Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-07-2014, 13:30   #11
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Po zamknięciu auta miga na desce czerwone i

Cytat:
Napisał swiergus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak już pisałem wcześniej jest to mój pierwszy samochód marki Ford i widzę że pytania z serii do czego to jest albo po co działa dla pana tedi jest co najmniej głupie lub zbędne.
Przejrzałem instrukcje Mondeo na stronie Ford Polska i faktycznie nawet się nie zająknęli o kontrolce immo. Mimo, że jest cała strona poświęcona immo w stylu ble, ble, ble. Jeżeli nikt przedtem nie miał Forda z immo, także nie musi wiedzieć co mu tam miga...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Generalnie kontrolka LED pokazuje status immobilisera - czy jest aktywny czy nie. Dodatkowo służy do informowania o kodach błędów układu.
Po włączeniu stacyjki prawidłowym kluczykiem, system przeprowadza test sprawności. Podczas przeprowadzania testu wskaźnik LED świeci się w sposób ciągły przez 3 sekundy, potem gaśnie.
Jeżeli świeci długo (nawet do minuty), znaczy to, że został użyty zły kluczyk, układ nie rozpoznał prawidłowego kodu. Natomiast jeżeli wykryje jakiś błąd, to błyska przez tę minutę - 4 błyski/s. Po tym wyświetla - odpowiednio błyskając dwucyfrowy kod błędu.

Tyle Kolego pokrótce o diodce immo w Fordach - skoro nie ma nic w instrukcji...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-07-2014 o 13:41
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2014, 13:55   #12
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał bartoszek_pl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fakt, w moim przedlifcie również nie ma znaku IMMO, alarmu fabrycznego nie posiadam.
przy aktywnym alarmie "fabrycznym" ta dioda "mryga" normalnie, jeśli jednak alarmu ni ma to i ona nie świeci. Wystarczy tylko uaktywnić (ELM-em) alarm obwodowy i będzie działać/mrugać, potrzeba tylko C1-23 z GEM-a zewrzeć z masą tudzież dołożyć kawałek "druta/instalacji/kabla" do zamka (odpowiedniego) maski bo będzie krzyczeć że maska otwarta i wzbudzać się będzie. Ale o tym jest cały wątek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Mi tam "mrygają" 2 diody Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrófka

jakby co, to "mrygająca" dioda jest tu (na zielono)
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg dioda_alarmu.JPG (40.7 KB, 61 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 26-07-2014 o 14:01
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2014, 15:00   #13
swiergus
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 143PS
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał kr.bi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ehh kolega bardzo do serca wziął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sobie komentarze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przepraszam za mój komentarz i na pewno nikt tu nikogo nie chce obrażać, jeśli przez niego kolega poczuł się urażony, i jednocześnie proponowałbym koledze więcej dystansu do siebie, bo i z siebie też czasami "cza" sie uśmiechnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A co do wiedzy kolegów to zapewniam Cię, że mają często i gęsto nie mniejszą od wymieniaczy z ASO a niejednokrotnie ekspercką i wierzę że będziesz miał okazję niejednokrotnie z niej korzystać

pozdrófka
BTW. jak to jest z vw ? czy rzeczywiście nie ma tam czegoś takiego jak immobilizer ?
Wcale nie wątpię w szeroką wiedzę i jej nie neguje. Lecz sugestia że nie widziałem lampki od immo lub alarmu było poniżej pasa. W VW z jakim miałem do czynienia przez ostatnie 10 lat nie spotkałem się z takimi komunikatami na desce bo po prostu ich nie ma bo są diody przy zamku kierowcy sygnalizujące uzbrojenie alarmu i tyle.
Ale dziękuje za wyjaśnienie.
swiergus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2014, 15:45   #14
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał swiergus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Lecz sugestia że nie widziałem lampki od immo lub alarmu było poniżej pasa. ....
A co jest odkrywczego do wydedukowania z takiej sytuacji: "otwarty samochód - nic nie mruga, po zamknięciu samochodu - zaczyna mrugać dioda na desce". Na prawdę nie trzeba Sherlocka Holmesa do wydedukowania, że chodzi o alarm/IMMO... W związku z tym owa "poniżej pasa" sugestia...
To, że VW ma tę diodę przy "dzyndzlu" od zamka co w tej sprawie zmienia? Przecież zachowuje się ona tak samo... 50% typów samochodów (w tym Ford, Honda i parę jeszcze innych) ma tę diodę na środku zegarów a inne (jak VW) w różnych innych dziwnych miejscach...
Odpowiedz

Zasady postowania