![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.4 80KM, Pb+LPG
Rocznik: 2006
|
A czy to nie jest regulowane podkładką?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Jak to zdejmiesz, i wewnątrz nie będzie podkładki, to zrobisz jak pisałem Zakładam na 99 procent, że nie ma, a włożenie teraz podkładki, to tylko pogorszenie efektu, czyli oddalenie tarcz od siebie, i zanik pracy sprężarki. Musi być bliżej, nie ma rady, ale tak aby się ręcznie obracała bez obcierania po dociśnięciu śrubą.
Ja to przerabiałem, i wiem o czym piszę. |
|
|
|
#13 |
|
|
Ok dzięki, bedę działał. Dam znać jakie efekty.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-08-2013
Model: Mondeo Mk4/Focus Mk3
Silnik: 2.0 PB+LPG/1.6 EB
Rocznik: 2009/2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
a takie jezcze jedno pytanie. czy to jest normalne ze ten pisk znika przy "troche niższej" temperaturze. Bo dzisiaj było ok 27oC i nie słychc nic było. Żadnego pisku.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Pewnie jak jest niższa temperatura, to klimatyzacja nie musi pracować całą mocą, to znaczy że ma lżej, i pewnie wtedy wystarczy ta siła elektromagnesu, aby ścisnąć te dwie tarczki aby sie nie ślizgały, żadne inne wytłumaczenie nie przychodzi mi na myśl.
|
|
|
|
#17 |
|
|
Salom a widziałeś co pisałem wcześniej o tym dodawaniu gazu na postoju? I po kilkukrotnym przygazowaniu jak obroty opadną włącza się sprężarka i tak za kazdym razem jak w taki sposób przygazuje. I nie iwem czy takie zachowanie jest ok czy to też jest objaw tego dystansu na sprzęgle czy po prostu sprężarka tak się zachowuje
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-08-2013
Model: Mondeo Mk4/Focus Mk3
Silnik: 2.0 PB+LPG/1.6 EB
Rocznik: 2009/2011
|
No i dupa... leżąc pod autem nie dałem rady odkręcić tej śruby (8mm nasadowy).
Do śruby jest dobre dojście tylko ciężko było zablokować tarcze sprzęgła... Niestety przy okazji wyszła nieszczelność chłodnicy klimatyzacji. Ostatnio coś zaczęło burczeć pod maską i była to sprężarka. Może po wymianie chłodnicy, jak będzie odpowiednia ilość gazu w układzie sprężarka nie będzie aż tak obciążona i nie będzie to aż tak piszczało... wysłane z L9 II przez tapatalka... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Jak jest za mało gazu, to sprężarka stoi, nie pracuje, i ani myśli burczeć.
Zablokować sprzęgiełko aby się nie obracało podczas wykręcania tej śrubki, trzeba zablokować prętem metalowym opierając go o ziemię jednym końcem, a drugi koniec włożyć pomiędzy dwa z trzech wystających ze sprzęgiełka takich czopów ,w taki sposób, aby kierunek odkręcania dociskał koniec pręta do ziemi, i wtedy odkręcisz. Bardo lekko zejdzie tarczka, bo jest na wielofrezie, nie ma żadnego klina. Ostatnio edytowane przez salom ; 06-08-2015 o 20:52 |
|