![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Zmieniłem akumulator - bez zmian. Podmienilem alternator - bez zmian. Gdzieś musi być zwarcie.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Podmieniłem akumulator - bez zmian, podmieniłem alternator - bez zmian.
Napięcie szaleje teraz w zakresie 13,7 - 18 V, nie trzyma stałej wartości niskiej lub wysokiej - wygląda na zwarcie? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Proponuje przyglądnąć się wtyczce do altka i sprawdzić dokładnie masy samochodu, zwłaszcza w komorze silnika. Jeżeli masz pewność że podłożony altek jest na 100% dobry. Czasami zdarza się jeszcze uszkodzony komputer i źle steruje alternatorem, rzadko, ale się zdarza.
Mariusz
|
|
|
#15 |
|
|
W jaki sposób i czym i gdzie mierzysz to napięcie, bo jakoś nie doczytałem.
|
|
|
|
#16 |
|
|
Wtyczkę do alternatora też wymieniłem, masy przeglądnąłem na samym początku i kilka skorodowane porządnie wyczyściłem, alternator jest sprawdzany w dwóch warsztatach z diagnozą - sprawny.
Napięcie mierzę miernikiem elektronicznym porówawczo w kilku miejscach: akumulator, akumultaor-alternator, akumulator-silnik(masa), plusowe przewody od instalacji gazowe-masa... Wydaje mi się że raz miałem obwód zamknięty (sprawdzane beeperem w mierniku) na dwóch zewnętrznych pinach kostki do alternatora... Bump: Jeszcze wracając do tych mas: są gdzieś przewody masujące w miejscach trudno widocznych? Bump: Ja znalazłem kilka: 2 na nadkolu (były zgnite), od strony rozrządu jedna z przodu i jedna z tyłu, ta z tyłu ma połączenie z silnikiem, później obok przepustnicy, chyba jeszcze coś ale nie pamiętam już... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Po lewej stronie samochodu są chyba dwie na podłużnicy i na prawej stronie też są dwie albo trzy. Ale nie pamiętam dokładnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., jutro mam mieć takiego Focusa to zobaczę dokładnie.
Mariusz PS. sprawdź też masy zasilania w środku samochodu są na prawym słupku.
|
|
|
#18 |
|
|
Arturze, wejdż w tryb serwisowy, ustaw na napięcie ładowania na wyswietlaczu, i przejedż sie z kilometr na włączonym, i poobserwuj, co pokazuje, jaka zależnosć wskazań od obrotów silnika.
Wepnij kable miernika do obu klem na akumulatorze, i zobacz co pokazuje podczas ładowania. Ostatnio edytowane przez salom ; 08-09-2017 o 12:54 |
|
|
|
#19 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Sprawdź masę na silnik. Wykonuj wtyczkę z alternatora i zobacz ładowanie wtedy
|
|
|
#20 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005
|
Masz w 100% sprawny miernik? Miałem przypadek że kolega marudził na ładowanie - okazało się że jego miernik fałszował dane pomiaru.
|
|
|
|