Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-11-2016, 15:56   #11
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Słabe ogrzewanie wnętrza 1.6 ecoboost

A czy dmuchawa ustawiona na maksa nie hałasuje bardziej, bo ma większe opory powietrza?
Podobnie jak wyżej obstawiam filtr kabinowy. Miałem kiedyś podobnie, że w lutym zimno, a w maju duszno, bo ASO nie wymieniło filtra na przeglądzie, bo Ford zaleca co 2 lata... Po wymianie jak ręką odjął.
Fordowski filtr kabinowy to maks 20tys km lub 1 rok.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ty masz dodatkową elektryczną nagrzewnicę, bo 1,0EB jest żeliwny.

boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2016, 16:20   #12
edmun

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy dmuchawa ustawiona na maksa nie hałasuje bardziej, bo ma większe opory powietrza?
Podobnie jak wyżej obstawiam filtr kabinowy. Miałem kiedyś podobnie, że w lutym zimno, a w maju duszno, bo ASO nie wymieniło filtra na przeglądzie, bo Ford zaleca co 2 lata... Po wymianie jak ręką odjął.
Fordowski filtr kabinowy to maks 20tys km lub 1 rok.
E tam. znalazłem przyczynę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W tydzień zniknął mi cały różowy płyn chłodniczy.
Zbiornik pusty. Nalałem płyn - ogrzewanie działa od razu. W piątek chłopaki będą badać gdzie jest wyciek

p.s. przy okazji będąc w ASO kupiłem sobie olej silnikowy 5 litrów (co ciekawe butla Forda: Formula F, ale nie widzę nigdzie czy to Castrol czy też Mobil F1 Super. Jedyne co na naklejce skąd to: BP Lubricants), filtr oleju, filtr kabinowy, 3 litry koncentratu do płynu chłodniczego (mam nadzieję że 6 litrów po rozcieńczeniu mi starczy do piątku).

Ostatnio edytowane przez edmun ; 21-11-2016 o 16:33
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 21:08   #13
ogur
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2014

okazało się ze problem to znikający płyn chłodniczy, na przeglądzie najwidoczniej mimo zgłaszania problemu nawet nie raczyli dolać, aczkolwiek sam byłem zdziwiony ponieważ w zbiorniku jest powyżej minimum ale otwór który powinien zassać płyn nie był zanurzony, dolałem 0,5l i jest ok, ale po jakimś czasie znowu zaczął słabiej grzać i znowu dolałem teraz trzeba będzie namierzyć dlaczego płynu ubywa, trop idzie na uszczelkę pod głowicą ponieważ wymieniałem ostatnio świece i zauważyłem ze przy dwóch jest trochę oleju, auto ma przebieg 60 tys. nieco mnie to dziwi... jeżeli ktomuś ubywa płynu i namierzył dlaczego będę wdzięczny za info.
ogur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2017, 21:53   #14
edmun

Z tego co zrobiłem dochodzenie. Normalnym jest ze raz na rok należy dolać plynu. Zazwyczaj wejdzie go od 0.5 do 0.8 litra. U mnie zniknął cały na własne życzenie gdyż nie dokrecilem odpowiednio nakrętki. Nakrętka ma kliknąć a napis na nakrętce ma być ładnie ułożony poziomo.
Stary 03-01-2017, 18:45   #15
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM

Cytat:
Napisał ogur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
okazało się ze problem to znikający płyn chłodniczy, na przeglądzie najwidoczniej mimo zgłaszania problemu nawet nie raczyli dolać, aczkolwiek sam byłem zdziwiony ponieważ w zbiorniku jest powyżej minimum ale otwór który powinien zassać płyn nie był zanurzony, dolałem 0,5l i jest ok, ale po jakimś czasie znowu zaczął słabiej grzać i znowu dolałem teraz trzeba będzie namierzyć dlaczego płynu ubywa, trop idzie na uszczelkę pod głowicą ponieważ wymieniałem ostatnio świece i zauważyłem ze przy dwóch jest trochę oleju, auto ma przebieg 60 tys. nieco mnie to dziwi... jeżeli ktomuś ubywa płynu i namierzył dlaczego będę wdzięczny za info.
Stawiam na mikropęknięcia głowicy, a to poważniejsze od samej uszczelki pod głowicą...głowica do wymiany + zrobienie rozrządu, spore koszta czuję Cię czekają....albo w ogóle nowy silnik....nie żartuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2017, 13:06   #16
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013

Nie siej paniki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie od nowości płyn chłodniczy znikał przez trefną obejmę przewodu - wymienili na gwarancji wąż z obejmą i od tego czasu poziom płynu bez zmian. Cała sprawa o tyle ciekawa, że pod autem nie widać było kałuży i nie pachniało - nieszczelność była albo bardzo mała, albo ujawniała się w trakcie jazdy (temperatura, wibracje?).

Także może to pierdoła.
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2017, 16:00   #17
edmun

Cytat:
Napisał _Big_Mac_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cała sprawa o tyle ciekawa, że pod autem nie widać było kałuży i nie pachniało - nieszczelność była albo bardzo mała, albo ujawniała się w trakcie jazdy (temperatura, wibracje?).
Pewnie ciśnienie wywalało na tej uszczelce/obejmie i to na tyle mało, że ulatniało się w tempie błyskawicznym nie zostawiając plam.
Też bałem się że zaraz będzie uszczelka głowicy i kaput. Nie ma co od razu tak negatywnie.
Stary 05-01-2017, 07:21   #18
zombie6

Cytat:
Napisał _Big_Mac_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie siej paniki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie od nowości płyn chłodniczy znikał przez trefną obejmę przewodu - wymienili na gwarancji wąż z obejmą i od tego czasu poziom płynu bez zmian. Cała sprawa o tyle ciekawa, że pod autem nie widać było kałuży i nie pachniało - nieszczelność była albo bardzo mała, albo ujawniała się w trakcie jazdy (temperatura, wibracje?).

Także może to pierdoła.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - gość ma też wycieki oleju z okolic głowicy, więc to raczej nie panika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 05-01-2017 o 09:44
Stary 05-01-2017, 09:30   #19
bestia150
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
U mnie od nowości płyn chłodniczy znikał przez trefną obejmę przewodu - wymienili na gwarancji wąż z obejmą i od tego czasu poziom płynu bez zmian.
Wąż od zbiornika do chłodnicy oleju? Bo u mnie tam jest nieszczelność na metalowym pierścieniu, ale można powiedzieć, że minimalna. Ubytek płynu jest niezauważalny.
Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - gość ma też wycieki oleju z okolic głowicy, więc to razcej nie panika
A może ktoś rozlał olej? Przecież te świece są obok korka wlewu!

Sam tam miałem syf, bo kapnęło mi kilka kropel. A tu już jakieś teorie o silniku do remontu przy 60kkm, litości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2017, 09:37   #20
zombie6

Jasne - olej się leje i płyn ucieka przypadkowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na razie głowica do wymiany i rozrząd do zrobienia, dół może się jeszcze trzyma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zależy jak mocno był przegrzany...jeszcze raz powtarzam, że mikropęknięcia głowic w 1.6 EB to norma o której się głośno nie mówi....i absolutnie nie żartuję....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 05-01-2017 o 09:39
Odpowiedz

Zasady postowania