Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2019, 12:30   #11
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
Domyślnie Odp: Błędy przy próbie odpalenia

Jaki masz interfejs do tego Forscana ?

Stary 29-04-2019, 09:29   #12
dj.landi
ford::beginner

Imię: Mirosław
Model: Focus C-Max
Silnik: 1,6tdci
Rocznik: 2004

Witam Panowie ponownie po dłuższej przerwie ale wiadomo święta a teraz miałem wesele i jakoś brakowało czasu...
Co do problemu niestety nadal nie został rozwiązany.
Aku podmieniane ale bez rezultatów.
Co do interfejsu to Kolego mam ELM327 z przełącznikiem HS/MS niby do forda...
Kilku elektryków samochodowych, do których dzwoniłem, twierdzi że problem jest z instalacją i że gdzieś jest przerwa i trzeb miernikiem przedzwonić szynę CAN... Rozebrałem więc wiązkę główną PCM - skrzynka bezpieczników w komorze i fragment około silnika i instalacja wygląd na idealną. Przewody przedzwonione miernikiem i jest przejście pomięcy pinami A3, A4 w kości C418 w PCM a licznikiem i gniazdem OBD a mimo to błąd komunikacji IC 1900-E0 jest...
Sterownik silnika i zegary zawiezione do elektronika, który sprawdził czy oba podzespoły żyją. I tak z PCM jest komunikacja i twierdzi, że na 100% jest sprawny.
Natomiast po zczytaniu wsadu z licznika gość twierdzi, że nie podoba mu się zawartość wsadu -> tak jakby brakowało początku...
Porównał HEXa z kopiami które posiada i mówi, że się różnią ale nie jest pewien czy tak może być.. Gość ma licznik do focusa II ale podobno z uboższej wersji i kopia z mojego licznika nie mieści się w pamięci tego który ma. Czy jest jakoś w stanie stwierdzić że wsad jest rzeczywiście uszkodzony??
Szukam obecnie licznika na wymianę (ewentualnie przymierzam się do zamiany na polift -> jak w temacie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tylko pytanie czy to ma sens?
Czy ewentualna zmiana ROM na nowszy w liczniku nie pomoże?
Proszę o odp kogoś kto może wiedzieć coś w podobnej materii. Dziękuję
dj.landi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2019, 15:07   #13
madamsz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004

Taki interfejs jak twój sam generuje błędy komunikacji CAN - 1900 - miałem krótko, wywaliłem bo po diagnostyce (kasowaniu błędów) zawsze się pojawiał 1900. Zmieniłem do Forda na STN z Viakena i skończyły się 1900.
Czyli teraz nie masz komunikacji z jakimi modułami ? .
Auto pali?, jeździ normalnie ?
Stary 29-04-2019, 19:15   #14
dj.landi

Kolego auto wogóle nie odpala... Miga szybko immo i błąd usterka układu sterowania silnikiem a następnie ograniczone działanie EPB... Interfejs wywala błędy CAN : ABS U1900-A0, EPB 1900-E0 i ostatnio IC U1900-60.. Elektronik który sprawdzał zegary i sterownik mówi że wymiana zegarów załatwi sprawę.
Pokazał mi porównanie HEX zczytanych z kilku liczników focusa i twierdzi że w moim brak początkowych danych (ale nie wie czy to prawidłowe czy nie)...
Stary 29-04-2019, 22:12   #15
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał dj.landi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego auto wogóle nie odpala...
IMMO jest w liczniku, więc może to oznaczać, że licznik jest uszkodzony. Może, ale nie musi. Zgadywanie niewiele da - trzeba aby za auto wziął się ktoś ogarnięty.
Ten elektronik to wygląda mi na takiego, co za chwilę zabierze się za przekładanie eeproma/wsadu eeproma z jednych zegarów do innych...
Ja osobiście uważam takie działania za zły pomysł.
Stary 29-04-2019, 23:42   #16
dj.landi

Dzięki Kolego za odpowiedź... Jutro będę miał ogarnięty licznik na podmianę. Dam radę zakodować go wg wytycznych z linku o zmianie zegarów czy muszę kogoś szukać bo będą jakieś chocki-klocki?
Stary 09-06-2019, 22:48   #17
dj.landi

Witam Szanownych Forumowiczów.
Zapomniałem opisać co rozwiązało problem ze świecącym IMMO i występowaniem błędów komunikacji gdyż problem rozwiązany już jakiś czas temu, więc teraz opisze ku potomności gdyż może komuś się akurat przyda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ogólnie jak w temacie było tak: Błędy komunikacji U1900 z ABS, EPB oraz IC. Dodatkowo migająca kontrolka IMMO i komunikaty na liczniku USTERKA UKŁ. SILNIKA oraz OGRANICZONE DZIAŁANIE EPB...

Wykonane:
- sprawdzone i poprawione luty w zegarach (mimo iż były ok);
- rozpruta i sprawdzona wiązka pomiędzy PCM, skrzynką bezpieczników oraz w okolicy silnika;
- sprawdzona miernikiem szyna CAN pomiędzy PCM, ABS i IC;
- wyjęty i sprawdzony GEM (wyczyszczone wszystkie styki, bezpieczniki i złącza);
- sprawdzona skrzynka bezpieczników w komorze silnika (wyczyszczone styki, bezpieczniki i sprawdzone wszystkie przekaźniki);
- sprawdzony przez elektronika PCM i licznik;
- następnie został wymieniony licznik (zakupiony od forumowego kolegi z Podkarpacia);
- w zakupionym liczniku sprawdzone styki i wymienione luty na całym złączu.

Po podłączeniu "nowego" licznika zakodowałem w Forscanie 2 nowe Klucze PATS - proces przeszedł prawidłowo. Następnie uruchomiona INICJALIZACJA MODUŁU PCM (został już uzyskany bezpieczny dostęp i wygenerowany INCODE) i gdy doszło do 50% wywaliło komunikat - WŁĄCZYĆ ZAPŁON -> zapłon włączony i…? NIC się nie dzieje.... Jakby nie reagował na załączenie zapłonu...

Po przerwaniu tej procedury oczywiście brak komunikacji z PCM...

ForScan po podłączeniu widzi zmodyfikowany PCM i prosi o podanie typu PCM (po wprowadzeniu nazwy z obudowy forscan się łączy ale nie można uruchomić programowania PATS gdyż od razu wywala komunikat PROCEDURA SERWISOWA ZOSTAŁA PRZERWANA...

Nastęony pomysł to wymiana modułu PCM -> i tu raczej strzał w dziesiątkę. Zakupiłem pasujący PCM wg tabeli ze strony ELMconfig.
Po jego podłączeniu od razy brak błędów o awarii komunikacji z ABS czy EPB...

Zakodowałem ponownie 2 klucze - ok. Uruchomiona Inicjalizacja Modułu - ok.
Auto ożyło i udało się poprawnie odpalić. Wykasowane błedy, przeprogramowanie ELMconfigiem PCMa pod moje auto i niby wszystko działa prawidłowo...

Także u mnie akurat przyczyną był uszkodzony PCM (pomimo prawidłowej mapy - wsadu) nie działał prawidłowo.

Szczególne podziękowania należą się koledze ANTEJ - gdyż poświęcił swój prywatny czas i podpowiedział w kilku ważnych aspektach. Wyrazy uznania i wielkie dzięki za poświęcony czas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania