Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-04-2016, 21:56   #11
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Turbo dziura, lag, muł

Cytat:
Napisał AKuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak wygląda EGR z czujnikiem położenia (czego -membrany?)
Dochodzi do niego wężyk podciśnienia oraz przewody elektryczne do czujnika. Czujnik jest elektrycznym potencjometrem, reaguje na ruch sztangi tłoczka (czyli także na ruch membrany).
W pierwszym linku masz egr bez czujnika [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , w drugim z czujnikiem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Cytat:
Napisał AKuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie bardzo kumam o jaki może filtr chodzić?
Filtr powietrza. Wężyk napowietrzający układ wchodzi do puszki fitra.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-04-2016 o 22:09
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-04-2016, 22:48   #12
kupier
ford::average

Model: mk4
Silnik: 1.8tdci 100km
Rocznik: 2007

Winna przytarta sztanga turbiny, albo nieszczelny układ podciśenia.
Miałem to samo w 2.0hdi a to ten sam silnik.
U tych którzy ściągnęli prawie 5000zł za naprawę, bym się upomniał o zwrot kasy.
A ten przwód podciśnienia z egr jakbyś sciagał na próbe, trzeba go zaślepić, bo Ci podciśninie ucieknie z całego układu.

Ostatnio edytowane przez kupier ; 24-04-2016 o 22:50
kupier jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2016, 03:11   #13
AKuba
ford::advanced

Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dochodzi do niego wężyk
Dzięki . A z pewnością wiesz jak się nazywaja i do czego służą w TDCi np 2005 2 zaworki podciśnieniowe elektryczne obok siebie ( z kabelkami ) zamontowane pośrodku silnika tuż za rurą EGRa? np:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub tu (sa 2 na tej blaszce zamontowane):[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 25-04-2016, 09:12   #14
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał kupier Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ten przwód podciśnienia z egr jakbyś sciagał na próbe, trzeba go zaślepić, bo Ci podciśninie ucieknie z całego układu.
Pisałem o tym w poprzednich postach wątku:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy zdjąć wężyk podciśnieniowy z króćca gruchy egr-a i zamknąć go czymś (np. nitem lub zagiąć pod kątem 180 stopni i zawiązać), tak by nie zasysał fałszywego powietrza do układu podciśnieniowego.
Cytat:
Dzięki . A z pewnością wiesz jak się nazywaja i do czego służą w TDCi np 2005 2 zaworki podciśnieniowe elektryczne obok siebie ( z kabelkami ) zamontowane pośrodku silnika tuż za rurą EGRa? np:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub tu (sa 2 na tej blaszce zamontowane):[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To są elektrozawory podciśnienia sterujące - jeden vgt (geometrią) turbiny, drugi egr-em. Sterowane są sygnałem PWM, czyli prostokątnym sygnałem impulsowym o stałej częstotliwości, ale o zmiennej czasowej trwania każdego impulsu. Czyli cały czas ich twornik (zawór) wibruje.
Muszą pracować w idealnie czystych warunkach, inaczej szybko ulegają uszkodzeniu. Dlatego ważne jest, aby wężyk napowietrzający ten układ był podłączony do filtra powietrza.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-04-2016 o 09:14
Stary 25-04-2016, 12:03   #15
Michał82
FCP member

Imię: Michał
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM
Rocznik: 2013

Cytat:
Pisałem o tym w poprzednich postach wątku:
To są elektrozawory podciśnienia sterujące - jeden vgt (geometrią) turbiny, drugi egr-em. Sterowane są sygnałem PWM, czyli prostokątnym sygnałem impulsowym o stałej częstotliwości, ale o zmiennej czasowej trwania każdego impulsu. Czyli cały czas ich twornik (zawór) wibruje.
Muszą pracować w idealnie czystych warunkach, inaczej szybko ulegają uszkodzeniu. Dlatego ważne jest, aby wężyk napowietrzający ten układ był podłączony do filtra powietrza.
Pytanko do tematu - chodzi mi o wężyk napowietrzający układ. Co jakiś czas zaglądam pod maskę i kontroluję nasunięcie tego wężyka na króciec wystający z puchy filtra. Czy to normalne, że się lekko zsuwa? Czy to oznaka jakiegoś problemu z układem podciśnienia? Wężyk co prawda nigdy nie zsunął się całkowicie, niemniej jednak zastanawia mnie to uciekanie z króćca. Mnie po regeneracji turbo w zeszłym roku też trochę laguje, szczególnie jak ruszam - wciskam pedał gazu i samochód ma chwilkę zastanowienia, potem wyrywa do przodu. Na wyższych biegach raczej nie ma problemu. Zastanawiam się nad przejrzeniem elektrozaworu od turbo (i przy okazji tego od EGR, choć akurat EGR zaślepiony).

