Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2016, 11:53   #11
dario3
ford::amateur

Model: Focus II
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: woda w bagażniku przyczyny ?

Ja również miałem bardzo dużo wody w bagażniku. Woda ciekła z prawej strony i szukając przy pomocy ręczników papierowych i wody i udało się zlokalizować że woda cieknie z dachu. Zerwałem delikatnie żeby nie połamać plastikową listwę zamontowaną na dachy (przyklejona taśmą dwustronną), wydrapałem stary sylikon/ masę na długości ok 20 cm przed końcem bagażnika. Okleiłem taśmą papierową krawędzie wzdłuż listwy i nałożyłem pędzlem zakupioną masę uszczelniającą. W miejscach gdzie zerwałem stary sylikon dość grubo żeby uzyskać starą grubość i dodatkowo na całej długości przesmarowałem cienką warstwą profilaktycznie. Na drugi dzień zamocowałem listwę dachową przy użyciu kleju do szyb. Od tej pory ani kropli wody w bagażniku.

Przy okazji dostawała mi się również woda pod nogami kierowcy i pasażera z przodu. U kierowcy było lekko mokre a u pasażera pływało wszystko. Okazało się że u kierowcy ten największy otwór techniczny przeciekał więc przesmarowałem go całego masą uszczelniającą i wszystkie inne profilaktycznie. Oprócz tego okazało się że woda również cieknie przy rurce odprowadzającej wodę z klimatyzacji. Zauważyłem że jeden z plastikowych ząbków dociskających rurkę do blachy jest pęknięty, przez co rurka nie przylegała do blachy a przez dziurkę po pękniętym zaczepie woda wlewała się do środka. Zdemontowałem całe kolanko przesmarowałem cały otwór wokół klejem do szyb i zamontowałem owe kolanko i spokój.

dario3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2016, 12:55   #12
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Czy po liftingu coś poprawiono w tej kwestii? Bo widzę, że sami właściciele przedliftingowych modeli piszą o przeciekaniu. A u siebie wody nie zauważyłem.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2016, 16:09   #13
tomfoc2
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał spokokamil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Mam kilka pytań więcej do tego wątku.
Może ktoś się do nich odniesie.

1. W zaznaczonych na czerwono miejscach (fot.7276-widok całego bagażnika) znajdowały się kałuże wody. Skąd się mogą one tam pojawić? Uszczelka od bagażnika czy może trzeba to powiązać z podpunktem numer 2.
2. Co to za gumowe przejście do którego wędruje zielony kabel, pomiędzy bagażnikiem, a podwoziem(fot.7277 i 727Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ponieważ w tamtych miejscach znajduje się cały czas woda? Czy zawodzą chlapacze?
3. Materiał przypominający filc w wewnętrznej części bagażnika(fot.7269 i 7270), był bardzo wilgotny w zaznaczonych miejscach tj. mniej więcej połowa całego obszaru.

Z góry dziękuję.
Do sprawdzenia na pewno lampy tylne(dokładnie bolce plastikowe w które wchodzą śruby) ale najbardziej prawdopodobną przyczyną w twoim aucie, będzie nieszczelność tzw. BLENDY (owiewki na klapie). odkręć ją a zobaczysz aż trzy otwory przez które może woda cieknąć i spływa po plastikach na boki do bagażnika. Znam to z autopsji,przerabiałem w swoim w maju.
tomfoc2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2016, 11:21   #14
spokokamil

Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005

Znaleziony przeciek...pęknięcia na spawach po obu stronach.
spokokamil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2016, 12:32   #15
Radzio Focus II FL

Imię: Radek
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 109KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: woda w bagażniku przyczyny ?

Witam,
Miałem ten sam problem z wodą w bagażniku w moim Focusie kombi 2008r. Po każdym deszczu po otwarciu bagażnika czekała na mnie niespodzianka w postaci kałuży z lewej strony przy słupku. W moim przypadku musiałem zerwać z dachu lewą czarną listwę, odtłuścić rynienkę a następnie wypełnić silikonem dekarskim bezbarwnym i przykleić listwę. Zabieg tani ale skuteczny do tej pory żadna ulewa nie jest straszna dla mojej foki a i nic nie widać żeby było coś robione przy dachu.
Radzio Focus II FL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 09:50   #16
Seb.o

Imię: Sebastian
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Witajcie, Jaką masę uszczeniającą urzywacie swoich autach ? Firma, rodzaj?
Chciałbym uniknąć jej pekania jak jest w oryginalnej masie stosowaniej przez Forda i przez to nam ciekniej woda do środka auta.
Seb.o jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 19:51   #17
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , użyłem silikonu neutralnego z Casto. 11 stycznia minie dwa lata jak mam sucho w bagażniku. Post @29 tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 22:47   #18
drk001
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDCI 90 KM
Rocznik: 2011

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Sikaflex 221
drk001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2022, 21:04   #19
Archangel

Imię: Michał
Model: focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007

Witam klubowicze
Mam Focusa Mk2 od roku. Kupiłem zimą i nie widziałem żadnych wycieków.
Teraz w okresie wiosennym, stale woda w bagażniku i czuć pleśnią.
co z tym zrobić, bo widzę że walczycie?
proszę o jakieś precyzyjne odpowiedzi.
A i taka mała dygresja, kto wymyślił wymianę filtra kabinowego, że trzeba geja od gazu wyciągąć? przecież to nie logiczne.
I pytanie, czy jako go odepnę od złaczki podczas wymiany to trzeba potem jakąć adaptację przez komputer robić?
pomóżcie proszęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Archangel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-02-2022, 22:10   #20
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Po prostu tam szedł kanał wentylacyjny powietrza i uznali że dobre miejsce.
Jak nie będziesz zapłonu odpalać to możesz spokojnie odpinać.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania