Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-11-2016, 11:21   #11
kołekst
Zablokowany

Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: st170
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Słabsza kompresja na jednym cylindrze 1.4 TDCI 51Kw przyczyny

A jak mam inne pytanie, kto wykonywał pomiar, na ciepłym czy zimnym silniku?

Jak chodzi sam silnik? bierze olej?? słabo chodzi? napisz coś więcej.

kołekst jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2016, 21:35   #12
15jokasta
ford::average

Model: Fiesta MK7
Silnik: 1.4
Rocznik: 2011

Cytat:
Przedmuchy na górze pojawiają sizawsze dlatego, że luzy na tłokach i pierścieniach do d....y.I dlatego odmą niespalone gazy pojawiają się pod pokrywą zaworów, i jak odkręcisz korek, to dudni jak w młynie.
Nawet w przypadku kiedy miałem ściągniętą pokrywę zaworów, co dało mi opcje aby mieć 100% w jakiej pozycji jest wałek rozrządu. Podpiąłem kompresor w miejscu świecy (próba powietrzna) i przy zamkniętych zaworach dmuchało gdzieś z okolicy zaworów, piszę z okolicy bo aby to sprawdzić na 100% którym zaworem dmucha potrzebne jest zrzucenie wałka rozrządu.

Cytat:
Co Ci da, jak będziesz wiedział ile jest jak wychodzi z fabryki, nigdy w tym silniku już tego nie uzyskasz, a że ironicznie napisałem, że jak benzynowy, to niektórzy załapali, a inni nie.
Tak załapałem, ironię już zostawmy w spokoju. Chciał bym wiedzieć jakie powinny być wyniki podawane przez producenta bo na tej podstawie mogę sobie określić jak bardo jest źle. Kolego nowoczesne silniki ZS są coraz bardziej ,,odprężane" a silniki ZI coraz bardziej ,,doprężane" np peugeot wypuścił silnik ZS z kompresją na cylindrze 14bar, i taką samą kompresję posiada także silnik benzynowy. Dlatego moje wyniki na ,,lepszych cylindrach" nie koniecznie muszą świadczyć o zajechanym dole, dlatego też chciałbym się zorientować co producent mówi. To nie stara grupa vw która lubi mieć wysokie kompresje i słychać klekoczące bociany z drugiego końca ulicy. Bo wnioskując po tym co pisałeś o kupnie tłoków w pl za dolary to pewnie takich silników sporo przerobiłeś. Szacunek za doświadczenie ale jak sam pisałeś świat się zmienia, technologia tym bardziej.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pomiary wykonywałem sam, silnik był ciepły lecz szybko stygł bo temperatura w dniu pomiarów była dosyć niska, dodatkowo wykręcenie 4 i 1 świecy i wpięcie w te cylindry manometru zajmuje sporo więcej czasu niż na cyl 2 i 3.

Lecz pomiaru dokonywałem 4 3 2 1 i na cyl nr 2 mam słabszą kompresję. Właśnie na cyl nr 2 najbardziej dmucha powietrze z okolicy zaworów. Przy próbie powietrznej nie dmucha dołem tylko właśnie okolice zaworów. Na zimnym silniku pomiary były zbliżone do pomiarów na ciepłym. Może silnik nie był konkretnie dogrzany, lub tak szybko wystygł.

Auto nie bierze oleju, bynajmniej nie w ilościach rzucających się w oczy. Ale wiem że go spala, bo dopóki się nie nagrzeje, lub go dobrze nie przedmucham to atakuje biało/szaro chmurą z wydechu. Za to obwiniam uszczelniacze zaworowe i olej spływający do komory spalania. Dlatego też pewnie dmucha z okolic zaworów, stąd też pytałem wcześniej o nagar na zaworach powodujący podparcie zaworów i mniejszą kompresje na 2cyl. Silnik chodzi w miarę ok, teraz mam odpiętą odmę do testów alby sprawdzić czy dolot się wysuszy czy też nie, pod odpięciu odmy zaczął poszarpywać, otwór zasilający turbine z odmy zaślepiony.

Dolot się osuszył, a auto dalej spala olej jak wyżej to opisałem, ewidentnie czuć to z wydechu. Z podpiętą odmą do turbo nie szarpie, może lekko sobie poszarpnie ale to zazwyczaj od zbyt szybkiego wbicia wyższego biegu. Auto osiągami zachowuje się coś na okolice 51Kw. Auto kopci na biało szczególnie po nocy, lub dłuższym postoju, i nie są to różnice temperatur i żadna para wodna.

