![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Dominik
Model: Transit 2.0 EcoBlue 170KM + Puma ST 1.5 EcoBoost 200KM
Silnik: 2.0 EcoBlue + 1.5 EcoBoost
Rocznik: Transit 2016, Puma ST 2021
|
Cytat:
Chyba nikt jeszcze nie próbował jeździć autem z GPF-em, tak jak teraz jeździ moja żona (bez problemu) autem 1.0 Ecoboost bez GPF-u. Myślę, że to się nie uda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po tej ekologicznej zmianie we wrześniu 2018 (wszystkie turbobenzyny mają GPF) - nowe auto w przypadku mojej żony po prostu nie nadaje się do użytku. Ani diesel, ani benzyna... PARANOJA !!! Codziennie 2 km do pracy PIESZO, bez względu na pogodę - czasem w deszczu, czasem w śniegu, albo podczas wichury... średnia przyjemność. O to chodziło ekologom? Tak ułatwić ludziom życie? To ja mam dla nich odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. : Kupię Fokę MK4 w dieslu 1.5 Ecoblue (bez AdBlue). Tak, tak w DIESLU do krótkich przejazdów (będzie mniej palił). W nowym aucie wymontuję DPF i przewiercę jego wkład osiowo wiertłem fi20 nie niszcząc obudowy, czujników temperatury, ani czujników podciśnienia. Przelot przez DPF będzie elegancki. Czujniki podciśnienia nigdy nie wykażą zapchania filtra. Cykl wypalania nigdy się nie rozpocznie. Ingerencja w oprogramowanie silnika nie będzie potrzebna. Chciałbym być ekologiczny, ale nie mam innego wyjścia. Chcę korzystać z samochodu w taki sposób, jak tego potrzebuję (jazda wyłącznie na krótkich dystansach 2-3 km), a nie w taki sposób jak samochód tego ode mnie oczekuje (a mówiąc precyzyjniej jego ekologiczny osprzęt silnika). P.S. Patent z przewiercaniem DPF-a stosowany jest przez znajomego mechanika z powodzeniem w dieslach 8-10 letnich (bez konieczności jakiejkolwiek ingerencji w oprogramowanie silnika) Ostatnio edytowane przez PRIMANUS ; 05-04-2019 o 13:03 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-08-2015
Model: Fiesta Mk7 Trend
Silnik: 1.4 TDCi 70KM
Rocznik: 2011
|
W ASO narazie można wgrać pokazywanie % dpd w 2.0 ecoblue w Customie i Transicie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
a w Foce MK4 przewidują ?
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::advanced
![]() Imię: WR
Model: Ford Focus ST-Line
Silnik: 1.5 EcoBoost 150>195KM 340Nm
Rocznik: 2018/2019
|
Witam, FF MK4 1.5 EB, przebieg ~13 tyś. km, po raz pierwszy wyświetlił się komunikat o konieczności kontynuacji jazdy celem wypalenia GPF. Trasy codzienne do pracy ok. 13 km i z powrotem, jeździ małżonka ;-), wniosek jak dla mnie, za mało daje w "palnik" temu silnikowi, na weekend ja biorę go w obroty.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Focus Active HB
Silnik: 1.5 EB 150KM M6
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Różne czynniki mogą mieć wpływ na zapychanie się filtra. 1) Ciągła jazda ze stałą prędkością. 2) Kiepskie paliwo. 3) Zmiana biegów zgodnie ze strzałkami (które de facto służą tylko do osiągnięcia jak najniższego CO2). W samochodzie benzynowym podczas jazdy ze stałą prędkością nie pozostaje zbyt dużo tlenu w spalinach, gdy docierają one do filtra GPF. Zwalnianie zwiększa ilość tlenu przepływającego przez silnik i układ wydechowy. To z kolei podnosi temperaturę GPF do około 400-700 stopni C. Przyspieszanie i zwalnianie pomaga szybciej wyczyścić filtr. Generalnie filtr oczyszcza się podczas zwalniania, pomaga więc wrzucenie wysokich obrotów i zdjęcie nogi z gazu. Silnik 1.5 jest mniej podatny na zapchanie filtra niż 1.0 ponieważ ma inną konstrukcję wtrysku (bezpośredni + port). W 1.0 brak portu. Port generuje mniejszą ilość cząstek stałych. Zalecenia Forda gdy pojawi się komunikat: - Jedź w różnych warunkach, w tym na autostradzie, przez 20 minut lub do momentu zniknięcia komunikatu. - Unikaj przedłużającego się biegu jałowego. - Wybierz odpowiedni bieg, aby utrzymać prędkość silnika między 1500 a 4000 obr./min. |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-08-2006
Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
|
A moja się czasem pyta, czemu tak moim ostro przyśpieszam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|