Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-07-2016, 11:20   #11
VeylaN
ford::beginner

Model: focus
Silnik: Zetec 2.0
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Grzechotanie silnika i obroty

Więc tak.

Problem #1 Grzechot
Jak wspominałem wcześniej, podczas lekkiego gazowania autka na postoju przy spadaniu obrotów coś mi stukało - myślałem, że to tłumik. Stukanie to przypominało czasami dźwięk tego grzechotania. Okazuję się, że podczas wciskania sprzęgła tego brzdękania nie ma. Więc na 95% skrzynia biegów. Do tego gazownik mi powiedział, że dźwięk ten słychać spod spodu kierowcy i mówił o 3 opcjach - wydech, katalizator, skrzynia biegów (ku tej opcji skłaniał się najbardziej).

Problem #2
Podczas jazdy przy jednostajnej prędkości auto dziwnie i gwałtowanie wyhamowywało (jakby się dławił). Po paru takich akcydentach zapaliła się kontrolka TCS. Zjechałem na pobocze odpaliłem auto jeszcze raz i wyłaczyłem system. Za pare kilometrów check engine. Szybciutko podpiąłem auto do komputera i wykazało bodajże problem z pedałem gazu (czujnik?), więc mechanik od razu zaproponował problem z przepustnicą, a objawy te pasują do moich dziwnie ustawiających się obrotów. I zostałem poinformowany, że ASR bezpośrednio współpracuje z przepustnicą.

Ostatnio edytowane przez VeylaN ; 08-07-2016 o 11:24
VeylaN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania