Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2016, 13:43   #11
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: [diesel 1.8 turbo] Nieciekawa praca turbiny

Jeżeli po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu, zwłaszcza na wysokim biegu, obroty silnika rosną, a auto równocześnie nie przyśpiesza, to powodem może być tylko sprzęgło.

Bump: Oczywiście, jeżeli sprzęgło się ślizga, to nie oznacza, że turbo jest w porządku.

darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2016, 11:02   #12
Dirk96
ford::beginner

Model: MII
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998

to wygląda tak, jakby turbina działała i doładowanie silnika następowało, tylko jest jakaś blokada która powoduje, że to doładowanie nie jest przekładane na napęd, nie ma przyśpieszenia, silnik wyje i musze na chwile podczas jazdy zdjąc pedał gazu, wtedy obroty idą troche w dół, wciskam ponownie pedał, silnik nie wyje, auto jedzie dalej, wyjechałem nim dzis na próbę i po 3km takiej jazdy, włączył się wentylator, widać, że silnik dostaje w dupe, bo się nagrzewa na małych dystansach, chyba, że jechałbym normalnie, jak zawsze, czyli na tym zamulonym silnikiem, bo to za turbo diesel, w którym nie ma bez turbiny dobre jazdy, tylko muł..

Problem w tym darmodziej, że to turbo diesel, turbo się uruchamia przy 2200 tyś (coś koło tego) i jeżeli wcisne gwałtownie pedał gazu, zwłasza na wysokim biegu, to obroty pójde w gore i spowodują, że uruchomi się turbo, zanim auto ruszy, to on musi wejsć na wysokie obroty, bo tak mają te stare diesle, zanim on się zorientuje, że ma jechać, to się na wyje, i to nie tyczy się tylko mojego auta. Turbo się uruchamia razem z tym problemem tutaj poruszanym.

Jak grzebałem przy przewodach turba, to wszystko było ok, ale tylko przez jakiś czas i znów brak mocy.

Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 25-07-2016 o 11:14
Dirk96 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2016, 12:50   #13
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał Dirk96 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zanim on się zorientuje, że ma jechać, to się na wyje,
To mu wytłumacz, że jak wciskasz gaz, to on ma jechać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-07-2016, 13:03   #14
Dirk96

Próbowałem, nawet dbam o niego, i jakoś nie chce zemna współpracowąc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. być może masz racje, sprzęgło do roboty w tym aucie, nieopłacalna rzecz......ech, kto by pomyślał, ale to jeszcze nie jest pewna diagnoza.

''wyje'' czyli płacze, bo jest chory, małe dziecko też wyje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 25-07-2016 o 13:13
Stary 26-07-2016, 09:15   #15
Dirk96

UWAGA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jednak po dokładnej analizie tych membran w boosterze, dojrzałem się, że z jednej strony oring jest pięknięty tak jakby, a z drugiej nie, po prostu wygląda tak, jakby z jednej go myszy zjadły, a z drugiej nie, ropa na 200% nie cieknie w ogóle z tego przewodu, czytalem tu na forum, że te membranki dochodzą do cen 30/40 zł, ale ale, ktoś może mi wyjaśnić, co mają wspólnego booster z podciśnieniem turbiny? i skąd moge mieć pewnośc, że to jest akurat ten problem? silnik zachowuje się tak samo, nie dymi, trudności z samą jazda i odpalanem nie ma BEZ WZGLĘDU na to, co ja z tym bosterem bym nie robil, jedni tu piszą o regulacjach i spadkach obrotów, a u mnie to nie ma znaczenia, ten silnik i tak pracuje tak samo, czy ja tą śrubkę będę wkręcał czy wykręcał.

Plus sprawdziłem, że samochód gwałtownie wchodzi na obroty, a nie ma przyśpieszenia tylko wtedy, gdy jest podłączony i skręcony przewód odchodzący z truba do boostera, po jego wypięciu, auto nie wchodzi na wysokie obroty, tylko tyle, że zamula jak cholera, bo na piątce, majac w pedał w podłodze, buja się do 110 dość długo, zbyt długo.

Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 26-07-2016 o 10:14
Stary 07-08-2016, 16:30   #16
Dirk96

Odświeżam i wrzucam filmiki które pokazuja, co się dzieje z silnikiem gdy wciskam pedal gazu, w słuchajcie się w prace silnika i na obrotomierz.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 07-08-2016, 20:52   #17
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Klasyczny objaw ślizgającego się sprzęgła.
Odpowiedz

Zasady postowania