![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Jeżeli po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu, zwłaszcza na wysokim biegu, obroty silnika rosną, a auto równocześnie nie przyśpiesza, to powodem może być tylko sprzęgło.
Bump: Oczywiście, jeżeli sprzęgło się ślizga, to nie oznacza, że turbo jest w porządku. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-06-2016
Model: MII
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998
|
to wygląda tak, jakby turbina działała i doładowanie silnika następowało, tylko jest jakaś blokada która powoduje, że to doładowanie nie jest przekładane na napęd, nie ma przyśpieszenia, silnik wyje i musze na chwile podczas jazdy zdjąc pedał gazu, wtedy obroty idą troche w dół, wciskam ponownie pedał, silnik nie wyje, auto jedzie dalej, wyjechałem nim dzis na próbę i po 3km takiej jazdy, włączył się wentylator, widać, że silnik dostaje w dupe, bo się nagrzewa na małych dystansach, chyba, że jechałbym normalnie, jak zawsze, czyli na tym zamulonym silnikiem, bo to za turbo diesel, w którym nie ma bez turbiny dobre jazdy, tylko muł..
Problem w tym darmodziej, że to turbo diesel, turbo się uruchamia przy 2200 tyś (coś koło tego) i jeżeli wcisne gwałtownie pedał gazu, zwłasza na wysokim biegu, to obroty pójde w gore i spowodują, że uruchomi się turbo, zanim auto ruszy, to on musi wejsć na wysokie obroty, bo tak mają te stare diesle, zanim on się zorientuje, że ma jechać, to się na wyje, i to nie tyczy się tylko mojego auta. Turbo się uruchamia razem z tym problemem tutaj poruszanym. Jak grzebałem przy przewodach turba, to wszystko było ok, ale tylko przez jakiś czas i znów brak mocy. Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 25-07-2016 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Próbowałem, nawet dbam o niego, i jakoś nie chce zemna współpracowąc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. być może masz racje, sprzęgło do roboty w tym aucie, nieopłacalna rzecz......ech, kto by pomyślał, ale to jeszcze nie jest pewna diagnoza.
''wyje'' czyli płacze, bo jest chory, małe dziecko też wyje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 25-07-2016 o 13:13 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
UWAGA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak po dokładnej analizie tych membran w boosterze, dojrzałem się, że z jednej strony oring jest pięknięty tak jakby, a z drugiej nie, po prostu wygląda tak, jakby z jednej go myszy zjadły, a z drugiej nie, ropa na 200% nie cieknie w ogóle z tego przewodu, czytalem tu na forum, że te membranki dochodzą do cen 30/40 zł, ale ale, ktoś może mi wyjaśnić, co mają wspólnego booster z podciśnieniem turbiny? i skąd moge mieć pewnośc, że to jest akurat ten problem? silnik zachowuje się tak samo, nie dymi, trudności z samą jazda i odpalanem nie ma BEZ WZGLĘDU na to, co ja z tym bosterem bym nie robil, jedni tu piszą o regulacjach i spadkach obrotów, a u mnie to nie ma znaczenia, ten silnik i tak pracuje tak samo, czy ja tą śrubkę będę wkręcał czy wykręcał. Plus sprawdziłem, że samochód gwałtownie wchodzi na obroty, a nie ma przyśpieszenia tylko wtedy, gdy jest podłączony i skręcony przewód odchodzący z truba do boostera, po jego wypięciu, auto nie wchodzi na wysokie obroty, tylko tyle, że zamula jak cholera, bo na piątce, majac w pedał w podłodze, buja się do 110 dość długo, zbyt długo. Ostatnio edytowane przez Dirk96 ; 26-07-2016 o 10:14 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Klasyczny objaw ślizgającego się sprzęgła.
|
|
|
|