Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-07-2014, 22:28   #11
dominlodz
ford::average

Imię: Dominik
Model: Ford Focus 2 MK2 FL
Silnik: 1.6 Duratec 115PS
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Opis wtyczki C96 front-1 w GEM

akurat z tego co wiem co do aku wystarczy podjechać do sklepu gdzie sprzedają aku i panowie powinni mieć specjalny przyrząd do oceny/sprawdzenia sprawności akumulatora (ja to u siebie w bydgoszczy robiłem w zaufanym warsztacie, facet miał takie wielkie coś i sprawdzał mi żywotność akumulatora).

a co do reszty z czym ja się spotkałem można podejrzewać kilka:
zapalniczka - mało możliwe, zresztą można to łatwo sprawdzić wyciągając zapalniczkę i odłączając od niej kable,
GEM - bardzo wątpliwe, nie słyszałem jeszcze nigdy żeby GEM padł i powodował grube obciążenie. tam jest głównie sama elektronika. jak kogoś interesuje - w załączniku jest typowa budowa mojego GEM'a CC.
radio - moim zdaniem mało prawdopodobne żeby radio powodowało zwarcie
alarm - czasami zdarza się tak że syrena z akumulatorem już po pewnym długim czasie ma na akumulatorze zwarcie albo coś podobnego i może powodować obciążenie

nic innego mi nie przychodzi do głowy.
generalnie najczęstszym przypadkiem jest alternator.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20140713_233125.jpg (98.2 KB, 143 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20140713_233133.jpg (99.5 KB, 128 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20140713_233143.jpg (94.9 KB, 132 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez dominlodz ; 18-07-2014 o 22:36
dominlodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2014, 22:41   #12
Harisonl
ford::advanced

Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010

Mi też aku sprawdził pan w warsztacie. Przyszedł z jakimś urządzeniem niewielkim co drukuje jakieś paragony. Podłączył wpisał parametry akumulatora i wyszło ze z 700A miał coś ponad 500A. Na wyświetlaczu tego urządzenia wyskoczył komunikat wymień akumulator.
Harisonl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2014, 23:11   #13
dominlodz

oo to jakiś lepsiejszy miał,
u mnie facet miał coś metalowego, do miało tylko 3 diody zielona, pomarańczowa i czerwona i wyświetlacz który tam pokazał 79% sprawności akumulatora.
ale za to wyszło że diody na alternatorze powodowały żarcie prądu, miałem około 0,2A na spoczynku co jest wartością o dużo za dużą.
po wymianie diód alternatora problem się rozwiązał. teraz mam około 0,02 co 20mA jest jak dla mnie akceptowalne.
Stary 18-07-2014, 23:15   #14
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał dominlodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oo to jakiś lepsiejszy miał,
...
Mam taki sam (co to te "paragony" drukuje...) - jakby ktoś chciał "przy okazji" albo ze Śląska...
Stary 19-07-2014, 09:04   #15
dominlodz

Cytat:
Jak wypnę gema to pobór jest 0,02 jak podepnę tylko zasilanie duża zielona kostka od razu rośnie do 0,08A
tak się zastanawiam...
koledzy poprawcie mnie jeśli się mylę ale 0,08A to jest tak naprawdę około 80mA pobieranego prądu,
z tego co napisał kolega tedi_k - jeśli to jest do wnętrza, to może być bardzo delikatnie pobierane przez radio, odbiornik RF(albo zintegrowany w GEM) no i jeśli jest ewentualnie założony alarm czyli czujki etc.

@Harisonl - masz u siebie założony alarm ?

tak reasumując z mojej strony pobór typu 0,08A nie powinien być jakoś szczególnie rażący dla samochodu.
myślę że przy sprawnym akumulatorze powinno być ok.

Ostatnio edytowane przez dominlodz ; 19-07-2014 o 09:09
Stary 19-07-2014, 10:16   #16
Harisonl

Prawdę mówiąc to sam nie wiem do końca co rozładowywało akumulator. Być może gdy szukałem w bezpiecznikach zwarcia coś lepiej docisnąłem i wszystko się unormowało. Na pewno akumulator był trafiony, co do alternatora ładowanie miał dobre nawet jak go odłączyłem to pobór prądu nie malał co wskazywało by ze w altku nie ma zwarcia. Po wymianie altka i aku problemy z rozładowywaniem ustały. Wsumie do końca też nie jestem pewny bo jeżdżę autem codziennie 120 km do pracy i altek doładowuje mi akumulator. Pewność bym miał jak by mi auto postało z tydzień albo zimą. Jak mierzyłem pobór prądu to po wszystkich zabiegach osiągam wartość 0.03 A po jakiś 45 minutach postoju jak się wszystko wygasi. Wygaszanie auta jest jakby 2 fazowe bo gdy zgaśnie radio i wyświetlacz licznika to mam na amperomierzu wartość 0,22A dopiero po kolejnym czasie ta wartość spada do 0,03A. Wydaje się że jest wszystko dobrze. Zobaczymy co będzie zimą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Alarm mam jakiś logic 4 tylko on mi się po tej całej akcji popsuł i wyje kiedy chce. Gdy zamykam auto nie pika 3 razy a po 10 min wyje. Jest to uciążliwe bo w nocy wyje gdy wyjdę do sklepu i wracam wyje i tak na okrągło. Gdy wypiąłem centralkę alarmu to nie mogę auta uruchomić bo wyskakuje komunikat usterka silnika. Wyjąłem bezpiecznik od centralki. Co prawda auto już nie wyje bo alarm się nie uzbraja ale za to gdy używam kierunków w czasie jazdy zaczyna mi pikać ta niebieska dioda i pika sobie w najlepsze raz z dźwiękiem migacza. Umówiłem się do Aso forda na naprawę tego alarmu a jeśli nie dadzą rady to go wymontuję i po kłopocie
Stary 20-07-2014, 19:53   #17
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał Harisonl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Alarm mam jakiś logic 4 tylko on mi się po tej całej akcji popsuł i wyje kiedy chce.
Harisonl, może to jednak wina alarmu. Gdy pada akumulator podtrzymania alarmu (nie ładuje się, tylko powoduje upływ prądu, bo jest zużyty), to ciągnie z głównego cały czas. Ja nie mam alarmu, ale spotkałem się z rozładowywaniem akumulatora przez zużytą baterię alarmu.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2014, 22:01   #18
sh4dows_f
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI, 109ps
Rocznik: 2006

