![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Ok, podtrzymywanie obrotów żeby nie spadły rozumiem, ale jak już wrzucę ten bieg i dodam gazu, to chcę żeby od razu przyspieszało, a nie było... dziury.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-07-2013
Model: VW Golf & S-max
Silnik: TSI & TDCI
Rocznik: 2017 & 2011
|
Pozostaje zmienić przyzwyczajenia, ewentualnie chiptuning. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam też, że ta "turbodziura" jest wyraźnie bardziej wyczuwalna w czasie kiedy wypala się DPF. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
![]() Imię: Maciej
Model: S-max Titanium S
Silnik: 2,0 TDCi
|
Cytat:
Swojego S-maxa mam niecały miesiąc, chciałbym go zaczipować i denerwuje mnie to całe elektroniczne sterowanie silnika, nieraz jak chcę sobie delikatnie zmienić bieg z 1 na 2, zgodnie z podpowiedzią "eko-strzałeczki" na wyświetlaczu to nie dość że podrzymuje obroty to jeszcze sam dodaje gazu... przedtem jeździłem Galaxem z 2009 roku i on nie robił takich rzeczy więc teraz zacząłem się zastanawiać czy to w ogóle jest normalne... Ostatnio edytowane przez Mmaq ; 29-01-2015 o 22:19 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
nie wiem jak wy zmieniacie te biegi ze w ogole zauwazyliscie to podtrzymanie...
btw turbodziura to zKres obr gdzie turbo jeszcze nie pracuje. czyli pod 1750rpm bodajze. mam nadzieje ze nie zmieniacie biegow tak aby obr spadaly ponizej. szczegolnie jesli oczekujecie dynamicznej reakcji. przypuszczam jednak ze to o czym piszecie to czas potrzebny na nadmuchanie ukladu turba, ustawienie lopatek etc. Octavia to nie jest common rail i nie ma zmiennej geometrii w dmuchawie. zeby dynamicznie sie zbieralo trzeba szybciej zmieniac biegi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Filip
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI 163 KM
|
hej,
No to mnie niektórzy koledzy zaskoczyli, że tak to jest. Rzeczywiście do jazdy na TDCI trzeba się przyzwyczaić. Zwłaszcza po TDI bez CR :-) Aktualnie w toku ;-) Wg mnie żadnego podtrzymania obrotów przy zmianie biegów być nie powinno. Wczoraj przejechałem się C4 z tym samym silnikiem co mój. Efektu podtrzymania brak. Istnieje ryzyko, że FORD coś takiego wprowadził, ale na razie w to nie wierzę. Ojciec ma Fiata SCUDO z silnikiem PSA 140 KM efektu podtrzymania obrotów brak. Wg mnie jakieś lewe powietrze się dostaje lub jest problem z przepustnicą lub z jakimiś zaworami podciśnienia (gdybam po przeczytaniu kilku set postów na forum :-)) Nie wierzę również w zamysł ochrony sprzęgła, skrzyni. Właśnie ja mam odwrotne wrażenie, że zaraz sprzęgło spalę :-) Muszę się chyba wybrać na jakiś spot i przejechać z kimś kto też tak ma. Pozdrawiam, Filip |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
|
Maxym, wiemy doskonale co to turbodziura i nie o nią tu chodzi... Jednak aby opisać zjawisko podtrzymania obrotów, a w zasadzie tego co się dzieje po dodaniu gazu na nowym biegu - najbliższe jest odczucie związane z turbodziurą, którą każdy zna.
BTW, Octavia miała zmienną geometrię łopatek turbiny (przynajmniej moja), natomiast co do common rail, to spodziewałbym się, że będzie działał jeszcze lepiej/szybciej/precyzyjniej niż TDI na pompie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Cytat:
Mam drugie auto w domu - Pandę z 2003 roku w benzynie. Tam też obroty są podtrzymywane, ale nie tak "inteligentnie" jak w Fordzie. Po prostu tam jak pociągnę do 4000obr. to po wciśnięciu sprzęgła jeszcze przez jakiś czas - pół sekundy czy sekundę - obroty zostają na 4000, żeby użytkownik zdążył zmienić bieg. I jak już puszcza sprzęgło, to obroty właśnie spadają, ale nadal są wysokie - powiedzmy 2-3 tys., a nie 800. I tam na pewno nie jest nic popsute, bo mam tak od początku. W Fordzie po wciśnięciu sprzęgła obroty od razu spadają o jakieś 1000-1500 niżej i czekają chwilę na włożenie kolejnego biegu. To jest niegłupi pomysł i w zasadzie nawet bym tego nie zauważył, gdybym nie zaczął drążyć. W sumie tak myślę, że dla sterownika silnika nie jest problemem wyliczyć jakie obroty będą po zmianie biegu - zna przełożenie skrzyni, zna prędkość obrotową silnika przed zmianą biegu, zna prędkość pojazdu, kół itp. Nawet jak się walnie o 200-300 obrotów, to i tak bieg wejdzie gładko. Problem w tym, że jak już te obroty "czekają" na wyższy bieg, to po włożeniu tego biegu, puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu - nie ma od razu reakcji, tylko jest minimalne opóźnienie, jakby on jeszcze kończył to czekanie. Tak sobie myślę - skoro nie wszyscy to mają - może to zależy od rocznika/wersji sterownika silnika/wersji softu tego sterownika? Hmmm... Ja nie mam najnowszej wersji softu - może to mnie zmobilizuje do szybszej aktualizacji, która być może coś zmieni? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
To właśnie przy szybkiej zmianie biegów czuć przez ułamek sekundy zawahanie. Przy normalnej i spokojnej jeździe problem jest w ogóle niezauważalny. TDI na pompie rwie od razu do przodu, stąd jak ktoś się przesiadł, to nie dziwię się, ze może to przeszkadzać. |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Przy zmianie mozesz jeszcze trzymac go na lekkim gazie.
IMO wtedy cisnienie w ukladzie nie spada i jest OK. Ciakawostka dla mnie jednak jest, ze wcisniecie RESUME na tempomacie daje kopa od razu - nie ma spoznienia.
|
|
|
#19 |
|
|
Maxym, też zauważyłem, że RESUME od razu ciągnie.
A co do trzymania na lekkim gazie to spróbuję, ale to właśnie trzymanie na lekkim gazie robi za nas - niedoskonale - sterownik silnika. A miał nam pomóc... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
|
Cytat:
Tu chodzi tylko o lekkie zawahanie (trwające ułamek sekundy) po zmianie biegu. Jest to normalne i nie występuje tylko w TDCI i jak napisałem wcześniej jest to kwestia programu sterującego, a nie problemów z ciśnieniem czy czymkolwiek innym. |
|
|
|
|