni biegów kwalifikuje się do naprawy?

Cytat:
Napisał backdel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A to chodzi o km? Dokładnie 118 tys. km
U mnie coś się dzieje w skrzyni biegów albo coś ze sprzęgłem.
Na zdjęciu w miejscu czerwonej kropki słychać stuk-stuk i odgłos smażenia mięsa.
Jak mechanik poprzednio u mnie diagnozował te stuki/puki to też z tej okolicy były słyszalne. Wtedy mechanik wytypował poduszkę pod skrzynią - nie trafił.

"backdel" jak wyczaisz co to stuka/puka, podziel się tym na forum.

MarcinUj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2014, 19:11   #12
backdel
ford::average

Model: Focus Kombi MK1/MK2 srebrny metalik
Silnik: 1.8-TDDI, 1.6 TDCI
Rocznik: 2005/2009
Domyślnie Odp: Czy luz przegubów słyszany w skrzyni biegów kwalifikuje się do naprawy?

Po niedzieli sprawdzę olej. Może byś wskazał na zdjęciu gdzie jest korek spustowy i wlewu oleju?
backdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2014, 11:14   #13
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał backdel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o przebieg zdarzeń to nic poważnego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Luz i stuk ma być.Słyszysz, stuk luzu sumarycznego.Jest to normalne.Korek wlewowy jest na lewo od tych dwóch śrub na klucz 13 mm co znajdują się na prawo.Poziom oleju to 0-5 mm od dolnej krawędzi korka wlewowego.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2014, 18:31   #14
MarcinUj

Cytat:
Na zdjęciu w miejscu czerwonej kropki słychać stuk-stuk i odgłos smażenia mięsa.
Dziś postanowiłem bliżej się przysłuchać tym stukom/pukom.
Uniosłem lewe przednie koło do góry i zacząłem nim ruszać lewo/prawo - na biegu.
W tym miejscu co "backdel" zaznaczył kropką słychać klik/klak. Pomijam fakt sporego luzu, który był podczas ruszania kołem - nie wiem czy to jest normalne.

Jak wrzuciłem na luz, to ruszając kołem lewo/prawo w w/w miejscu słychać było ciche stuk/stuk.

Pytanie, czy to mechanizm różnicowy? Co z tym można jeździć, czy trzeba naprawiać?
Stary 20-06-2014, 20:43   #15
backdel
ford::average

Model: Focus Kombi MK1/MK2 srebrny metalik
Silnik: 1.8-TDDI, 1.6 TDCI
Rocznik: 2005/2009

Witam, w przyszłym tygodniu zabieram się do wyeliminowania stuków i różnych kliknięć w silniku, sprzęgle i skrzyni. Postaram się to wszystko opisać, zrobić zdjęcia z przeprowadzanej naprawy i w miarę potrzeb służyć pomocą innym.
backdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2014, 20:50   #16
MarcinUj

Cytat:
Witam, w przyszłym tygodniu zabieram się do wyeliminowania stuków i różnych kliknięć w silniku, sprzęgle i skrzyni. Postaram się to wszystko opisać, zrobić zdjęcia z przeprowadzanej naprawy i w miarę potrzeb służyć pomocą innym.
Super.
Czekam na relacje.
Powodzenia
Odpowiedz

Zasady postowania