![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam, po 3 latach bezproblemowej jazdy smax zaczyna grymasić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od dwóch dni problemy z odpalaniem. Wciskam przycisk start - przez chwile cieszą później rozrusznik kreci sek cisza kręci i odpala. Wyrzuca czasami błąd wspomagania kierownicy, czasami nie. Świeci się kontrolka trakcie. Później odpala normalnie. Dzisiaj byłem na przeglądzie w ASO. Przy okazji podłączenie do kompa zero błędów. Wyjechałem z ASO. Ledwie odpaliłem samochód i z powrotem do aso. Na odpalonym silniku błąd U0155 a później jakieś kolejne błędy związane z komunikacją. Pojechałem po młodego do przedszkola. Przez 5 min wogle nie chciał odpalic. Nie kręcił. Komunikat immobiliser aktywny. Później odpalił , kontrolka trakcji i do domu. Ładowanie w normie, akumulator świeży - 6 miesięcy. Nie mam pomysłu więc proszę o pomoc / porady. Aso sugeruje mi aktualizacje softu co nie do końca mi się uśmiecha bo mam soft od mayaka i 3 lata dobrze mi służył na 163 HP. Za wszelkie porady z góry dziękuję. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
![]()
Powiem tylko tyle. Immo aktywny mi sie zdarzyl, jak akumulator byl dętka. Bledow moze byc choinka. Po prostu zobacz ladowanie. Moze alternator konczy zycie, chocby szczotki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
|
![]() Cytat:
Rzecz w tym że czasami nie odpala, nie reaguje na start a po chwili jest ok. Normalnie po naciśnięciu start odpalał zawsze od strzału. A teraz albo wogle nie reaguje albo reaguje jakby coś blokowało rozrusznik i po chwili odpala Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Zszedłem do garażu. Załączam filmiki z testu zegarów i odpalenia auta. https://youtu.be/AkHbvN96lhA https://youtu.be/uYyzQ8XWYMs https://youtu.be/hS3pWBDGkB8 Błędy które mi wyświetla C15100, C41668 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
|
![]()
Moje ladowanie bylo rewelacja. A dioda stopiona.
Tu jakby sie wieszal rozrusznik. W starej fiescie to jakby bendix sie wieszal. Tu chyba jakiejs rewolucji w konstrukcji nie ma ( no nie rozbieralem). A i pewnie szczotki moga byc zjechane. No co tu innego . |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
![]()
Ostatnio dużo samochodów pozalewał od deszczów być może to przyczyna.
![]() |
#16 |
|
![]()
Wiesz w sumie nawet w żadną większą kałuże nie wjechałem ale faktycznie może to coś z wiązka. Odstawiam dzisiaj do aso chociaż optymistycznie nie jestem nastawiony do obsługi wszystkiego przez IDS i rozkładanie rąk. No ale zobaczymy czy dzisiaj uda się coś zawalczyć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
![]()
I już po pierwszej kłótni w ASO
Według pana to jest moduł ABS i koniec kropka. Na nic moje stwierdzenia i prośby o sprawdzenie wiązki w newralgicznych punktach. A już totalnie pana rozjuszyło tłumaczenie że na forum czytałem, schematy pokazywałem itd itd. no nic. Zostawiłem auto i czekam na rozwój sytuacji |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ford::beginner
![]() Imię: Mariusz
Model: S-max
Silnik: 2.5T
|
![]()
u kolegi w 'ASO' tak wymieniali rozrząd, że śrubę mocującą element od czujnika kąta jednego z wałków obrobili, dospawali kawałek innej a potem zeszlifowali kątówką. Zanim jednak to zrobili to wymyślili, że odkręcą pokrywę silnika (2.5T)... z pomysłu zrezygnowali, ale nie dokręcili śrub trzymających pokrywę (i wałki!!) - tych które zdążyli poluzować. Efekt taki, że z silnika leciał olej i zajęło trochę czasu zanim się mechanik zorientował, że to leci spod łbów śrub (są one ukryte pod plastikami. Na początku wygądało jakby nieszczelne były uszczelniacze wałków bo olej lał się z boku - okazało się, że się przelewało spod plastików. Dodam, że gniazda, w których są świece i cewki całe zalane olejem były. Masakra. W ASO komentarz był, że oni robią wszystko ze "sztuką i technologią firmy Ford".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: był Focus Cmax, jest Smax I focus mk3
Silnik: 2,0 TDCI; 2,0 TDCI, znowu 2,0 TDCI
Rocznik: było 2004, był 2008, jest 2014 i 2012
|
![]()
A uziemienia macie czyste? Miałem u siebie to samo. Wyczyściłem wszystkie masy i dodatkowo za reflektorem po stronie kierowcy gdzie są 3 masy miałem zapchany odpływ i woda stała obok tych nas. Odetkalem I śmiga. Wiązka w nadkolu sucha, mimo to wyczyszczona preparatem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Imię: DAWID
Model: FORD S-MAX TITANIUM S
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2013
|
![]()
Panowie pierwszą sprawą jaką powinniście zrobić to sprawdzić w jakiej kondycji jest wasz akumulator. Nie chodzi o to jaką mocą jest ładowany tylko ile jeszcze w sobie ma amperów. Miałem podobny problem, ładowanie super, aku zawsze naładowany, odpalał od strzała(włączał się komunikat "uszkodzony silnik") a jak zrobiliśmy mu test to pokazało, że zamiast 750A miał ok 200A czyli śmietnik.
Zakupiłem nowy akumulator, pokasowałem błędy i wszystko gra. W każdym warsztacie maja(powinni) taki tester. Jeżeli jest śmietnik to od razu wymiana bo zrobi kipisz z instalacją i sterownikami, ale to akurat u mnie była przyczyna. Warto jednak sprawdzić. |
![]() |
![]() |