Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Dealerzy, ASO i stacje paliw
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2008, 10:40   #11
wargsi
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Re:

Cytat:
Napisał Jacek
Zeby nie bylo nieporozumien, tankowalem na Shellu dwa razy, na dwoch roznych stacjach. Bo jedna moze oszukiwac, ale dwie to juz chyba malo prawdopodobne.
Niedlugo zaleje Supreme na Statoilu. Moze to cos da?
Paliwo na stacjach Shell, Statoil BP - to jest to samo paliwo, różnica jest w dodatku który się do niego dolewa 1 litr na 10.000 litrów tak więc nadal jest to paliwo Orlenowskie. Do bęnzyny dodawany jest dodatek zwiększający ilość oktanową a w dieslu dodatek zapobiega powstaniu osadów w systemie wtryskiwaczy paliwa oraz oczyszczaniu ich. Tak więc paliwo w koncernach jest generalnie to samo co na innych stacjach ale z gwarancją że dane paliwo nie jest chrzczone.

wargsi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2008, 12:06   #12
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie Re: V-Power

wargsi, minus twojej teorii polega na tym, Shell paliwa V-pover wozi z Raichu pozatym jak by to powiedziec V-pover shella ma 95 oktanów
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2008, 18:54   #13
wargsi
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Pinki
wargsi, minus twojej teorii polega na tym, Shell paliwa V-pover wozi z Raichu pozatym jak by to powiedziec V-pover shella ma 95 oktanów
Ma 95 oktanów bo to jest PB95 z dodatkiem.
Nie jest to teoria ale typowe postępowanie koncernów w Polsce jak i na świecie.
Wszystkie koncerny w Polsce sprzedają paliwa produkowane przez Orlen i to w dużej większości, częściowo uzupełniają swoją ofertę sprowadzając z państw ościennych. Przez 8 lat pracowałem w Shell-u, rozliczałem dostawy więc nabyłem jakąś tam wiedze na ten temat. Ale do rzeczy paliwa sprzedawane pod różnymi banderami to te same paliwa, dodaje się do nich uszlachetniacze produkowane już przez poszczególne koncerny - Shell, BP, itp. Nazywało sie to produkcja V-Power - Po zalaniu komory cysterny benzyną 95 kierowca dolewa uszlachetniacza w proporcji 1 lit na 10,000 litrów benzyny a później było to w nafto bazach odrazu mieszane. Jedynym paliwem w całości produkowanym przez koncern zagraniczny jest V-Power Racing 99 jest on produkowany w Niemczech Rafinerii Schwedt. Jest to jedyne paliwo całkowicie produkowane zagranicą. Przynajmniej taki stan rzeczy był do roku 2005 do którego to roku pracowałem w tym koncernie ale z tego co wiem nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Reasumując na przykładzie Shell-a
Koncern kupuje paliwo 95 czy ON od Orlenu, Lotosa, czy sprowadzając z zagranicy dodaje uszlachetniacz i tak powstaje "markowe" paliwo V-Power.
Również LPG na stacji Shella jest uszlachetnionym produktem - zresztą jako jedyny na rynku i jako pierwszy był wprowadzony w Polsce potem był wprowadzany również w innych państwach.
A jedynym paliwem w Polsce całkowicie wyprodukowanym przez Shella jest V-Power Racing 99 w Niemczech Rafinerii Schwedt

Pamiętam jak była opisywana "afera" sprzedaży paliw przez Orlen a dokładniej stacje ajenckie Orlenowskie. Kupowały one paliwa od innych dostawców niż Orlen i sprzedawały poza systemem - więcej zarabiali na tym niż jak by mieli kupować bezpośrednio od Orlenu, a kupowali między innymi paliwo od Shella który sprzedawał im paliwo Orlenowskie myk polegał na tym że Shell dostał lepsze warunki czyli niższą cenę niż wymienione stacje Orlenowskie i był po niższej cenie sprzedać te paliwo stacjom Orlenowskim (jak dla mnie paranoja ale tak było).
wargsi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2008, 01:31   #14
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

Jak sie czyta takie rzeczy ze wyscig lemans samochod przejechal na takim samym paliwie co tankujesz na stacji to nie wiem czy sie smiac czy plakac. Chyba jedyna wspolna rzecz to nazwa marketingowa.
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania