![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: Smax
Silnik: 2.0TDI
Rocznik: 2011
|
Siłownik musi się przecież obracać na jakieś osi przy zamykaniu, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić na 3 śrubach na płasko... gdzieś ta oś jest w takim razie przeniesiona?
Dziś ogarnąłem prowizorycznie temat kawałkiem czanej taśmy w pętli wypuszczonym przez zaślepkę w klapie (tą bez światełka). Jak to mówią, dupy nie urywa... wyrafinowane technologiczne to też nie jest, ale przynajmniej mi ułatwia ściągnięcie klapy do pozycji kiedy da się ją przechwycić wygodnie drugą ręką ;-) Ostatnio edytowane przez Krzy_Ku ; 17-07-2016 o 02:35 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Przemek
Model: S-max '11/ Chevy Tahoe '00
Silnik: 1.6EB 160KM/ 5.3 Vortec 285KM
Rocznik: 2011 / 2000
|
Tak. Miałem na myśli ze przegub jest inny i jego mocowanie. Sprawdziłem za pomocy kawałka
izolacji do rur ze sam siłownik elektryczny wejdzie - chodzi o średnicę - tylko jest problem z mocowaniem do karoserii. Te elektryczne maja przegub mocowany na 3 śruby a nasze mk1 maja tylko w kręcana główkę. Więc albo wiercenie otworów w karoserii albo przeróbka mechaniczna siłownika. Zarówno kuga, cmax i smax mk2 maja podobne mocowania. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Oryginalny moduł klapy elektrycznej zintegrowany jest z samochodem - nie da się otworzyć klapy ani z pilota ani z guzika w samochodzie: - jeśli zamki zamknięte są od środka ("autozamykanie"); - w czasie jazdy. Wysokość otwarcia klapy daje się regulować i zapamiętać (moduł ma tryb programowania wysokości otwarcia klapy). Na klapie umieszczone są czujniki zapobiegające "przycięciu" przez klapę a siłowniki mają dodatkowo tensometry. itp. itd. Jakoś nie widzę samoróbki sensownie i bezpiecznie realizującej choć podstawowe funkcje.
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Myślę że atmega byłaby to w stanie spokojnie ogarnąć albo inny cortex (ale to strzelanie do muchy z dwururki). Wystarczyłyby logika otwierania i zamykania - nie musi być to wersal. Jeśli w środku jest silnik to są czujniki prądowe które wykrywają skok natężenia i czują ze albo się klapa domknęła, otworzyła lub przyciela rękę.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Atmega by dała radę, ale już widzę to oprogramowywanie siłowników...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 17-07-2016 o 22:40 |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Dajesz na wejściu bezczelnie zewnetrzny czujnik prądu na plus i masę. Jak siłownik dojeżdża do końca do gwałtownie rośnie opor a co za tym idzie pobór prądu. Atmega to wykrywa i wyłącza ruch siłownika ot co.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
FCP member
|
Cytat:
- będziesz nosił oddzielny pilot do niego? - będziesz pilnował aby Ci dziecko nie podeszło przypadkiem jak Twój "wynalazek" pracuje, bo gotów mu krzywdę zrobić? - będziesz wykupywał dodatkowe ubezpieczenie bagażu na okoliczność jego zgubienia w wyniku "przypadkowego" otwarcia klapy w czasie jazdy? - itp. itd. Zrób, pokaż efekt pracy, wtedy dalsza dyskusja będzie miała sens. Inaczej to zabawa jak z tymi sprężynami na siłownikach gazowych...
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Odtworzenie pełnej oryginalnej funkcjonalności to faktycznie może być rzeźba. Ale mnie by np. urządzało samo zamykanie i to uruchamiane z guziora w bagażniku (czyli pod moim osobistym nadzorem)
Choć oczywiście dzieciaki są nieobliczalne i to może być problem. Ps. Mój wynalazek ze zwisajacą taśmą niby prosty i bez maszyny a dziś też mało sobie krzywdy nie zrobiłem bo od pewnej pozycji klapa leci już konkretnie sama. I lepiej nie mieć w środku wtedy ręki. Bo ciężka jest. A lampy kanciaste :-( Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
|
Cytat:
Ad1 - nie jest potrzebny oddzielny pilot - otwieranie moze byc tym samym co teraz - przeciez jest przycisk otwierania tylko tylnej klapy. wystarczy sterownik podlaczyc do tegoz zamka i wykorzystac impuls do zamka klapy jako inicjator procedury otwierania. AFAIK ten przycisk nie dziala gdy samochod jedzie. Ad2. - akurat moje dzieci sa na tyle duze ze nie jest to problem - poza tym czujnik pradowy na zasilaniu rozwiazuje niebezpieczenstwo przyciecia: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ad3 - patrz Ad1 Ad4 - patrz brak czasu Natomiast w sterowaniu mocno pomoglyby rozszyfrowane sygnały, ktore wysylaja czujniki polozenia i sily w silowniku. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- patrzę na ten schemat - czy to możliwe że moduł klapy bagażnika nie wisi na CAN? Czy to wyłącznie uproszczenie schematu?
Znalazłem tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] że daje się dobrać po FoCOM do LTM - Liftgate/Trunk Module potwierdzało by to tą tezę(że wisi na CAN) i raczej kładzie pomysł przekładek międzygatunkowych. Bump: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wskazuje że chodzi to na MS-CAN i ma adres $775 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Krzy_Ku ; 18-07-2016 o 15:57 |
|
|
|