![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Dawid
Model: Ford focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI 90km
Rocznik: 2006
|
z tego co mówili mechanicy to bardzo małe ciśnienie na pompie oleju.
Ściągnęli miskę i słynne sitko było zasyfione nagarem. Wyczyścili i założyli nowy smok. Następnie wleją mój olej i przepłuczą wszytko nim i zaleją nowym. Na końcu pomiar ciśnienia... mam nadzieję, że będzie ok. Jutro mają to robić. Co myślicie czy usunąć to sitko czy wymienić na inne ? czy nie ruszać tego ?. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Oby to była tylko ta przyczyna.
A czy mechanik jak był pod samochodem i miał zdjętą miskę, przynajmiej poruszał korbowodami ?? Mechanik starej daty tego by sobie nieodmówił, ale dzisiejszy mechanicy co bez komputera ani rusz, to inna sprawa. Jak ciśnienie po tej łukance nie wzrośnie, to masz problem z pompą oleju, panewkami, walem korbowym. Bo one utrzymują ciśnienie, jak długo jeżdziłeś na niskim ciśnieniu, to się to powycierało i d....a blada. A sitko jest metalowe, i tylko go się myje, i wystarcza od zjazdu z taśmy, aż do huty. Ostatnio edytowane przez salom ; 03-05-2016 o 13:36 |
|
|
|
#13 |
|
|
Czy ruszał korbowodami nie wiem. A co to zmienia ??.
Sprawdzili panewki i nie są w najgorszym stanie. A na wale korbowodowym jak nowe. Mówił tylko, że jest mały luz na jakiś podstawkach ? koło panewek ale chyba lepiej tego nie ruszać ? czy warto ? jaki może być tego koszt. Jakieś 50 km zrobiłem jak się zaświeciło. Mam nadzieje, że to tylko zatkane sitko.... ewentualnie pompa oleju. Obecnie leję Olej Castrol Edge turbo 5w40 przebieg 188 tyś. Czy zmienić na jakiś inny olej ?. Oleju mi nie bierze nawet grama. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Nie napisałeś o tym, że odkręcali panewki, to by zmieniło, że można wyczuć nawet minimalny luz, a jak sie odkręca panewki w celu obejrzenia, to masz to jak w banku, że ciśnienie z tego tylko powodu spada w dół, nawet o pół atmosfery. Nigdy odkręcone panewki nie ułożą sie ponownie tak jak były.
|
|
|
|
#15 |
|
|
Może komuś pomogę. Okazał się zasyfiony nagarem smog. Został oczyszczony jeszcze poprzez płukankę. Następnie zlany olej i wlany nowy olej 5w30 + filtr oleju.
Jak ręką odjął. Silnik chodzi i zbiera się jak z fabryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. btw. wcześniej miałem olej 5w40 lecz tu nie ma znaczenia. Ważne aby co 10 tysięcy wymieniać i przy wymianie można wlać płyn do płukania silnika. |
|
|
|