Więc co z teorią o nagarze na zaworach, jest to możliwe? same gniazda i zawory też mogły paść, a jak to jest w przypadku popychaczy nie wiem bo obecnie nie mogę zrzucić wałka rozrządu i wszystkich gratów wcześniej żeby się dostać do tego bo auto mocno potrzebne jeszcze przez ok tydzień.
15jokasta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2016, 22:11   #13
salom

Nagar na zaworach nigdy nie spowoduje braku luzu.
Masz albo pęknięte gniazdo zaworowe, lub wypalony zawór.
Jazda na dłuższą metę spowoduje większą awarię, ponieważ jak peknie dalej gniazdo i się rozkruszy, to strach pisać, co może być dalej, aby Cię nie stresować.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 13:36   #14
kołekst
Zablokowany

Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: st170
Rocznik: 2002

trwały ten klekot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak cholera.

Ogólnie jak pomiar jest zrobiony git i jesteś pewny urządzenia którym robiłeś i samego pomiaru. Manometr wkręcany czy wciskany ??

Ogólnie bez sciągnięcia czapki to wróżenie z fusów.

Dopytuje o pomiar i pracę bo zaraz wyjdzie że pomiar zrobiony źle a problemy zz dymieniem pracą itp itd wynikają z padniętego lub padającego turbo.

Znam takie przypadki gdzie fachowiec zrobił remont silnika, wymienił przepływomierz, i kilka innych czujników wykasował 10 tyś a winna była turbina i zmienna geometria jej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kołekst jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-11-2016, 17:07   #15
salom

Kolego w dieslu pomiaru wciskanym przyrządem nie zrobisz, tylko z wkręcaną końcówką.
Co ma turbo do różnicy ciśnienia o 9 atm ?? , choć i turbo też może być niesprawne.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2016, 21:36   #16
15jokasta

Cytat:
Manometr wkręcany czy wciskany ??
wkręcany, tylko i wyłącznie jak @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] powiedział. Turbawka sprawna, byłem z nią nawet u bardzo dobrych turbiniarzy.

Czyli ,,czapka" w sensie głowica do zdjęcia, i zarazem do naprawy gniazd i pewnie też zawory. Znacie średnie ceny za taką usługę? Mam na myśli kompletną regeneracje gniazda z wymianą i docieraniem zaworu, planowanie głowicy i sprawdzenie szczelności, oraz wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych. Chciałbym sobie zrobić orientacyjny kosztorys remontu głowicy żeby potem nie być zaskoczony oraz wiedzieć orientacyjnie który warsztat jest ,,drogi" a który normalny.

A jest takie prawdopodobieństwo że uległ uszkodzeniu popychacz hydrauliczny i właśnie on powoduje brak luzu i nie pozwala się zaworowi domknąć?
Stary 25-11-2016, 21:50   #17
salom

Pewnie miedzy 500 a 1000 sie zamknie, a popychacz hydrauliczny jak sie psuje, to nie otwiera zaworu całkowicie, i klepie mocno.
Raczej nigdy w druga strone sie nie psuje, bo on sie nazywa hydrauliczny, ale reszta jest ze stali, a hydraulika, czyli cisnienie oleju utrzymuje grzybek w popyczaczu w odpowiednim miejscu, ma on granicę dolna i górna,a olej tylko amortyzuje i wygłusza klekotanie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2016, 12:49   #18
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Wlewałeś jakieś ustrojstwo do oleju???
Jaki olej jest w silniku??
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2016, 22:43   #19
15jokasta

Ostatnio trochę przycisło finanse i castrol 5w30 A5 pełen syntetyk z normą xxx 913-D, wcześniej liquy Molly. Żadnego ustrojowa typu motodoktor czy ceramizer nie dolewalem. Też mi się trafiła sztuka, 100 tysięcy nalatane i takie rzeczy, samo zdjęcie czapki to już ból, uszczelka ok 200, śruby 150, planowanie głowicy ok 150. A gdzie reszta, nie wspominając o nowym rozrządzie i naprawie głowicy. Ale mam ból na samą myśl o tym. A co olej może mieć do tego? Rozumiem że jakiś nieprawidłowy, ale ten?
Stary 27-11-2016, 19:59   #20
salom

Bo pewnie myśla , że roślinnego nalałes, albo piszą, aby pisac, nie ważne co.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania