![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Elementy wyposażenia mające wpływ na bezpieczeństwo (a do takich należy oświetlenie), mają być sprawne i nie widzę w tym żadnego absurdu Co dziwnego w tym, że prawo wymaga aby oświetlenie pojazdu było sprawne? To czy jest obowiązkowe czy nie, to nie ma znaczenia => oświetlenie ma być sprawne i nie ma o czym dyskutować Kolega ma pomysły popularne pod remizą, a Ty przekonujesz, że właściwie ma rację pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 23-10-2018 o 13:36 |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus Mk3 TITANIUM
Silnik: 2.0 SE
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Czy halogeny przeciwmgłowe przednie mają krytyczny wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego w trakcie mgły, śnieżycy lub gęstego deszczu? Prawodawca uznał, że nie ponieważ nie są obowiązkowym oświetleniem pojazdu rejestrowanego w PL. Jeżeli ty masz halogeny w samochodzie a twój kolega nie ma, to on jeździ spokojnie i nie martwi się o mgły i śnieżyce bo ma światła mijania. Natomiast ty, w przypadku kiedy twoje halogeny przestaną świecić to musisz je naprawić bo nie przejdziesz przeglądu, chociaż oprócz nich masz takie same obowiązkowe światła mijania jak kolega. Widzisz, może nie zdajesz sobie sprawy z tego, że prawodawca jest bardzo niekonsekwentny, ale kiedy na wyposażeniu masz światła do jazdy dziennej, które też nie są wymagane, to za ich niedziałanie na drodze nic ci nie grozi, po prostu po zatrzymaniu przez policję, jadąc samochodem bez włączonych świateł po prostu uruchamiasz światła mijania i odjeżdżasz. Ja też uważam, ze jeśli jest oświetlenie zewnętrzne to powinno działać, ale nie powinno się karać wycofaniem z ruchu pojazdu, w którym nie działa oświetlenie nadobowiązkowe (dopuszczone). |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Krótko, jak coś jest zamontowane to ma działać.
Stąd znane są przypadki demontażu młotkiem w czasie badania na SKP elementów niesprawnych a nieobowiązkowych. Dlatego jeśli autor ma element nieobowiązkowy a niesprawny to należy go trwale usunąć lub "zasłonić". Dlatego nie można też montować atrap, czyli niepodłączonych elementów oświetlenia. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Moim zdaniem tak. Niejednokrotnie podczas mocnej mgły, pierwsze co wyłania się z naprzeciwka to światła przeciwmgłowe. I wiele razy mówiłem - one dla kierowcy w samochodzie (moim zdaniem) nie pomagają w niczym jeśli chodzi o widoczność. Ale pomagają jeśli chodzi o to bezpieczeństwo, że mnie widać. Polecam się przyjrzeć. Także w czasie ulewy, kiedy patrzysz w lusterka i dziwnym trafem nie widać xenonów które ze względu na barwę, są gorzej widoczne w takich warunkach niż właśnie żółte halogeny. I tak - uważam, że jeśli masz halogeny, a padła Ci żarówka, to powinieneś to przed przeglądem to naprawić. A to, że w najtańszych wersjach przeciwmgielnych nie ma, to już osobny temat, że producenci jeśli mają na czym przyciąć na "bieda-edition" to tną ile mogą. To osobny temat. |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus Mk3 TITANIUM
Silnik: 2.0 SE
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Z tylnym światłem przeciwmgłowym jest podobnie, jeżeli chodzi o używanie. Tylne jest obowiązkowe na wyposażeniu ale nie ma obowiązku używania tego światła. MOŻNA (nie trzeba) go używać kiedy mgła, śnieżyca lub inny gęsty opad atmosferyczny ogranicza widoczność do maks. 50 m. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus MKIII kombi
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
|
Chciałem się dopytać w temacie świateł przeciwmgłowych. Nie mam ich obecnie na wyposażeniu auta ale chciałbym je zamontować ale zamiast opcji świateł przeciwmgłowych wykorzystać je tylko do doświetlania zakrętów. Czy w takiej opcji również auto może nie przejść przeglądu?
Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|