![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Forumowicze zluzujcie gacie bo wam żyłki popękają -.- |
|
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 econetic
Rocznik: 2013
|
Cytat:
wiec wyjaśnienie problemu do wymiany był element z foto poniżej rozwiązania doszukałem się na jakimś holenderskim forum problem z tym że w PL zgodny z moim autem miał jeden sklep ale nie na stanie trzeba by czekać aż sprowadzą itp koszt 200zł plus wysyłka do NL podjechałem do Forda u mnie na wiosce i zamówiłem, ale ford w oryginale sprzedaje cały komplet z wężami i kosztuje 194 euro dziś odebrałem i okazało się że z PL przyszło i w PL wyprodukowane ehhh wymiana prosta ale ten czujnik dodatkowy z tyłu silnika jest przy ścianie grodziowej i jakiś kosmos było to wymienić po wymianie auto całkowicie inaczej pracuje, turbo ciągnie jak szalone nawet na 6 biegu z bardzo niskich obrotów. po wymianie skasowałem błędy i pojeździłem z 20km , nic nie wywaliło i ładnie pracuje Bump: Cytat:
ja używam auta bardzo dużo, około 80-90 tyś km rocznie < focus teraz ma prawie 300tyś na blacie większość awarii staram się samemu naprawić bo tu roboczo godzina w garażu to 60-80e a w serwisie 120e cięższe naprawy czy wymiany niestety trzeba już zlecać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez grajcar1986 ; 15-07-2019 o 23:11 |
||
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-01-2021
Model: Focus
Silnik: 1600tdci
Rocznik: 2011
|
Witam posiadam forda focusa 3 2013 rok z silnikiem1560cm3 tdci 77kw, mam pytanie odnosnie bledu o znaczeniu P2563 obwod czujnika pozycji sterowania cisnieniem doladowania turbosprezarki zakres parametry brak objawu nieciagly. Podejrzewam ze jest to czujnik ktory znajduje sie na gruszce turbiny uszkodzony jest to to czy sie myle i jest jakas mozliwosc jego sprawdzenia? pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::average
![]() Imię: Damian
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Witajcie,
od pewnego czasu borykam się z problemami z FFIII 1.6 TDCi Econetic (77kW - 105KM), a przechodząc do sedna: problem pojawiał się raz na jakiś czas: błąd P2563:00 - skasowanie błędów pomagało (objaw raz do roku od ostatnich 3 lat). Ponad miesiąc temu podobny błąd kilkukrotnie się pojawił w ciągu 2-3 dni - wymiana zaworu N75, która pomogła na +/- 1200km, a później błąd wracał z większą częstotliwością, bo co jakieś 15km. Auto wylądowało na warsztacie, gdzie sprawdzono przewody podciśnienia, na podmiankę (mają dostęp do podobnego silnika - oprócz turbosprężarki, bo ma inny numer) włożyli inny zawór N75 - problem ten sam: P2563:00. Stwierdzono, że turbosprężarka, a dokładniej "gruszka" i czujnik pod nią mogą działać nieprawidłowo - wysłano do firmy zewnętrznej na regenerację, gdzie wszystko niby poustawiano, wymieniono wirnik, wyczyszczono zmienną geometrię, a po założeniu ujechałem +/- 5km i wyskoczyły błędy P2563:72 i P2599:00 i tu już zaczęły się przygody... podmieniano wężyki podciśnienia, zaślepiono wyjście na serwo hamulcowe, podmieniano MAF, MAP, przepustnicę, czyszczono EGR i adaptowano - no i znowu turbina wróciła do firmy, że chyba coś jest nie tak z nią w takim razie - ponownie wymieniono gruszkę z czujnikiem (prewencyjnie jak to nazwali), skalibrowano i scenariusz ten sam... nadal są te błędy. Zweryfikowane są na pewno przewody/rury dolotu, stan DPF nie jest tragiczny bo rzekomo różnice do 1.5kPa wyskakują i że nie jest zapełniony strasznie, MAP rzuca przy 3 tys. obrotów ok. 2.5 bara, a jak wyrzuci błąd to niby już tylko 1 bar. Samochód ok. tysiąc km przed awarią przeszedł również serwisy olejowy - wymiana filtrów (paliwa, powietrza) itp., więc tego też jestem pewien, że nie ma to wpływu, a pomysły warsztatowi się skończyły i jedyne co mogą zaoferować to transport do ich elektronika w celu aktualizacji softu. Aaaa i najważniejsze - turbodziura, którą wcześniej była do ok. 1900-2000 obrotów, tak teraz jest do 2200-2300, a sam błąd najczęściej pojawia się jak się puści gaz i schodzi z obrotów w okolicach 1500 obrotów - choć zdarzyło się też na moich oczach jak autko jechało pod górkę na 1.5 tys. obrotów bez przyspieszania... włosy siwieją, a czas bez samochodu liczony jest już w tygodniach, a obawiam się, że przejdzie do miesięcy... Także pytanie do Was - czy szukać dalej przyczyny w aucie, a nie w sofcie? Ewentualnie skoro przed regeneracją był 1 błąd, a po regeneracji już 2 to uznać, że regeneracja została przeprowadzona niewłaściwie? Mam jakieś tam dojście do używanej turbiny o tych samych numerach - pochodzi z rozbitka, więc była sprawna, czy jednak szukanie wokół samej turbosprężarki to już jakaś paranoja? Jakieś pomysły? Ewentualnie dobry warsztat od takich spraw w rejonie Rzeszowa (wchodzi w grę w sumie całe woj. podkarpackie). Dziękuję i pozdrawiam!
"If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses" ~Henry Ford Ostatnio edytowane przez Bukson ; 19-06-2022 o 11:07 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-05-2017
Model: ford focus mk3
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2011