Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-07-2014, 21:43   #11
moto-zakup
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Zakup c-max 2007 - warto za tą cenę ?

Moim zdaniem jakby każde auto w Polsce miało taką mała przeszłość wypadkową i tak mało wad to chyba 9/10 aut byłoby całkowicie zdyskwalifikowanych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zbieżność, geometria i jeżeli wszystko jest ok to chyba mocnego wypadku nie miało. VAT-marża to normalna faktura jak się kupuje auto używane od pośrednika - trzeba tylko zwracać uwagę kto był poprzednim właścicielem żeby nie wpaść na problemy z niezapłaconym Vatem.
Nie to że bronię tego auta bo go nawet nie widziałem - ale mamy tutaj typowy przykład dobrze sprawdzonego auta i usterek które posiada dlatego można podyskutować. Moim zdaniem żadna z usterek nie dyskwalifikuje auta tylko wymaga odpowiedniej negocjacji ceny bo są ku temu podstawy i twarde argumenty.

moto-zakup jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 08:17   #12
maximvs

Wczoraj oglądałem auto jeszcze raz. Sprawdziłem książkę serwisową. Auto od roku jest w Polsce, kilka miesięcy już stoi w tym komisie - to mnie niepokoi. Podobno raz stoi a raz jest przez właścicela zabierane i kilka razy już tak się rozmyślał. Właściciel samego komisu, swoją drogą bardzo uprzejmy człowiek, twierdzi że szybko sprzedają mu się tylko auta za 12 tys. a te 2x droższe niestety stoją. Każdy ma jakąś wymówkę ale mi lampka się zaświeciła.

Książka serwisowa jest drukowana w 2006 roku -wpisy niby ok, aaale - auto przez pierwsze 5 miesięcy miało nawalone 20 tys kilo - to jakieś 140km co dziennie z sobotami i niedzielami ! Potem przez dwa lata tylko 10 tys - albo stało zepsute albo nowy właściciel, choć tu już mogło być różnie. Reszta przebiegu później w miarę równomiernie. Do Polski sprowadzone na 97 tysiącach.

Ten tyłek w sumie nie musiał być walnięty - szyby oryginalne wszędzie - jeśli ktoś w ten sposób montował hak z tyłu że potem zabezpieczył pas 20cm podwozia od zderzaka to tak to wygląda. Pewnie nigdy się nie dowiem ale wolę pomarudzić.

Dziś pojadę jeszcze raz obejrzeć i kolejne oględziny. Dziękuję szczerze za każdą odpowiedź.

Ostatnio edytowane przez maximvs ; 03-07-2014 o 08:20
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 08:25   #13
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

jutro ma "objazdówkę" po kraju ale ten nie leży na mojej trasie a chętnie bym go objerzał
Stary 03-07-2014, 08:31   #14
maximvs

A i jeszcze jeden temat - kluczyka:

Podobno jest jeden kluczyk z pilotem do cenralnego a drugi tylko 'serwisowy' z plastiku do otwarcia auta. To w Fordach norma jakaś czy po prostu ten model tak ma ?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 08:33   #15
czeslaw555

tak ma być Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-07-2014, 08:57   #16
maximvs

Cytat:
Napisał moto-zakup Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
VAT-marża to normalna faktura jak się kupuje auto używane od pośrednika - trzeba tylko zwracać uwagę kto był poprzednim właścicielem żeby nie wpaść na problemy z niezapłaconym Vatem.
Poprzedni właściciel zarejestrował auto w Polsce, opłacone ubezpieczenie i zrobiony przegląd techniczny po sprowadzeniu. Raczej nasz kochany US dawno by się przyczepił jeśli nie zostałaby dokonane jakieś opłaty. Tutaj chyba współpraca z Wydziałem Komunikacji jest bez zarzutu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 09:41   #17
czeslaw555

nie do końca zrozumiałeś.... ważne kto był wpisany w zagraniczny dowód rejestracyjny, jeżeli firma to komis musi ci wystawić f.vat 23% jeżeli osoba prywatna to f. VAT-marża.
Oczywiście chodzi o 1 nabywcę auta sprowadzonego, jak urząd coś wychwyci (nie wiadomo kiedy i czy...) to zawsze ostatni użytkownik ma problemy... Poczytaj w necie na ten temat

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 03-07-2014 o 09:46
czeslaw555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 10:54   #18
maximvs

czesław555 - czyli mogę wymagać dokumentacji auta z przed sprowadzenia - tzn jakichś papierków kto był sprzedawcą a kto nabywcą ? Czy to tylko dobra wola komisu że mi dane te przekażą od sprowadzającego po kontakcie z nim (ochrona danych itp) ? Wolę wiedzieć niż potem płacić 6 tys vatu z odsetkami.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 10:59   #19
czeslaw555

Cytat:
Napisał maximvs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy to tylko dobra wola komisu
tylko dobra wola... lub gdy jest w posiadaniu takich... gdy był już użytkowany w PL, innych dokumentów nie uświadczysz... ale jak auto jest świeżo sprowadzone to ma zagraniczny dowód rej. jak zobaczysz kto był właścicielem będziesz wiedział jaki dokument zakupu potrzebujesz.
Stary 03-07-2014, 11:14   #20
maximvs

Wydaje mi się, że sam komis powinien o te rzeczy dbać - tak na zdrowy rozum - to oni zaniżają wartość vat należnego swojej sprzedaży i muszą potem w razie czego odprowadzić zaległy podatek wraz z odsetkami od całej wartości- a nie tak jak w przypadku vat-marża podatek tylko od marży. Nie mogą przerzucać tego na klienta - w takim przypadku mogą mi wystawić fakturę vat (z normalną stawką 23%) ale liczoną w dół od wartości brutto zapłaconej przeze mnie i korektę na całość do faktury vat-marża. Wówczas korygują swój przychód z tytułu tej sprzedaży (niestety ich strata) ale mnie już to nie dotyczy a jest też moją dobrą wolą czy korektę im potwierdzę.

Co innego gdybym to ja sam kupował samochód od firmy w Niemczech - wówczas jeśli ta firma nie jest dealerem samochodów musiałbym zapłacić Vat w Polsce a jeśli jest - to tam na miejscu, w kraju sprzedaży.
Edit:..lub jeśli kupowałbym bezpośrednio od klienta sprowadzającego, który tego vatu nie zapłacił mimo iż powinien. Tu się sprawa zatrzymuje na komisie i wydaje mi się, że ja jestem w tym momencie 'bezpieczny'.

Ostatnio edytowane przez maximvs ; 03-07-2014 o 11:22
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania