Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-11-2016, 23:33   #11
pokapoka
ford::amateur

Imię: Darek
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Mk4 - proszę o pomoc

Witam,
byłem dzisiaj oglądać to mondeo z Łodzi.
Kiedy zeszliśmy do garażu podziemnego i zobaczyłem go pomyślałem :"Nie no to auto za godzinę musi być moje". No dosłownie pierwsze wrażenie mega pozytywne. Zacząłem go oglądać z zewnątrz, pomierzyłem go moim miernikiem i wszystkie elementy miały wartość do 140-150um, nawet ten błotnik lewy z przodu nie odbiegał zbytnio od pozostałych bo miał do 180um (sprzedawca mówił wcześniej że był lakierowany w serwisie, szkoda robiona z AC). Środek również po obejrzeniu nie wzbudził żadnych kontrowersji, jedyna rzecz jaka mnie zaskoczyła to uderzający zapach plaka po otworzeniu auta. Widać było że sprzedawca chwilę przed oględzinami go dość intensywnie wypsikał bo nawet nie wytarł go żadną szmatką bo był aż tłusty. No ale nie ważne. Po pierwszych oględzinach powiedziałem sprzedawcy aby wyjechał na zewnątrz bo w świetle dziennym będzie lepiej oglądać. No i powiem wam że wtedy zacząłem dostrzegać wszystkie mankamenty blacharskie. Cała prawa strona porysowana, ale w taki sposób że wydaje mi się że powinna pomóc polerka. Na dachu w miejscu gdzie ewidentnie było używane cb mnóstwo białych rys, Ale najgorsze są dwie rysy na błotnikach z tyłu ( jedna długoci ok. 20 cm druga ok. 10 cm) Rysy te wyglądają tak jakby ktoś wziął śrubokręt i to zrobił (podobno sprawa dzieci). Właściciel po prostu zamalował to pędzlem i wygląda to naprawdę źle. Dodatkowo zarysowany i lekko wgnieciny jest fragment pomiędzy przednim zderzakiem i błotnikiem z prawej strony ( to akurat mi najmniej przeszkadza gdyż jest to niewielkie uszkodzenie) oraz tylni błotnik ( wygląda to tak jakby ktoś cofając uderzył w coś gdyż jesyt mała wgniotka, odprysk i popękany jest lekko lakier).Dodatkowo auto ma normalne ślady urzytkowania ( ryski i wgniotki parkingowe od drzwi otwieranych w aucie obok). Dodatkowo miejscami poodrywana jest folia nałożona na szyby( też to wygląda średnio). Po obejrzeniu auta z zewnątrz wszedłem do środka i tu naprawdę było miło, w skrócie środek bez zarzutu poza plamami na tylnych siedzeniach. Tutaj sprawdziłem działanie czujników przód/tył oraz ich wyświetlacza ktory pokazuje odległość os przeszkody-bez zarzutu.
Po tych oględzinach postanowiłem przejechać się autem i tu również bez zarzutów. Auto płynnie przyspieszało, nie szarpało, dwumasa nie odzywa się, nic w zawieszenie nie stuka a przejechałem naprawdę dość spory kawałek. Jedyną rzecz którą zauważyłem to mały odprysk na przedniej szybie tak mniej więcej centralnie na środku.
No i w zasadzie nie wiem co teraz zrobić, bo technicznie auto wydaje się być naprawdę w porządku (mimo że nie byłem go nigdzie oglądać na stacji diagnostycznej czy w serwisie) no ale ale te szpecące w mojej oceni rysy na aucie powodują że mam mieszane uczuciaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Co o tym myślicie Panowie.

pokapoka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2016, 08:01   #12
piotrek305
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Kupujesz uzywane auto.. wazne ze proste nie bite i nie kombinowane.. wolisz swiezo malowane ? Wsadzisz pare złotych, zrobisz korekte lakieru i bedzie bajka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bierz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2016, 08:12   #13
Paramedyk
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

Gdyby było tak jak Ci się wydaje to sprawa do rozważenia. Łatwiej a na pewno taniej wyprowadzić w przyszłości rysy niż padnięte turbo czy skrzynię biegów.
Ale... Dla mnie to co opisujesz dawałoby podejrzenia co do typu posiadacza auta. Ja nie wyobrażam sobie zamalowywania rys pędzlem. Do tego te wszystkie pomniejsze ryski i wgniotki gromadzone przez lata beż żadnej interwencji... Jeśli komuś to nie przeszkadza to nasuwa się pytanie jak ten ktoś podchodził do innych zagadnień wpływających na eksploatację samochodu. Sposób jazdy, traktowanie silnika, turbo, dpf, jakość materiałów eksploatacyjnych. Wydaje mi się, że jednak poczucie estetyki i dbanie o wygląd samochodu idzie często w parze z troską o jego stan techniczny.
Mówię to trochę przez swój pryzmat: zarysowane drzwi - AC i malowanie, rysa na szybie - AC i wymiana itp.
Decyzja należy ostatecznie do Ciebie. Aha... I ten kolor nie wybacza takich zaniedbań, odpłaca się za to jeśli o niego dbasz...
Paramedyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2016, 08:32   #14
tomash23

Ja jestem absolutnym przeciwieństwem tego co napisałeś Paramedyk. Mieszkam na tak ciasnym osiedlu, że gdybym miał naprawiać każdą rysę na lakierze to pozbył bym się wszystkich pieniędzy. Natomiast mechanicznie o samochód bardzo dbam bo dla mnie musi być niezawodny i bezpieczny. Teraz przymierzam się do sprzedaży, a mimo to i tak zrobiłem rozrząd, wymieniłem porysowaną szybę. Wiem, że to nie zwiększy za bardzo wartości samochodu, ale ja mogę spać spokojnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2016, 09:32   #15
Paramedyk

Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009

Pisałem, że mówię przez swój pryzmat. Każdy ma swoje zdanie. Ja mieszkam w samym centrum Krakowa więc mam jako takie pojęcie o parkowaniu w miejscach gdzie dawniej jeździł król dorożką. A mimo to każde sprzedawane przeze mnie auto miało lakier jak z fabryki.
Jeśli kolega trafi na takiego jak Ty to ok. Gorzej jak trafi w wersję opisaną przeze mnie.
Trochę żal jak się widzi takie mondeo, w takim kolorze z tyloma bliznami ;-)
Paramedyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2017, 16:38   #16
rasmo
ford::amateur

Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2010

Witam,

Jako, że temat już zaczęty nie rozpoczynam nowego.

Dziś oglądałem pozycję 2 z pierwszego wątku tj:
VIN: WF0GXXGBBGBP29768
link: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I poważnie zastanawiam się nad jego zakupem.
Auto sprowadzone z Niemiec w 2015.

Oględziny wypadły pomyślnie.
Za pomocą etis zdekodowałem VIN i wyposażenie się chyba zgadza (nie wszystkie rzeczy z etis są dla mnie zrozumiale).

Przed zakupem chciałbym jeszcze go podnieść i sprawdzić czujnikiem lakieru.
Czy jako bardziej doświadczeni forumowicze moglibyście podpowiedzieć co ew. powinienem jeszcze sprawdzić lub ew. jak dowiedzieć się więcej o historii tego egzemplarza?
rasmo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2017, 17:44   #17
czeslaw555

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

jednak może rozpocznij nowy temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał rasmo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oględziny wypadły pomyślnie
Cytat:
Napisał rasmo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to co w sumie sprawdziłeś ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-02-2017, 09:04   #18
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

Cytat:
Witam,

Jako, że temat już zaczęty nie rozpoczynam nowego.

Dziś oglądałem pozycję 2 z pierwszego wątku tj:
VIN: WF0GXXGBBGBP29768
link: https://www.otomoto.pl/oferta/ford-m...-ID6yF1jw.html

I poważnie zastanawiam się nad jego zakupem.
Auto sprowadzone z Niemiec w 2015.

Oględziny wypadły pomyślnie.
Za pomocą etis zdekodowałem VIN i wyposażenie się chyba zgadza (nie wszystkie rzeczy z etis są dla mnie zrozumiale).

Czy jako bardziej doświadczeni forumowicze moglibyście podpowiedzieć co ew. powinienem jeszcze sprawdzić lub ew. jak dowiedzieć się więcej o historii tego egzemplarza?
Sprzedany WF0GXXGBBGBP29768 Ford 27.3.2015 z przebiegiem 201129 tys.
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2017, 09:11   #19
czeslaw555

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Zasady postowania