![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Dolewanie odbywa się po otwarciu klapki, jest tam czujnik. Jak będziesz często otwierał z nudów, to płynu też będzie więcej schodzić.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Dawka płynu jest stała więc chciałem uświadomić tylko nieświadomych ,że tankując za każdym razem za 50 zł raz dwa pojawi im się info o uzupełnieniu dodatku, a nie jest on tani.
I z tym się zgodzę że tankując po 5 l komp nie wychwyci tego ... chyba dopiero zobaczy od 7 l wzwyż Reszta czyli reset ilości eolys zrobimy spoko ForScan-em |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Imię: Jarek
Model: focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM
|
witam. dzisiaj właśnie dolewałem płyn walker 2. weszło go 2 litry a jeden został na ewentualna dolewkę lub odsprzedaż ;P. Rzeczywiście trzeba poinformować komputer ze płyn został dolany w innym przypadku wywali błąd. Samo usuniecie kodu usterki nic nie daje. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Nie wiem jak to się ma do filtra usuniętego bo ja swojego nie mam, ale tez mi wyskoczył błąd o braku płynu. Po uzupełnieniu komputerowo zbiorniczka wszystko było ok do momentu tankowania, po czym pojawiała się usterka układu silnika.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Ford Focus II CC
Silnik: 2.0 TDCi 136KM
|
Dzięki za odpowiedzi. To już wiem że mając samochód z takim płynem najlepiej jak najrzadziej tankować. Teraz chce jednorazowo, żeby sprawdzić czy znowu pokaże błąd.
Cytat:
Nie wiem czy jechać do tego samego serwisu skoro chłopaki nie ogarnęli tematu czy szukać gdzie indziej.. To w jakiś skomplikowany sposób się programuje? Nie znam się na diagnostyce ale obstawiam ze to jest kilka kliknięć |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Sposób nie jest skomplikowany, trwa to chwile. Jedz do kogoś kto ma komputer i trochę się zna. Z Gdańska to myśle ze kolega totek da radę, spytaj go na priv.
|
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
![]() Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM
|
Cytat:
Cytat:
- więc jak będę z nudów otwierał klapkę to po entym otwarciu płyn zostanie przepompowany w całości do zbiornika paliwa (nie przejeżdżając nawet 1 km) ? - przyjmując stałą dawkę oraz że układ komputera wychwyci zatankowanie 5 l (i znajdzie się ktoś kto będzie tak ciągle tankował) jak się to ma do kogoś co ciągle tankuje do pełna po 50 l. Przy ciągłym tankowaniu po 5 l dodatku w paliwie będzie 10 X więcej niż jest to wymagane. Teraz zakładając że płynu starcza na 60 kkm to jednemu starczy na ten przebieg a drugi przejedzie 6 kkm dodatkowo jeżeli będzie jeździł tylko po mieście to jeszcze mniej przez fakt zwiększonego zużycia paliwa. Wątpię w to aby dziesięciokrotnie zwiększona dawka płynu eolys miała pozytywny wpływ na cały układ FAP/DPF (zawarty cer 10 X szybciej zatka kanaliki FAP/DPF). Osobiście wątpię aby ktoś ciągle tankował tylko po 5 l ale jest to możliwe. Dlatego bardziej skłaniam się do wersji że eolys jest dawkowany proporcjonalnie w stosunku do ilości zatankowanego paliwa. |
||
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Jarek
Model: focus mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM
|
Artur92 po wykasowaniu błędu po chwili pojawiał sie na nowo, ale sam nie zniknął. Dopiero po poinformowaniu kompa o dolewce kod błędu nie powraca jak narazie
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
![]() Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM
|
Cytat:
To tak na poparcie wypowiedzi zawartej we wcześniejszym linku - ostatni post niebieska linia wykres przedstawia moment wpompowania dodatku do zbiornika. Więc Ford jak napisałem wcześniej jednak nie przyjął jakiejś prymitywnej metody dozowania dodatku, zresztą zawarte w linkach wypowiedzi o sposobie dozowania są identyczne w stosunku do Volvo jak i Forda. - tłumacz Google Dozowanie dodatków Moduł dozowania dodatków (ADM) obliczy optymalną ilość dodatku, który powinien zostać wtryśnięty do zbiornika paliwa po zatankowaniu. Ilość dodatku, który zostanie wtryśnięty, jest wprost proporcjonalna do liczby impulsów wysyłanych przez moduł dozowania dodatków (ADM) do pompy dodatku. Pozwala to na łatwą regulację dozowania, a zatem stosunek mieszanki dodatku i oleju napędowego do głównego zbiornika paliwa. Aby hałas pompy dodatkowej nie przeszkadzał, podawanie dodatku rozpoczyna się dopiero, gdy prędkość pojazdu przekroczy 40 km / h. Jeśli prędkość ta nie zostanie osiągnięta w ciągu 4 minut od rozruchu silnika po uzupełnieniu paliwa, to i tak rozpocznie się dozowanie. Ostatnio edytowane przez bartosh80 ; 13-07-2018 o 21:00 Powód: Tłumacz Google |
|
|
|
|