![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Ford S-Max
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: s-max
Silnik: 2.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2014
|
Miałem podobne objawy. Zaczeło sie od kontrolki silnika + sporadyczne problemy z odpaleniem (raz w miesiacu rano odpalał za drugim razem) bez innych objawów (samochód na gwarancji.) Zgłaszane na przeglądach, informacja z ASO: "jakieś błędy z pompy niskociśnieniowej paliwa, wykasowaliśmy, można jeździć." Potem kontrolka zapalała się jeszcze kilka razy (zawsze podczas jazdy za granicą w upale), ale sama gasła po 1-2 dniach, informacja z ASO: "można jeździć". Po upływie gwarancji doszło gaśnięcie silnika, szczególnie na światłach lub po ruszeniu. Diagnoza ASO: "do wymiany pompa w baku, wężyk i czujnik, razem 3500 zł". Byłem po lekturze tego forum, więc pytam ASO, czy nie można zacząć naprawy od czujnika, na to ASO: możemy, ale czujnik jest zintegrowany z wężem położonym pod bakiem, więc mechanik może wymienić w komplecie i sprawdzi styki pompy, jeżeli zaśniedziałe to wymiana pompy". Miałem też wpłacić zaliczkę 30% od maksymalnej kwoty naprawy. I tu zapaliła mi się lampka. Pytam: a co ma zaśniedziały styk, nie można go po prostu przetrzeć pastą do styków? ASO: "No jak pan chce styki pastą przecierać to nie u nas". No to dziękuję i baj baj. Idę do niefordowskiego autoelektryka, nakreślam problem, facet sprawdza i mówi: "w tym układzie (niskiego ciśnienia) występuje tylko 1 czujnik i nie jest zintegrowany z żadnym wężem. Zamówił go za 240 zł brutto. Wymiana banalna: dostęp lepszy niż do wlewu płynu do spryskiwaczy, po zdjęciu górnej plastikowej pokrywy z silnika, centralnie pokazuje się czujnik, który wystarczy odkręcić jak nakrętkę od wódki i nakręcić nowy. Jeszcze tylko wykasowanie błedów i w drogę. Wszystkie bolączki ustąpiły jak ręką odjął, wyraźna poprawa spalania (pali mniej niż na początku eksploatacji, podejrzewam, że miał wadę fabryczną od początku). Zachowanie ASO pozostawiam bez komentarza.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-11-2008
Model: Galaxy
Silnik: 180KM
Rocznik: 2016
|
Im się myli 1.6EB z 2.0EB. W 1.6 rzeczywiście czujnik jest elementem zespolonym z dość długim podwójnie zagiętym przewodem, który podobno lubi się rozwarstwić, zmniejszając średnicę wewnętrzną. Ale w 2.0EB jest możliwość zamówienia i zainstalowania samego czujnika (pełniącego funkcję zaworu) a sam przewód nie psuje się tak często i ma podobno prostszą konstrukcję. Jeśli chodzi o ASO, to idą według procedury - mają swoją instrukcję i jej się trzymają. A komputer nie zgłasza błędu czujnika ;-) Dlatego dodałem opis swojej naprawy, bo wygląda na to, że niejedną pompę wymienili w ASO niepotrzebnie...
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
A gdzie dokładnie znajduje się ten felerny wężyk w silniku 1,6? Okolice silnika czy baku?
Chodzi o część oznaczona symbolem 1845630 z poniższego linku? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Danielo_82 ; 24-09-2018 o 09:46 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-11-2008
Model: Galaxy
Silnik: 180KM
Rocznik: 2016
|
Nie, chodzi o wężyk przy silniku - 9B593B - w 1.6 to jest to:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I jeszcze żeby była jasność - opieram się na opiniach i badaniach kilku mechaników, którzy walczyli z moim 2.0EB. O 1.6EB opowiedzieli mi przy okazji rozmów o moim - procedury wymiany Forda (rozumiem, że ETIS?) mówią o wymianie kompletu wężyk i czujnik/zawór i to jest jedyna część w 1.6EB. Tymczasem w 2.0EB można też wymienić sam czujnik, bez rurki, co jest o wiele tańsze, a o czym nawet ASO nie zawsze wie. No i dodatkowo oczywiście procedury mówią o wymianie części od baku do silnika, więc droga pompa paliwa idzie na pierwszy ogień, jak pokazują nasze przykłady, często kompletnie niepotrzebnie. Ostatnio edytowane przez janslu ; 24-09-2018 o 10:09 |
|
|
|