Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-01-2017, 21:03   #11
aurerum
ford::professional

Imię: Mieczysław
Model: Mondeo mk4 ,Puma 1,7
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Problem z klimatyzacją, szczelna, ale przy włączaniu słychać ulatnianie się środ

Cytat:
Napisał aerografit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
aurerum: teraz nie mam (bo i po co skoro jest zima, a jakby miało mi uciec ). I co wtedy zrobiłeś jak Ci tego nie wykryli?
.
Ja miałem naprawdę ciężki przypadek praktycznie nie do wykrycia.Na początku wymieniłem chłodnicę ,ale to ewidentnie było widać bo gdzie nie gdzie były plamy oleju.Po wymianie chłodnicy nadal uciekało, więc postawili drugą diagnozę zaworki, też je wymienili i nadal czynnik uciekał.Trzecia diagnoza parownik,posprawdzali uv, azotem i nic nie wyszło,na parowniku żadnych śladów.Oczywiście wszystkie przewody i połączenia też były sprawdzane i były OK. Jeden serwis rozłożył ręce, drugi też .Ze względu na to że jestem dość upartym typem postanowiłem to zlokalizować samemu.Skupiłem się na parowniku bo tylko on nie był wymieniany, więc wytargałem cały kokpit razem z przednimi drzwiami żeby się do niego dostać .Łatwo nie jest sporo rozbierania.Gdy miałem go już w swoich rękach to po oględzinach żadnych wycieków tak jak wcześniej.To teraz już się totalnie w ku... bo cały przód rozbebeszony a tu wszystko git. Ale mówię sam do siebie no gdzieś ten czynnik musi spi.... I zacząłem przeglądać rurki od parownika i na pierwszy rzut oka wszystko ok, ale gdy zajrzałem do środka zauważyłem na jednej rurce małą czarną plamkę. I w tym miejscu od zewnętrznej strony rurki zacząłem dłubać utlenione aluminium, aż czubek noża wszedł do środka.Rurki te były uszkodzone w takim miejscu, że nie było żadnych oznak wycieku po prostu nie do wykrycia bo było to w środku tej pianki która jest w grodzi silnika.Mam nadzieję że u Ciebie nie będzie podobnie

aurerum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2017, 21:21   #12
jaceks

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Problem z klimatyzacją, szczelna, ale przy włączaniu słychać ulatnianie się środ

Syczy zawór rozprężny, który wydaje takie dźwięki jak jest malo czynnika. Jeśli ucieka czynnik, a azot nie ucieka, to ktoś tu ściemnia. Podlacz azot lub kompresor, do miski woda z mydłem, pędzelek i pędzlujesz cala instalacje aż zobaczysz pianę.
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2017, 21:58   #13
aerografit
ford::average

Imię: Adam
Model: Ford Mondeo MK4 Kombi
Silnik: 2.0 TDci
Rocznik: 2008

aurerum: aż mnie przeraziłeś tym. Mam nadzieję, że jednak u mnie tak nie będzie...

jaceks: tylko czy to logiczne skoro ta klima była nabijana w lecie (i tak naprawdę bardzo rzadko używana) i żeby przez niespełna miesiąc się ten czynnik wytracił? W ogóle nawet tym autem mało jeździłem.

Tylko tak jak mówię: SYCZENIE SŁYCHAĆ TYLKO PRZY WŁĄCZONEJ I DZIAŁAJĄCEJ KLIMIE. PRZY WYŁĄCZONEJ NIE MA SYCZENIA.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 16-01-2017 o 22:49 Powód: Proszę przeczytać sobie zasady pisania na forum to nie będziesz MĘCZONY
aerografit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2017, 22:53   #14
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Klimatyzacja szczelna, ale przy włączaniu słychać ulatnianie się czynnika

Co ma niby syczeć jak jest wyłączona?

Miałeś dodawany barwnik do czynnika? Jak tak, to lampka UV i jedziesz.
U mnie w poprzednim aucie ciekło na nicie na mocowaniu chłodnicy klimatyzacji. Było to w miarę nisko (dolny nit), także lekko tłuste jeszcze było wokół nita.
Według gościa, który mi to naprawiał (polutowali mi te nity do chłodnicy) to dość powszechny problem w Fordzie. Z tą nieszczelnością uciekało mi około 150g na sezon, po polutowaniu był spokój już, a inni podejrzewali wszystko, łącznie z zaworkami.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2017, 08:38   #15
aurerum

Imię: Mieczysław
Model: Mondeo mk4 ,Puma 1,7
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał aerografit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
aurerum: aż mnie przeraziłeś tym. Mam nadzieję, że jednak u mnie tak nie będzie...

jaceks: tylko czy to logiczne skoro ta klima była nabijana w lecie (i tak naprawdę bardzo rzadko używana) i żeby przez niespełna miesiąc się ten czynnik wytracił? W ogóle nawet tym autem mało jeździłem.

Tylko tak jak mówię: SYCZENIE SŁYCHAĆ TYLKO PRZY WŁĄCZONEJ I DZIAŁAJĄCEJ KLIMIE. PRZY WYŁĄCZONEJ NIE MA SYCZENIA.
Skoro w ciągu miesiąca ubyło czynnika to układ masz nie szczelny.
aurerum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2017, 12:36   #16
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
slawek-kali: akurat nabijałem tą klimę więc to na pewno nie była wina małej ilości czynnika. Poza tym tak jak podkreślam: syczało naprawdę głośno jakby ktoś okręcił gaz w butli z propanem.
to głośne syczenie może oznaczać wzrost ciśnienia ponad normę i otwarcie zaworu bezpieczeństwa na sprężarce w sytuacji np. gdy wiatrak na chłodnicy się nie kręci i układ nie może być schłodzony ale wtedy spod maski powinna się ulotnić duża ilość gazu w rodzaju "pary" tak jak przy awarii układu chłodzenia silnika. A jeśli syczenie dobiega spod konsoli gdzieś na podszybiu to oznacza z reguły małą ilość czynnika.
generalnie jeśli firma, która nabija klimę w aucie po 2000 roku nie ma komputera diagnostycznego to naprawia "w ciemno" omijając błędy będące często przyczyną awarii ale tak to można było pracować na manualnych klimach a nie w sytuacji gdy jest oddzielny i skomplikowany moduł sterujący

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 17-01-2017 o 12:40
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2017, 12:42   #17
andrzejmirek

Imię: Andrzej
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Klimatyzacja szczelna, ale przy włączaniu słychać ulatnianie się czynnika

Kolego nie panikuj - ja tak mialem w trzech fordach - wlaczalem klime i syczalo, wylaczalem i przestawalo syczec. Czynnik nie uciekal, klima chlodzila. Fordy chyba po prostu tak maja - tak bylo w focusie, fiescie, mondeo.
andrzejmirek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2017, 13:17   #18
aerografit

Chyba jednak rzeczywiście "uśpię" ten temat do wiosny i wtedy dopiero zacznę z tym działać, bo jak widzę zbyt dużo rozbieżnych opinii jest na ten temat.

Cytat:
Miałeś dodawany barwnik do czynnika? Jak tak, to lampka UV i jedziesz.
Miałem, ale z tej klimy wyciekło wszystko już w lecie. Teraz mamy zimę. A z tego co mi wiadomo diagnozę na podstawie barwnika można zrobić zaraz po wycieku, a nie pół roku po jak już nic nie zostanie. Chyba że się mylę?

W każdym razie nawet próbowałem świecić świetlówką UV pod maską i nie widziałem nic w okolicach instalacji klimy.

Cytat:
Skoro w ciągu miesiąca ubyło czynnika to układ masz nie szczelny.
A powiedzcie mi czy to możliwe, że np. w lecie gdy było ciepło była instalacja gdzieś rozszczelniona, a teraz w skutek mrozów to się uszczelniło i dlatego teraz jest niby szczelna?
Stary 17-01-2017, 13:26   #19
slawek-kali

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Nie to nie jest mozliwe.. Uwierz mi ze masz nieszczelnosc na pierwszy rzut chlodnica moim zdaniem.. Jesli byl czynnik wlany to nawet teraz powinno byc widac plamy.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2017, 16:38   #20
aerografit

Nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie, ale podpiąłem Mondgomerego pod kompa i takie oto błędy wyskoczyły z klimatyzacją.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (91.0 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (87.8 KB, 47 wyświetleń)
Odpowiedz

Zasady postowania