Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-10-2018, 15:06   #11
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Parametr OBD - CylBal

Dzięki, ale jak napisałem temat DPFa został ogarnięty wcześniej przez jego regenerację. Tutaj skupiamy się na możliwościach diagnostyki innych przyczyn podnoszącego się poziomu paliwa oraz zużycia paliwa. Jeśli Forscan jest za słaby to czego mam użyć?

Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2018, 17:57   #12
zbinek512

Model: ford focus
Silnik: 2.0 tdci 163km
Rocznik: 2013

Być może IDS? Nie wiem nigdy nie używałem.
zbinek512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2018, 23:39   #13
Dariusz_B

To może od innej strony. Czy jeśli forscan nie udostępnia PID-ów związanych bezpośrednio z mierzeniem korekcji wtrysków, to czy jest opcja odczytania tych parametrów za pomocą innego (bardziej zaawansowanego) narzędzia diagnostycznego?
Stary 04-10-2018, 08:35   #14
civicplff
ford::average

Model: focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 ti sida benzyna
Rocznik: 2009

Jak pisałem najpewniejsze zmierzenie korekcji dawki wtrysków (czy nie leja paliwem) jest test menzurek. W każdym lepszym warsztacie za 100-200 zł zrobią ci test. Kwestia zostawienia auta na noc u nich bo musi być zimny silnik.
civicplff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2018, 21:42   #15
Dariusz_B

W rezultacie pojechałem w trasę. Zrobiłem prawie 800km w ciągu kilku dni, wcześniej usuwając wszelkie błędy z ECU (był P2409, błąd klapki wlewu paliwa, chyba pozostał) i monitorując parametry silnika w jedną stronę cały czas. Wynik jest zaskakujący, bo poziom oleju nie urósł po tej trasie, średnie spalanie przy bardzo umiarkowanej jeździe, 90-100km/h, wyniosło według komputera 5,5l/100km a zasięg na pełnym baku dobrze ponad 900km. Przecierałem oczy ze zdziwienia, bo tak dobrych wyników nie było odkąd auto kupiłem ponad rok temu.
Wygląda na to, że dopiero w trasie komputer zobaczył, że filtr dpf jest zregenerowany i nie ma potrzeby już odpalać non stop regenerację podczas jazdy. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Jedyne co mnie jeszcze zastanawia to temperatura robocza płynu chłodniczego podczas jazdy oscylowała głównie wokół 77 stopni. Gdyby była wyższa spalanie mogłoby być jeszcze niższe.
Ale wracając do głównego wątku tego tematu, wciąż nie wiem jak za pomocą interfejsu diagnostycznego sprawdzić korekcje wtrysków. Czy w IDS/VCM będzie taka możliwość, pomimo, że forscan jej nie podaje?
Stary 12-10-2018, 11:33   #16
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Ciężko powiedzieć. Może np kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] się w tej kwestii wypowie?
Mi się wydaje, że to jest głównie kwestia PIDów jakie udostępnia PCM.

Co do spalania. Szok... Ja w swoim mam regularne 7/100.
cezarg1410 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2019, 00:31   #17
Dariusz_B

Termostat wymieniony, w końcu temperatura utrzymuje się na poziomie 83-84 stopni. Filtr DPF powtórnie czyszczony, bo tlenki ceru jeszcze w dużej ilości okupowały ten element. Mimo tych zabiegów:
1. Coraz częściej widze spalanie na postoju 0,7l/h (wcześniej było 0,5-0,6l/h)
2. Wypalanie DPF odbywa się co 250-300km (głównie jazda poza miastem)

W niedługim czasie czeka mnie wymiana świec żarowych, bo przynajmniej jedna jest uszkodzona. Mam wrażenie, że coś powoduje większe dymienie silnika (wtryski lub turbo) i filtr zapycha się szybciej niż powinien. Jeśli znacie serwis, który naprawdę rzetelnie umie zdiagnozować tego typu problem, będę wdzięczny za info.
Stary 24-09-2019, 02:42   #18
Lukasz2525

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Termostat wymieniony, w końcu temperatura utrzymuje się na poziomie 83-84 stopni.

1. Coraz częściej widze spalanie na postoju 0,7l/h (wcześniej było 0,5-0,6l/h)
A powinno być równiotko 87 stopni, jeżeli masz mniej niż tuż przed środkową podziałką, to może masz przesuniętą wskazówkę na zegarach.