Michał82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2016, 13:01   #16
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Te wężyki z czasem nieco parcieją i tracą własności sprężyste - może to jest przyczyną zsuwania się z króćca.
Nie bardzo można je przyciąć, bo zakończenia fabrycznie są pogrubione. Na odcinku od filtra do elektrozaworów w zasadzie nie ma podciśnienia, to że wężyk się zsuwa nie ma żadnego związku z działaniem układu podciśnienia.

Cytat:
Napisał Michał82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wciskam pedał gazu i samochód ma chwilkę zastanowienia, potem wyrywa do przodu.
Moim zdaniem opóźniona reakcja silnika na depnięcie z wolnych obrotów, nie ma związku z vgt turbiny - no chyba że stoi zaklinowane cały czas w pozycji dla mocy maksymalnej silnika. Wtedy jest marniutki dół, powyżej 2800 zaczyna iść jak Bóg przykazał...
Przy wolnych obrotach podawane jest na gruchę maksymalne podciśnienie, sztanga powinna być wtedy maksymalnie wciągnięta do gruchy - łatwo jest ręką sprawdzić, czy jeszcze można ją nieco dopchnąć (nie powinno się dać). Takie ustawienie vgt jest optymalne dla wejścia turbiny na maksymalne obroty - więc tu opóźnienia nie ma. Ja mam ten sam problem co ty - nie bardzo wiem co jest przyczyną. Zmieniałem już nawet soft, jeździłem z laptopem IDS-a na kolanach z kumatym diagnostą sprawdzając parametry układu doładowania i paliwowego w trybie rzeczywistym, wszystko wygląda cacy, a silnik na depnięcie reaguje nadal z opóźnieniem.
Przyzwyczaiłem się...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-04-2016 o 13:10
Stary 25-04-2016, 14:27   #17
Michał82
FCP member

Imię: Michał
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM
Rocznik: 2013

Cytat:
Te wężyki z czasem nieco parcieją i tracą własności sprężyste - może to jest przyczyną zsuwania się z króćca.
Nie bardzo można je przyciąć, bo zakończenia fabrycznie są pogrubione. Na odcinku od filtra do elektrozaworów w zasadzie nie ma podciśnienia, to że wężyk się zsuwa nie ma żadnego związku z działaniem układu podciśnienia.
Zastanawiałem się właśnie nad tym czy nie wymienić wężyków na nowe - w sklepie z częściami do forda nic nie znalazłem, na popularnym serwisie są używki, ale to kupowanie kota w worku, natomiast na tej stronie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] mają wężyki na metry. Pytanie brzmi - czy podejdą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Koszt nie jest kosmiczny a powiem szczerze - wężyk na gruszkę turbo mam w 2 miejscach owinięty taśmą izolacyjną bo od wibracji silnika zaczął wycierać się o przewód filtra powietrza. Sprawdzałem - nie jest uszkodzony, niemniej jednak lata użytkowania robią swoje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Michał82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2016, 17:19   #18
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Ja kupiłem wężyki używki u rozbieracza Fordów - były ładne i zdrowe, jest ok.
Stary 25-04-2016, 18:07   #19
Dombek
FCP member

Imię: Dominik
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2016

Ja do turbo mam poprowadzony cały wężyk plastikowy firmy Festo plus taka końcówka do gruszki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 25-04-2016, 23:46   #20
Deryll
ford::professional

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
Napisał kupier Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Winna przytarta sztanga turbiny, albo nieszczelny układ podciśenia.
Miałem to samo w 2.0hdi a to ten sam silnik.
Wiesz o czym piszesz? Mylisz silniki, ten z mk3 nie ma nic wspólnego z hdi z PSA.
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania