![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-07-2016
Model: focus
Silnik: Zetec 2.0
Rocznik: 2002
|
Więc tak.
Problem #1 Grzechot Jak wspominałem wcześniej, podczas lekkiego gazowania autka na postoju przy spadaniu obrotów coś mi stukało - myślałem, że to tłumik. Stukanie to przypominało czasami dźwięk tego grzechotania. Okazuję się, że podczas wciskania sprzęgła tego brzdękania nie ma. Więc na 95% skrzynia biegów. Do tego gazownik mi powiedział, że dźwięk ten słychać spod spodu kierowcy i mówił o 3 opcjach - wydech, katalizator, skrzynia biegów (ku tej opcji skłaniał się najbardziej). Problem #2 Podczas jazdy przy jednostajnej prędkości auto dziwnie i gwałtowanie wyhamowywało (jakby się dławił). Po paru takich akcydentach zapaliła się kontrolka TCS. Zjechałem na pobocze odpaliłem auto jeszcze raz i wyłaczyłem system. Za pare kilometrów check engine. Szybciutko podpiąłem auto do komputera i wykazało bodajże problem z pedałem gazu (czujnik?), więc mechanik od razu zaproponował problem z przepustnicą, a objawy te pasują do moich dziwnie ustawiających się obrotów. I zostałem poinformowany, że ASR bezpośrednio współpracuje z przepustnicą. Ostatnio edytowane przez VeylaN ; 08-07-2016 o 11:24 |
|
|
|