0,7 l/h to normalne chwilowe spalanie przy włączonej klimie, jak będzie Ci skakać do 1,4-1,8 jak u mnie, to wtedy możesz się nad tym zastanawiać.

Z serwisów to już Ci napisali, że jest kolega Heko w Krakowie.

Napisz ile Ci to pali, bo nie zauważyłem takiej informacji. Mi żłopie okrutnie paliwo, zaczął też dymić jak lokomotywa, ale ani nie były to wtryskiwacze, ani dpf. Góra pieniędzy wydana i nic. Teraz biorę się za turbosprężarkę.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2019, 09:38   #19
Dariusz_B

DPF był czyszczony dwa razy u Heko - ale nie było diagnostyki układu wtryskowego, podobno niepotrzebna, więc zaczynam szukać innego miejsca...

Temperatura otwarcia termostatu to 83 stopnie - tak pokazuje również Forscan. Na blacie oczywiście wskazówka od temperatury tuż przy pionowej podziałce, więc jest idealnie. Nie mam się czego czepiać tutaj.

Spalanie 0,7l/h jest bez klimatyzacji. Parametr CylBal_1 ma wartość 0,93 na wolnych obrotach, reszta cylindrów próbuje nadrobić. Zastanawiam się czy właśnie ten wtryskiwacz nie jest powodem większego zadymienia spalin i szybszego zatykania filtra. Szukam kogoś kto może pomierzyć wtryski oscyloskopem.

Średnie spalanie jest niewielkie (~5,3-5,5l/100km), ale przyznam, że jeżdzę bardzo spokojnie, gdybym go mocno deptał, filtr wypalałby się znacznie częściej, więc i spalanie byłoby znacznie wyższe...

Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 24-09-2019 o 09:57
Stary 24-09-2019, 15:05   #20
cezarg1410

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Dariusz_B Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
DPF był czyszczony dwa razy u Heko - ale nie było diagnostyki układu wtryskowego, podobno niepotrzebna, więc zaczynam szukać innego miejsca...

Temperatura otwarcia termostatu to 83 stopnie - tak pokazuje również Forscan. Na blacie oczywiście wskazówka od temperatury tuż przy pionowej podziałce, więc jest idealnie. Nie mam się czego czepiać tutaj.

Spalanie 0,7l/h jest bez klimatyzacji. Parametr CylBal_1 ma wartość 0,93 na wolnych obrotach, reszta cylindrów próbuje nadrobić. Zastanawiam się czy właśnie ten wtryskiwacz nie jest powodem większego zadymienia spalin i szybszego zatykania filtra. Szukam kogoś kto może pomierzyć wtryski oscyloskopem.

Średnie spalanie jest niewielkie (~5,3-5,5l/100km), ale przyznam, że jeżdzę bardzo spokojnie, gdybym go mocno deptał, filtr wypalałby się znacznie częściej, więc i spalanie byłoby znacznie wyższe...
1. Mocne deptanie nie powoduje częstego wypalania filtra - wręcz przeciwnie, bo przy wysokiej temperaturze spalin filtr się wolniej zatyka.
2. Spalanie postojowe przy wypalającym się DPFie to >1.0l/h. Ja mam na postoju bez klimy 0,5-0.6. Z klimą 0,7-0,8 jak jest chłodno do (UWAGA!) nawet 1.0-1.1 jak są upały. Jak się wypala DPF, jest zawsze ponad 1.0l/h.
3. Wypalanie DPFa można zaobserwować inaczej. Auto jest ospałe przy przepinkach biegów (potrzebuje chwilę namysłu po wciśnięciu gazu), a co najważniejsze Forscan pokazuje non stop włączone świece żarowe.
4. Spalanie 5,3 - 5,5 to bajka. Ja jeżdżę wprawdzie z nogą w podłodze, ale poniżej 7/100 to raczej nie widzę.
5. Też mam CylBal_1 na poziomie 0,93 - 0,95. Reszta blisko 1. Niestety pewnie wtrysk umiera. Podobno cewki w tych siemensach padają. Ja też mam raczej nieco za duże zadymienie i myślę, że i u mnie i u Ciebie to wtryski są przyczyną problemów.
6. Wtryski są nieregenerowalne raczej. Trzeba kupować nowe, albo szukać używek. Miałem się za to nawet wziąć u siebie, ale raz że szkoda kasy, a dwa że auto tak zapieprza, że aż głupio je naprawiać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cezarg1410 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania