![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Tylko ten szum występuje po przekroczeniu 60-70 km/h i wzwyż, na postoju i na niższych prędkościach nic nie ma, czy to wciśnięte sprzęgło czy puszczone, biegi wchodzą luźno, żadnych zgrzytów, żadnych oporów, nic. Tylko ten szum, który przy 60-70 km/h się pojawia. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Jeżeli szumu podczas pracy silnika na wolnych obrotach nie ma, to nie wina skrzyni, tylko pozostałych łożysk, a konkretnie któregoś z nich, które sie obracają, pracuja podczas jazdy.
Trzeba po kolei eliminowac najbardziej podejrzane, aż dojdziesz do uszkodzonego. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2016
|
Mam to samo w Focusie 2016. Przy jeździe ~70km/h wyje, powyżej już tylko słychać szum kół. Poniżej stopniowo coraz ciszej, jednak przy 70 aż w uszach dudni. Przy hamowaniu się nasila. Ja mam jeszcze objaw stukania przy jeździe po kostce / przy dodawaniu gazu (ruszanie). Dźwięk jakby jakaś plastikowa obudowa stukała gdzieś.
ASO ani jednego ani drugiego nie słyszy lub nie chce słyszeć. Skrzynię jako tako wykluczyłem sam, na luzie, zgaszonym silniku i przy innych akrobacjach nie udaje się dźwięku pozbyć. Tak więc podejrzewam łożysko podpory półosi, samą półoś albo łożysko koła. Aktualnie nie mam czasu przy tym dłubać a auto stoi w garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Daj znać jakbyś znalazł przyczynę. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
W każdym aucie objawy podobne, a przyczyna będzie inna.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 16v 105 KM
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
bo to nie jest takie oczywiste, w pewnych sytuacjach luz łożyska się kasuje przy obciążeniu i może milknąć
nie ma złotej reguły |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Tylko łożysko oporowe, jak nazwa wskazuje pracuje tylko wtedy jak jest wcisnięty pedał sprzęgła, w innych sytuacjach może kręcą sie kulki bezwładnościowo, a może i stoja, jak już parę lat pracują.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
FORD|AUTHORIZED
Rocznik: 2004
|
łożysko oporowe kręci się zawsze
albo pod obciążeniem albo bez i właśnie wtedy jak się kręcą bezwładnościowo potrafią szumieć a przy wciśnięciu sprzęgła cichną... jak jest odwrotnie to jest już źle |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
|
Cytat:
u mnie oporowe odpada, wymieniane razem z dwumasą, sprzęgłem i dociskiem a przed wymianą już ten szum był |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
FORD|AUTHORIZED