![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jarek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Nie dwumada tylko sprzeglo ale w sumie to jedna robota. Mam nadzieje ze swiadomie kupiles w takim stanie. Naprawa to ok. 3k pln
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-11-2014
Model: mondeo
Silnik: 2 Tdci
Rocznik: 2009
|
Mnie się wydaje ,że mam podobny problem.Gdy mam auto obciążone lub mam pod górę przy gwałtownym dodaniu gazu (jadąc na czwórce lub piątce) to na sekundę obroty lekko spadają .Wskazówka obrotomierza minimalnie opada i zaraz pnie się do góry.Tylko to u mnie występuje nie zawsze.Zaobserwowałem ,że gdy wymieniam olej z filtrami .a robię to co 12-15 tys. przebiegu.Wymieniam także zawsze filtr paliwa.Po wymianie filtra paliwa zauważyłem ,że ten problem znika prawie całkowicie na co najmniej 2 tysiące km przebiegu.Żadne błędy mi nie wyskakują ,auto funkcjonuje super.Przejechałem z tym drobnym problemem już ponad 60 tysięcy km.80% przebiegu mojego auta to zagraniczne autostrady+tempomat.Więc chyba po 60 tysiącach powinno się sprzęgło wykończyć lub dwumasa.A Dlatego się tym nie przejmowałem.Nie robiłem tego testu z ruszaniem na czwórce .Zrobię go w niedzielę.Może w moim przypadku ma to związek z jakimś czujnikiem od paliwa lub pompą,że zauważalnie widzę ,że po wymianie filtra jest ok.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
to już wiesz, czemu ktoś sprzedał autko ;-)
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: krzysiek
Model: mondeo MK4 1.8
Silnik: diesel
Rocznik: 2007
|
jesli przebieg 192 tys. jesli jest autentyczny to sprzęgło i dwumas po taki czasie to norma
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-02-2008
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 TDCI 140km
Rocznik: 2007
|
[QUOTE=crusaider001;2399711]Witam wszystkich forumowiczów,
Wczoraj stałem się posiadaczem Forda Mondeo MK4, 2.0 TDCi (140KM) Mam z nim problem - mianowicie, na każdym biegu od czwórki przy wciśnięciu pedału do podłogi obroty skaczą o 500-1000rpm po czym wracają do normy. Przy tym efekcie jakby ślizgania samochód cały czas nabiera prędkości jednak silnik w trakcie zajścia pracuje nierówno. Co do objawów ślizgania to na 100% kpl. sprzęgło jest do wymiany. Nie wchodzi w rachubę wymiana samej tarczy ponieważ w tych silnikach są montowane sprzęgła samonastawne i wymiana tarczy nie pomoże na długo. Kpl. sprzęgło to min. Dwumasa, tarcza, docisk, wysprzęglik, uszczelniacz na wale korbowym, wymiana płynu hamulcowego w układzie sprzęgła i opcjonalnie uszczelniacze na półosiach. Koszt materiałów to ok. 3tys. zł + robocizna Przed montażem u mechanika należy zapytać czy montował już kiedyś sprzęgła samonastawne i czy ma specjalne przyrządy do ustawienia wstępnego docisku. Standardowy montaż tzn. bezpośrednie przykręcenie śrubami na 100% spowoduje uszkodzenie docisku, ciężką pracę sprzęgła i w efekcie ponowne przedwczesne zużycie. Jeżeli po montażu pedał będzie chodził ciężko a mechanik będzie mówił, że się "sprzęgło ułoży" tzn., że źle zostało zamontowane. Od razu powinno chodzić lekko i płynnie. Pedał w sprzęgłach samonastawnych powinien przez cały okres eksploatacji pracować jednakowo lekko i nie powinien podnosić się do góry w miarę zużywania. Jeżeli tak nie jest to sprzęgło jest źle zamontowane lub nie jest samonastawne. Pozdr.
|