Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2016, 10:36   #11
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Dziwne wycie po odpaleniu na zimnym silniku

No tak, właśnie byłem obejrzeć te przewody i zaworek i wszystko wygląda ok, połączenia też należycie pospinane. Co prawda wcześniej przed pracą z pompą wymieniłem te przewody właśnie na te które są teraz i wcześniej nic takiego mi nie hałasowało. Dziwne. Zadzwonię jeszcze do mechaniora go opytać w czym tam jeszcze dłubali.

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2016, 11:09   #12
J@colo
ford::professional

Imię: Jacek
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006

A powiedz jak włączysz auto zaczyna buczeć i wyłączysz auto w trakcie buczenia, to buczy jeszcze przez kilka sekund czy przestaje odrazu??
J@colo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2016, 11:31   #13
zmulim
FCP member

Raczej od razu jest cisza, gdyby po wyłączeniu auta przez chwilę wyło to bym się bardziej przypatrzył wentylatorowi na chłodnicy. Ale z tego co zauważyłem to po zgaszeniu od razu cisza.
Zastanawiam się czy jechać w dłuższą trasę z tym czy nie ryzykować.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 10-02-2016 o 11:38
Stary 12-02-2016, 10:26   #14
zmulim
FCP member

Witajcie. Byłem wczoraj u mechanika. Podjechałem, zostawiliśmy auto by ostygło trochę i oczywiście pech chciał że złośliwa foka akurat wtedy nie wydała z siebie żadnego podejrzanego dźwięku... Mechanik stwierdził że może to wilgoć się zbiera na pasku, ale raczej by obstawiał na osprzęt. A dziś jadę sobie do pracy, silnik ładnie pracuje, podjeżdżam coś kupić pod sklep i skubaniec znów zaczął swoje. Otwarłem maskę i o dziwo z komory silnika jakoś tego nie słychać, na dodatek po chwili pracy na biegu jałowym gdy wsiadłem do środka, dźwięk znów ustał. Tak więc chyba na razie to oleję i normalnie pojadę w trasę, zobaczymy czy mu przejdzie czy to faktycznie coś nie tak z paskiem albo którymś elementem na pasku.
Stary 12-02-2016, 16:41   #15
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

na razie to olej, zobaczysz co sie bedzie po jakims czasie.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2016, 20:42   #16
zmulim
FCP member

Też tak myślę, poza tym jak jadę i jest ciepły silnik to spoko. Dziś byłem jeszcze u znajomego mechaniora i wyczaił mi taki dziwny właśnie dźwięk z okolicy paska osprzętu. Co dziwne, słychać to najbardziej jak się zamknie maskę i kucnie przed autem w okolicach grilla z logo forda, właśnie takie łu łu łu, ale ten dźwięk to pamiętam że towarzyszy mi od lat, i mimo wymiany rolek nigdy nie znikał, a wymieniane były: napinacz, rolka prowadząca, pompa wodna, łożysko klimy, łożyska w altku i tym niby sprzęgiełku - nie sprzęgiełku. Jedyne co nie ruszałem to pompa wspomagania i koło pasowe wału Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodatkowo, zauważyłem że przewody od nadmiaru na wtryskach lekko się przecierają na oplocie i są już trochę twarde, jaki polecacie dobry wąż kupić, bo podobno na rynku jest sporo shitu, który nie wytrzymuje próby czasu. Jaka tam jest średnica wewnętrzna tych przewodów?
Stary 12-02-2016, 20:56   #17
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

ja kupowalem w motoryzacyjnym z metra do passata na powroty z wtryskow, braciakowi w tddi tez wymienialem i srednica wewnetrzna jest jakeis 3mm, a po zewnatrz razem z oplotem jakies 8 mm, na przewodziku pisze Fagumit, wytrzymalosc do 1MPa, ile wytrzyma nie wiem, ale to grosze kosztuje i wymiana zajmuje 5 sekund.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2016, 20:59   #18
J@colo

Ja kupowałem wężyk do przelewów febi lub u mnie w Poznaniu mam taki sklep "guma" i mają tam dobre jakościowo wszelkie wężyki i teraz biorę z oplotem wewnętrznym a to dlatego że miałem taki przypadek że w mojej foce miałem te z oplotem na zewnątrz, wężyk pękł i nic nie było widać by coś leciało, ten oplot był jak knot w niego wsiąkała ropa i odparowywała, dopiero zauważyłem jak wężyk strzelił już całkowicie a wcześniej były objawy dłuższego odpalania na zimnym... Kupisz w każdym moto wystarczy że powiesz wężyk do przelewów lub dla pewności zdejmij sobie jeden wężyk i pokaz w sklepie.
Stary 12-02-2016, 21:12   #19
zmulim
FCP member

O widzisz, u mnie też jest przetarte ale jak na razie jest to całkiem suche. Najmocniej ten przewód co idzie z pierwszego wtrysku na powrót do filtra ten co na szybkozłączkę wlatuje, ale ściągnięcie tego z tego plastikowego króćca nie jest jakoś specjalnie trudne. Mechanik mi właśnie mówił żeby już coś lepszego kupić bo to różnie bywa a sama wymiana jest z tego co gadał dziecinnie prosta. A co do tych dziwnych odgłosów to będę jeździł i słuchał, okaże się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-02-2016, 22:06   #20
J@colo

U mnie reszta tez wyglądała dobrze a jak zacząłem ściągać to rozkruszyły się w rękach, ja wymieniam zawsze na wtryskach i ten kawałek od 1 wtrysku do tej plastikowej szybko złączki.
Odpowiedz

Zasady postowania