![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-10-2017
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
Ładowanie sprawdzałem kilka razy na akumulatorze. Zimą było 14.6V. Jak zrobiło się cieplej to 14.2V-14.4V w zależności od temp. na zewnątrz.
Co ciekawe test zegarów po włączeniu śwateł mijania pokazywał 13.4-13.6V mimo, że sprawdzane miernikiem na aku było ponad 14V. Może przez to coś głupieje? Sprawdzę ładowanie jeszcze wieczorem, chociaż nie wiąże z tym problemu. Czasem na niskich biegach (1-3) przy jednostajnej jeździe mam wrażenie jakby samochód leciutko przyspieszył i zaraz zwolnił. Na poczatku winiłem stare zimowe opony. Na wyższych prędkościach nie było czuć. Ale na letnich jest podobnie. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Ładowanie na postoju na biegu jałowym sprawdzane na aku
1) wszystko wyłączone - 14.5V 2) włączone co się dało z wyjątkiem ogrzewania szyb - 14.4-14.5V 3) włączenie ogrzewania szyby przedniej lub tylnej lub obu (inne urządzenia włączone lub nie) - 12.4-12.5V. Gdybym potrzymał ogrzewanie dłużej to może by jeszcze trochę spadło. Mocno obciążają te szyby. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-06-2016
Model: MK3
Silnik: TDCI 2.0 130 KM
Rocznik: 2004
|
Mam dokładnie takie same objawy jak Twoje, z niecierpliwością czekam na podpowiedzi w temacie.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci ghia
Rocznik: 2004
|
Teraz pytanie dla znawców czy napiecie powinno tak spasc? Ponoc powinno byc w okolicy 14.5 V nawet przy wlaczonych wszystkich odbiornikach energii tak mowi teoria. U Ciebie spadek do 12.5 jest dość znaczny...
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Pojeździłem trochę z Elmem głównie żeby sprawdzić jak pracują czujniki pedału gazu i sprzęgła, bo jedna z sugestii winiła właśnie to za problem z wolnym spadaniem obrotów. Pzy okazji włączyłem troche innych parametrów.
Wrzucam wykres z jazdy. Od góry: 3 czujniki pedału gazu APP1,2,3, czujnik sprzęgła CPP, ćiśniene rzeczywiste oraz wymagane na szynie paliwowej FRP.OBDII i FRP_DSD, temp. paliwa, obroty silnika, turbina i napięcie ładowania. Jak na moje oko czujniki pedału gazu i sprzęgła działają OK. Interesujący dla tematu wątku wydaje mi się fragment od ok. 140s do 168s czyli do linii skali. Jest to hamowanie silnikiem na 3-cim biegu od obrotów silnika ok. 2600 do 1100. Obroty spadają równiernie. Ciśnienie rzeczywiste i żądane paliwa do pewnego momentu jest zgodne. Poniżej obrotów silnika 1840 są skoki ciśnienia rzeczywistego paliwa. Róźnicę najlepiej widać na linii skali: 53400 kPa rzeczywistego do 38900 kPa wymaganego. Od mniej więcej takich obrotów (1840obr/min) w dól obserwuję poszarpywanie przy hamowaniu silnikiem oraz zatrzymywanie spadku obrotów na biegu jałowym w czasie jazdy (po wciśnięciu sprzęgła lub hamulca oraz na postoju obroty biegu jałowego spadają szybko). Co może być przyczyną tych skoków ciśnienia paliwa z zakresie 1840-1000 obr/min ? Wydaje mi się to być bezpośrednim winowajcą wspomnianych dwóch problemów. Ostatnio edytowane przez hans01 ; 04-07-2018 o 00:01 |
|
|
|