Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-10-2016, 21:00   #11
maras2011
ford::average

Model: Był Grand c-max Titanium, Teraz Kuga mk3 st .
Silnik: 2,5 PHEV Plug in 225 km.
Rocznik: 2012. 2020
Domyślnie Odp: Komunikat Układ ESP Wyłączony

Dopiero dziś dotarłem na warsztat aku do wymiany, choć sprawdzając wcześniej multimetrem podczas uruchamiania silnika wartość V spadała trochę poniżej 10 v , w pierwszym poście źle opisałem aku, banner ma 62ah i 540 a .
Dziś kupiłem i proszę się nie śmiać za mocno Akumulator FIVE-STAR 72Ah 640A ,
zamontowałem ten nowy i ... , monit 'układ esp wył' nadal się pokazuje , chmm może miałem te nowe "cudo" podładować przed zamontowaniem, monit pokazuje się jednak nie zawsze , na chwilę zapala się tak jak wcześniej lampka na przycisku od ręcznego wyłączania esp, może pojeżdżę trochę i się aku podładuje i zobaczymy .

maras2011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2016, 23:52   #12
maras2011

Finał jest taki, wyjąłem ten nowy akumulator , naładowałem go i wsadziłem na miejsce,
efekt jet taki że po przekręceniu kluczyka na drugą pozycję komunikat o wył. esp nadal się pokazuje, a przy uruchamianiu silnika już nie .Tak że problem nie rozwiązany, może pojadę na komputer , ale czy ma to sens jak w niczym tak na prawdę mi to nie przeszkadza.
Stary 29-11-2016, 00:57   #13
maras2011

Komputer nie wykazał żadnych błędów . A komunikat mignie na ułamek sekundy po przekręceniu kluczyka na poziom drugi , być może tak ma być .
Stary 29-11-2016, 13:22   #14
badian3
ford::beginner

Imię: Zbigniew
Model: c-max,Ghia
Silnik: 2.0 benz+lpg 145KM
Rocznik: 2007

U mnie zachowuje się podobnie mrugnie na sekundę esp off dalej działa bez zarzutu ,widocznie tak ma być.
badian3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2016, 19:31   #15
robin_s

Imię: Robert
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004

Mam tak samo, lekki spadek napięcia przy rozruchu i ESP szaleje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
robin_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 18:57   #16
bayerp

Model: brak :(
Silnik: -
Rocznik: -

u mnie jest to samo
dodatkowo po podłączeniu pod komputer i wyrzuca mi błędy "niskie napięcie na akumulatorze" oraz "zbyt wysokie napięcie na akumulatorze".
akumulator mam roczny - sprawdzany i wskazuje, że wszystko jest ok. alternator po regeneracji (wymieniono diody) ale komunikat o esp nadal się pojawia :/
Czytałem kiedyś na forum, że problemem może być niesprawny regulator napięcia na alternatorze. Byłem u fachowca i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Mnie osobiście denerwuję cięgle ukazujący się komunikat oraz pokazujące się błędy. Zastanawiam się nad wyminą regulatora na własną rękę.
Jakie mogą być jeszcze objawy niesprawnego regulatora napięcia?
bayerp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2017, 21:51   #17
Foczka 23
ford::advanced

Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI

Cytat:
Napisał bayerp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u mnie jest to samo
dodatkowo po podłączeniu pod komputer i wyrzuca mi błędy "niskie napięcie na akumulatorze" oraz "zbyt wysokie napięcie na akumulatorze".
akumulator mam roczny - sprawdzany i wskazuje, że wszystko jest ok. alternator po regeneracji (wymieniono diody) ale komunikat o esp nadal się pojawia :/
Czytałem kiedyś na forum, że problemem może być niesprawny regulator napięcia na alternatorze. Byłem u fachowca i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Mnie osobiście denerwuję cięgle ukazujący się komunikat oraz pokazujące się błędy. Zastanawiam się nad wyminą regulatora na własną rękę.
Jakie mogą być jeszcze objawy niesprawnego regulatora napięcia?
Nic kolego nie wymieniaj. Szkoda kasy u mnie też to wyskakuje, działo się to na starym alternatorze i na nowym jest tak samo. W niczym to nie przeszkadza A Esp działa W 100 procentach.
Foczka 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2017, 22:45   #18
damiancmax

Imię: Damian
Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Koledzy, a co powiecie na taki komunikat tylko przy gwałtownym przyspieszeniu i to nie za każdym razem? Wyraźnie słabnie wtedy również auto, jakby na chwilę wyłączało turbo...

Wysłane z mojego PE-TL10 przy użyciu Tapatalka
damiancmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2017, 18:29   #19
piniu10

Imię: zbyszek
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005 tdci

Mi dziś padł alternator. Zero objawów uszkodzenia. Brak mijającym kontrolek ESP i o braku ładowania. Zgasł podczas jazdy i tyle pod koniec żywota akumulatora zaswieciła kontrolka ESP i ABS radio zaczęło mrugać i zgasło.
Dlaczego wcześniej auto mnie nie poinformowało o braku ładowania?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
piniu10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2017, 19:50   #20
robin_s

Imię: Robert
Silnik: 2.0 tdci

[QUOTE=damiancmax;2727427]Koledzy, a co powiecie na taki komunikat tylko przy gwałtownym przyspieszeniu i to nie za każdym razem? Wyraźnie słabnie wtedy również auto, jakby na chwilę wyłączało turbo...

ESP w naszych maxach jest bardzo czułe, można dla przykładu mieć w zimie nogę gazu w podłodze a i tak będziemy jechać wolno i bez uślizgu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
robin_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania