Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-08-2014, 14:09   #11
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Czego można spodziewać się w aucie z dużym przebiegiem

Sam posiadam Foczkę II FL 2008 rocznik anglik 1.6 benzyna.
Gdy go kupowałem pół roku temu to miał 113 tys mil przejechane, czyli około 180 tys km.
W chwili obecnej mam 124 tys mil czyli około 200 tys km. Niecałe 20 tys km w pół roku.

Do zrobienia miałem standardowo:
* klocki i tarcze do wymiany (przód).
Z tyłu oczywiście mam bębny, k
tore nie wygladaja ani nie brzmia ladnie (podczas zwalniania z recznego).
Kwestia brudu i syfu ktory tam mam.

* olej + filtr oleju
(wymienilem gdzies 3 tygodnie temu, po zakupie jakos nie moglem sie do tego zabrac)

* filtr powietrza
wymienilem 2 tygodnie temu bo w koncu zdobylem potrzebne brakujace czesci

* filtr kabinowy
wymienilem od razu, koszt maly a przynajmniej nie parowaly mi szyby w srodku

Dodatkowo w ramach takiego a nie innego stanu mojego samochodu mialem do zrobienia:

* opony wszystkie 4 do wymiany
okazalo sie ze o ile z zewnatrz opony wygladaly ladnie tak w srodku byly kwadratowe,
calkowity koszt wymiany opon dla mnie wyniosl 420 funtow czyli okolo 2200 zl.

* klimatyzacja pusta
ale to juz chyba standard ze jak sie kupuje auto z drugiej reki to klima pusta i czesto nieszczelna.
Sam musialem uszczelnic, odgrzybic i nabic.

Za tydzien czeka mnie rozrzad do zrobienia,
bo nawet u mechanika dostalem informacje ze juz czas sie zainteresowac wymiana

Dodatkowo mam do zrobienia poduszki,
bo podobno ktorys z napinaczy pasow nie dziala,
a na desce rozdzielczej caly czas mi sie kontrolka swieci.
Na szczescie na pomaranczowo.
Ciezko mi sie do tego zabrac wiec obstawiam ze przed samym przegladem bede musial sie tym zajac

Ogolnie moglbym powiedziec ze auto spisuje mi sie dobrze.
Nie przejmowalbym sie tak bardzo autem z takim przebiegiem
o ile przy jazdach testowych nie zauwazylbym czegos niepokojacego.

Cieszy mnie natomiast przebieh jaki mam bo auto samo z siebie nie wyglada ze taki przebieg posiada,
czyli mozliwe ze wlasciciel dbal o samochod i auto raczej bylo brane na dlugie przejazdy.
Historie pojazdu mniej wiecej posiadam wiec sie pokrywa ze stanem.
No i trzeba brac pod uwage ze anglicy zazwyczaj trzymaja sie planu napraw i konserwacji pojazdow.
Jesli nie stac ich na droga naprawe to zazwyczaj nie szukaja tanich rozwiazan tylko pojazd sprzedaja.
Ceny aut sa po prostu niskie.

Na koniec podam tylko, ze ostatnio zdarzylo mi sie zobaczyc jakis mily postep i tak u znajomego w ogloszeniu sprzedaży pojazdu,
znalazłem dopisek, że do przebiegu aktualnego należałoby pewnie dodać z jakieś 100 tys km.
Dla mnie po prostu dziwnym jest, że podjeżdża znajomy jakimś Nissanem z 2001 roku i ma przebieg 130 tys km,
kiedy sam widzę ile sam jeżdżę i ciężko mi będzie zejść poniżej 30-40 tys. km na rok jeśli auto jest faktycznie w użytku.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 26-08-2014 o 14:14
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2014, 18:19   #12
gaik
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Focus II
Silnik: Duratec 1,6
Rocznik: 2006
Domyślnie

Mam Focusa II 1.6 benzyna z 2006 roku. Zakupiony 4 lata temu jako poleasingowa sztuka z pelna historia serwisowa w ASO i przebiegiem 135tys. Obecnie na liczniku jest 197tys. i jak narazie wiekszych awarii nie doswiadczylem. Warto zwrocic uwage na stan brokow glowicy (u mnie skorodowaly i niedawno musialem wymienic) oraz na szczelnosc chlodnicy klimatyzacji (w moim Focusie i takim samym od znajomego rozszczelnily sie). Te dwie powyzsze rzeczy to raczej drobne i niezbyt kosztowne naprawy, a Foka to mysle, ze jeszcze dluuugo pociagnie.
...a co do samego silnika to jak narazie oleju nie musze miedzy wymianami dolewac, jezdzi na 5W30 Motocrafta.
gaik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-08-2014, 15:10   #13
RAFALR30
ford::average

Imię: Rafał
Model: FORD ESCAPE SEL AWD STLine
Silnik: 2.0L Ecoboost, benzyna 250KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Czego można spodziewać się w aucie z dużym przebiegiem

Focus II FL benzyna 1.6 rocznik 2008 , 125.000 km na liczniku, kupiony jako poleasingowy. Regularne (udokumentowane fakturami) wymiany filtrów i oleju co 25.000 km, co 2 lata czyszczenie klimy, razy wymienione klocki hamulcowe i wycieraczki, ostatnio zatarł się mechanizm wycieraczek (100 zł u mechanika naprawa). Lejesz, jedziesz....wygodnie, miło. Polecam Forda Focusa.
RAFALR30 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania