Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-09-2017, 17:39   #11
BlackLight_
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Szarpanie kierownicą przy hamowaniu

Dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem. W takim razie postaram się sprawdzić zarówno piasty jak i końcówki drążka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

BlackLight_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2017, 19:39   #12
HarryH
ford::average

Model: FOKA 3
Silnik: 1.6
Rocznik: 2014

To ja się podepnę.
Focus 3 - przód: od jakiegoś czasu mam dziwny łomoczący -dudniący dźwięk przy dłuższym - niekoniecznie nagłym hamowaniu. Coś jakby były krzywe tarcze. Zmieniłem tarcze i klocki oraz opony i felgi, ale to nic nie zmieniało

Auto hamuje bardzo dobrze i tak samo się prowadzi. Ale trochę martwi mnie ten dźwięk.
HarryH jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2017, 21:21   #13
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Rocznik: 2012

Walczyłem przez rok. Ile kompletów tarcz i klocków poszło - nie pamiętam. Powodem były krzywe piasty. Do wymiany wraz z łożyskami. Nie do zrobienia osobno. Stąd każda nowa tarcza po 10-20-40 km zaczyna od nowa bić przy hamowaniu. I nie ma znaczenia czy masz porządne tarcze (czytaj: drogie) czy zwykłe. I czy jechałeś przez kałuże, czy za mocno hamowałeś na nowych tarczach (nasłuchałem się teorii u "mechaników").
Po pewnym czasie kierownicą będzie walić także przy niższych prędkościach.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2017, 21:53   #14
BlackLight_

Dziękuje za kolejną podpowiedź edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Myślisz, że takie nietypowe objawy mogą właśnie dawać krzywe piasty ?
Stary 18-09-2017, 18:12   #15
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Rocznik: 2012

Foczka MK2FL (po lifcie po 2008 roku) ma piasty z łożyskami.

Teoretycznie gdzieś tam widziałem wariatów co to chcieli koniecznie osobno a potem to składać i nikt tego nie poleca.

Ten zestaw dla tego auta kupuje się jako "komplet".

Ja swoją Fokę kupiłem, od razu pojechałem na wymianę klocków i tarcz bo było widać że do zmiany. Z racji że nowe (używane, ale nowe jak dla mnie) to człowiek grzecznie i spokojnie jeździł, bo nowe klocki, nowe tarcze. I po 20 km się zaczęło. Najpierw przy dużych prędkościach trzęsło przy hamowaniu. Ok. Nowe opony, zbieżność, wyważenie i sprawdzenie zawieszenia. Wszystko ok. To mi ktoś mówi - panie - słabe tarcze.

Wymieniłem raz tarcze z klockami. Nie minęło 200 km, od nowa - zaczęło telepać kierownicą przy wyższych prędkościach, potem już dochodziłem do takiej sytuacji, że nawet przy 40km/h lekkie naciśnięcie hamulca robiło mi darmowe siłowanie się z kierownica która latała na lewo i na prawo.
Przy mocniejszym hamowaniu natomiast - spokój.
Tylko delikatne lub średnie hamowanie stwarzało sytuacje, że nie dość telepało kierownicą, to potem drgania przenosiły się na auto.

I tak pojechałem do kolejnego zakładu - diagnoza - panie - słabe tarcze, wjeżdżasz pan w kałuże nagrzanymi tarczami, to się odkształcają.
No to znowu - nowe tarcze i klocki i co? Po kolejnych 200km od nowa sytuacja. Wracam do zakładu a oni że tarcze nie wytrzymują takich felg (miałem 18" od ST) i że na pewno przez te felgi leci woda na tarcze.

(fotka podglądowa)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

No to założyli mi następny zestaw.

Jak już kolejny zaczął telepać, tak wpadłem na to forum, zacząłem się uczyć rozumować z czego składa się auto i dlaczego lepiej robić coś samemu na podjeździe. Przy okazji tak się zacząłem doszukiwać na forach innych marek i trafiłem na teorię, że to będą piasty. No to pojechałem do innego zakładu, tym razem do Polaków co to specjalizują się w autach do driftów.

Tam zrobili piasty, założyli nowe tarcze i klocki (tani zestaw) i auto przejechało na tym zestawie chyba z kolejne 30 tyś km bez żadnych przeszkód.

Nie mówię - że u Ciebie będzie to samo.

Ale mówię tylko - żebyś nie wymieniał tarcz na coraz droższe i droższe jeśli wymiana już wpadasz w taką spiralę.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2017, 20:15   #16
BlackLight_

Dziękuje bardzo za tak rozbudowaną i konkretną wypowiedź edmun. Zgodnie z Twoimi radami najpierw zacznę od pomiaru tarcz i piasty zanim wpakuję się w kolejne koszta. U mnie felgi seria 16.Mam wciąż pewne przeczucie, ale zobaczymy co powiedzą pomiary. Mam nadzieję, że to jednak nie to, bo nie wiem jak mógłbym skrzywić piastę, staram się uważać na dziury, a tym bardziej na krawężniki. W dodatku samochód ma tylko 90tys przejechane, no ale wszystko się zapewne wyjaśni niebawem. Dodatkowo intryguje mnie fakt , że przy wyższych prędkościach zupełnie nic się nie dzieje. Jak kiedyś jechałem samochodem z krzywymi tarczami to pedałem też telepało, a tu nic.
Odpowiedz

Zasady postowania