![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dominik
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2010
|
Moim zdaniem jakby każde auto w Polsce miało taką mała przeszłość wypadkową i tak mało wad to chyba 9/10 aut byłoby całkowicie zdyskwalifikowanych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zbieżność, geometria i jeżeli wszystko jest ok to chyba mocnego wypadku nie miało. VAT-marża to normalna faktura jak się kupuje auto używane od pośrednika - trzeba tylko zwracać uwagę kto był poprzednim właścicielem żeby nie wpaść na problemy z niezapłaconym Vatem.
Nie to że bronię tego auta bo go nawet nie widziałem - ale mamy tutaj typowy przykład dobrze sprawdzonego auta i usterek które posiada dlatego można podyskutować. Moim zdaniem żadna z usterek nie dyskwalifikuje auta tylko wymaga odpowiedniej negocjacji ceny bo są ku temu podstawy i twarde argumenty. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Wczoraj oglądałem auto jeszcze raz. Sprawdziłem książkę serwisową. Auto od roku jest w Polsce, kilka miesięcy już stoi w tym komisie - to mnie niepokoi. Podobno raz stoi a raz jest przez właścicela zabierane i kilka razy już tak się rozmyślał. Właściciel samego komisu, swoją drogą bardzo uprzejmy człowiek, twierdzi że szybko sprzedają mu się tylko auta za 12 tys. a te 2x droższe niestety stoją. Każdy ma jakąś wymówkę ale mi lampka się zaświeciła.
Książka serwisowa jest drukowana w 2006 roku -wpisy niby ok, aaale - auto przez pierwsze 5 miesięcy miało nawalone 20 tys kilo - to jakieś 140km co dziennie z sobotami i niedzielami ! Potem przez dwa lata tylko 10 tys - albo stało zepsute albo nowy właściciel, choć tu już mogło być różnie. Reszta przebiegu później w miarę równomiernie. Do Polski sprowadzone na 97 tysiącach. Ten tyłek w sumie nie musiał być walnięty - szyby oryginalne wszędzie - jeśli ktoś w ten sposób montował hak z tyłu że potem zabezpieczył pas 20cm podwozia od zderzaka to tak to wygląda. Pewnie nigdy się nie dowiem ale wolę pomarudzić. Dziś pojadę jeszcze raz obejrzeć i kolejne oględziny. Dziękuję szczerze za każdą odpowiedź. Ostatnio edytowane przez maximvs ; 03-07-2014 o 08:20 |
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
|
jutro ma "objazdówkę" po kraju ale ten nie leży na mojej trasie a chętnie bym go objerzał
|
|
|
|
#14 |
|
|
A i jeszcze jeden temat - kluczyka:
Podobno jest jeden kluczyk z pilotem do cenralnego a drugi tylko 'serwisowy' z plastiku do otwarcia auta. To w Fordach norma jakaś czy po prostu ten model tak ma ? |
|
|
|
#15 |
|
|
tak ma być Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
nie do końca zrozumiałeś.... ważne kto był wpisany w zagraniczny dowód rejestracyjny, jeżeli firma to komis musi ci wystawić f.vat 23% jeżeli osoba prywatna to f. VAT-marża.
Oczywiście chodzi o 1 nabywcę auta sprowadzonego, jak urząd coś wychwyci (nie wiadomo kiedy i czy...) to zawsze ostatni użytkownik ma problemy... Poczytaj w necie na ten temat
Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 03-07-2014 o 09:46 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
czesław555 - czyli mogę wymagać dokumentacji auta z przed sprowadzenia - tzn jakichś papierków kto był sprzedawcą a kto nabywcą ? Czy to tylko dobra wola komisu że mi dane te przekażą od sprowadzającego po kontakcie z nim (ochrona danych itp) ? Wolę wiedzieć niż potem płacić 6 tys vatu z odsetkami.
|
|
|
|
#19 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Wydaje mi się, że sam komis powinien o te rzeczy dbać - tak na zdrowy rozum - to oni zaniżają wartość vat należnego swojej sprzedaży i muszą potem w razie czego odprowadzić zaległy podatek wraz z odsetkami od całej wartości- a nie tak jak w przypadku vat-marża podatek tylko od marży. Nie mogą przerzucać tego na klienta - w takim przypadku mogą mi wystawić fakturę vat (z normalną stawką 23%) ale liczoną w dół od wartości brutto zapłaconej przeze mnie i korektę na całość do faktury vat-marża. Wówczas korygują swój przychód z tytułu tej sprzedaży (niestety ich strata) ale mnie już to nie dotyczy a jest też moją dobrą wolą czy korektę im potwierdzę.
Co innego gdybym to ja sam kupował samochód od firmy w Niemczech - wówczas jeśli ta firma nie jest dealerem samochodów musiałbym zapłacić Vat w Polsce a jeśli jest - to tam na miejscu, w kraju sprzedaży. Edit:..lub jeśli kupowałbym bezpośrednio od klienta sprowadzającego, który tego vatu nie zapłacił mimo iż powinien. Tu się sprawa zatrzymuje na komisie i wydaje mi się, że ja jestem w tym momencie 'bezpieczny'. Ostatnio edytowane przez maximvs ; 03-07-2014 o 11:22 |
|