Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-01-2015, 20:18   #11
transit15164
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Transit
Silnik: 2.5 D
Rocznik: 1994
Domyślnie Odp: 2.5d swap 2.3b czy ktoś już tego dokonał, co potrzeba do takiej operacji??

Niewielki dylemat mam z podłaczeniem skrzyni z wałem, a wiec zastanawiam sie czy zamontowac ta gumowa podkładke pomiedzy skrzynia czy wałem bo transit tego nie posiadał..
Elektryke zamontowałem cała ze scorpio no i buło troche ciężko ale w jeden dzien sie ogarnełem, no i kolejny kłopot pojawił sie z tym zeby kierownice i manetki przy niej od scorpio tez zamontowac. kierownice chciałem ze wzgledu na obsługe tempomatu (zamierzam długie trasy robic). zamontowanie pompi w baku ze scorpio to nie był problem.
teraz sie głowie jak zamontowac lewarek zmiany biegów( skrzynia automatyczna) mysle ze jakas lineczka jako ciegno i po problemie.
Chciałbym tez klimatyzacje podłaczyc lecz nie mam pojecia w jakim miejscu zamontowac chłodniczke od nawiewu

transit15164 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2015, 20:28   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2.5d swap 2.3b czy ktoś już tego dokonał, co potrzeba do takiej operacji??

Cytat:
Napisał transit15164 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Elektryke zamontowałem cała ze scorpio no i buło troche ciężko ale w jeden dzien sie ogarnełem, no i kolejny kłopot pojawił sie z tym zeby kierownice i manetki przy niej od scorpio tez zamontowac. kierownice chciałem ze wzgledu na obsługe tempomatu (zamierzam długie trasy robic). zamontowanie pompi w baku ze scorpio to nie był problem.
Czekamy na zdjęcia!
Stary 01-01-2015, 20:41   #13
transit15164

cos tam porobie to wstawie. decha zamontowana jeszcze licznik od scorpio zamontowac w desce od transita.. czy w scorpio mozna jakosc elektronicznie licznik przeskalowac? bo mam inny most i bedzie zapewne zle wskazywał
Stary 02-01-2015, 08:36   #14
J@nkes
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Fiesta ST
Silnik: 2.0
Rocznik: "12

W scorpio masz VSS w skrzyni i to on podaje predkosc do licznika, mozna jedynie zmienic zebatke w vss i coś dobrac, ogólnie scorupa przekłamuje ok 10km.
J@nkes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2015, 13:01   #15
baner
ford::average

Imię: banerek
Model: transit 350
Silnik: 2.4 140 + program
Rocznik: 2008

sprawdź sobie prędkość z GPS, odejmij od tego 4 km dla świętego spokoju, wyskaluj, wydrukuj sobie nową skalę i naklej na tarczę.
baner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2015, 21:16   #16
transit15164

Zdjecia zrobiłem a nie potrafie ich wstawic he he
Stary 02-01-2015, 21:23   #17
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał transit15164 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdjecia zrobiłem a nie potrafie ich wstawic he he
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

albo np. użyj stocka TinyPic
Stary 02-01-2015, 21:45   #18
transit15164

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
silniczekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Łatwiej mi tego tranzolka zrobic jak zdjecie tu umiescic...

Bump: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
część elektryki i skrzynki z bezpiecznikami, w skorpio znajduja sie pod maska w tranzolku bede w schowku no mysle ze schowek tez bedzie, druga skrzynka zmiesciła sie po drugiej stronie tam było miejsce bo znajdowała sie orginalna
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no i kierownica od scorpio
obecnie wyglada on tak
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mało miejsca miałem z przodu na zdjecia, ogarne tył i wstawie go na podnosnik to zrobie zdjecia od spodu
Stary 07-01-2015, 22:57   #19
transit15164

Transit przetestowany, licznik zawyża o 10 km. 100 osiąga dosc szybko, przy 100 mam 2,5 tys obrotów przy automacie, spalanie to jakies 15 literków. koniec jazd próbnych bo juz władza sie doczepiła ze bez paki sie porusza, beda fotki.
Stary 09-01-2015, 22:56   #20
karabus

Model: euroline
Silnik: spalinowy
Rocznik: 1937

Zrobiłem takiego swapa kilka lat temu. Nawet był wątek o tym.
Tyle że ja na skrzyni manualniej.
Dałem skrzynię od Transita 2,0 benzyniaka DOHC. Żadnych przeróbek.
Tak samo jak łapy silnika.
Autko wyszło nawet fajne, super w trasy. Dokładnie tak jak u Ciebie 100km/h =2500 obrotów.
Tyle że u mnie spalanie niższe ale automat robi swoje. Przy spokojnej jeździe 100-110 pali mi około 12-13l gazu. Jak go goniłem autostradami do Włoch czy Chorwacji 140-150 to nawet 17 potrafił wciągnąc. Ale wydaje mi się że to akceptowalne wyniki.
Kusi mnie żeby zrobić transita na scorpiaku 2,9 tym 215 KM ;-).
Pożyjemy zobaczymy

Pozdrawiam
karabus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
transit

Zasady postowania