pozwolę się podłączyć pod wątek. model Focus mk2 2006 1.6 tdci problem ten sam..

Wypiąłem wszystkie bezpieczniki po kolei i po każdym robiłem pomiar poboru. Odłączoną miałem 1 klemę od aku i sprawdzałem. Na postoju przy włączonych wszystkich bezpiecznikach mam ~ 0.8 A !! akumulator trzyma max 2 doby i jest trupem. Główne składowe to:

system audio ~ 0.25A
podświetlenie komputera i zegarów ~ 0.25 A
moduły drzwi 4x 0.05A = 0.2A
moduł oszczedzania energi aku i oświetlenie wnętrza ~ 0.6 A

są to bezpieczniki o numerach:

46, 80, 81, 82, 83,

to są główne składowe mojego problemu. Pomiaru dokonywałem zarówno przy dopiero co otwartym aucie czyli jeszcze w stanie nie "ECO" oraz przy niezamkniętym aucie po ok 3 h więc powinien być w trybie uśpienia "ECO". Ale chyba jednak nie bo maska była otwarta. W focusie jest styk przy zamku który wykrywa otwarcie klapy? Alarmu nie mam dokładanego jest fabryczny.

Aby móc jeździć mam wyjęte bezpieczniki zegarów i audi i zbijam pobór do ~ 0.36A co daje że auto 1 dobę może stać (biorąc pod uwagę stan mojego aku).

U mnie jest dość sporo elektroniki jak na focusa bo mam bezkluczykowy system i grzane fotele + szyby. szyba przednia była wymieniana bo była pęknięta. Może ktoś coś pomieszał? Na antenie jest jakby ślad uderzenie czegoś z góry jest lekko wgnieciona.

Wizyta u elektryka nie rozwiązała problemu. Jedyne co odkryliśmy to naloty na stykach w skrzynce bezpieczników w komorze silnika - wyczyszczone ale nic to nie dało.

Sprawdzałem czy wyjmowanie bezpieczników daje takie same efekty jak fizyczne odpięcie radia i licznika i generalnie osiągam zmniejszenie takie samo jak po wyjęciu bezpiecznika. Ładowanie alternatora dobre.

cdif/3 pokazuje:

b2510 - obwód przekaźnika silnika nadmuchu - zwarcie do plusa.

oraz podobno licznik nie jest w komunikacji z GEM. Komputer pokazał że nie "widzą" się ale to nie jest pewna informacja.

Może ktoś jest z Warszawy z podobnym problemem w okolicach bemowa?
Macie jakieś pomysły jak diagnozować dalej?
sh4dows_f jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2014, 07:37   #19
Harisonl

U mnie problemem był alternator i padnięty aku po ich wymianie wszystko wróciło do normy. Zrób tak odepnij gem i sprawdź pobór podpinaj po kolei wtyczki najpierw ta zasilająca gem i zobacz ile będziesz miał upływu. potem np wtyczkę roof i zobacz czy rośnie pobór. Trudność sprawdzania polega na tym że jak załączą się zegary to nie usypiają się za szybko i trzeba czekać.

Na pewno musi być jakiś związek z tym błędem b2510

Coś czuje ze sam nie poradzisz sobie z tym problemem i będziesz potrzebował dobrego elektryka od fordów. Podejrzewam że w ASO tez będa mieli z tak nietypowym problemem kłopot.

Ostatnio edytowane przez Harisonl ; 08-12-2014 o 07:41
Stary 08-12-2014, 21:33   #20
sh4dows_f
ford::beginner

Imię: Krzysiek
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI, 109ps
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał Harisonl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coś czuje ze sam nie poradzisz sobie z tym problemem i będziesz potrzebował dobrego elektryka od fordów. Podejrzewam że w ASO tez będa mieli z tak nietypowym problemem kłopot.
no niestety słabo to wygląda. Dzięki za informację zaraz sprawdzę i napiszę co udało się ustalić.

BTW co myślicie o takim interfejsie diagnostycznym?

STN1170 ELM327 v3 Diagnoza OBD2 MS-CAN Ford polski

wklejam link i nazwę powyżej bo niedługo link aukcji wygaśnie.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

jest dualny do f super i elma. Ma ktoś taki? jest warty ceny?

jeśli ktoś wie do kogo można się udać z takim problemem jak mój z okolic warszawy to będę wdzięczny za informacje.
sh4dows_f jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania