Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-06-2023, 01:03   #11
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Wtryski/skrzynia biegów błędy

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spróbuj odblokować ręcznie egr jeśli stanął, da radę włożyć tam rękę od góry aby poruszać dzwignią. Jest duża szansa, że to on
O której dźwigni mówisz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2023, 14:38   #12
mike_1
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wtryski/skrzynia biegów błędy

A więc po 12h od uśpienia problemu, powrócił on znienacka. Lekki gaz i "awaria skrzyni biegów". Pojechałem z powrotem do mechanika. Zaślepił EGR i póki co błędu nie ma (jest check engine, ale to z racji "flow insufficient detected" co jest logiczne.

Wajchą EGR ruszałem wcześniej i wydaje się nie haczyc.
Tak jak kolega mówił wcześniej, błąd EGRa może błędnie wskazywać na usterkę skrzyni, a że nie jest wielu specjalistów od PowerShift to zaczyna się szukanie po omacku.
Generalnie szukając po necie, z w przypadku manuali, jeśli występuje usterka EGR, obroty silnika potrafią falować i szarpać. W moim przypadku dostawałem błąd z "engine torque signal" więc podejrzewam że przy szarpaniu, jakiś czujnik momentu rozpinał skrzynię aby ją zabezpieczyć przed zbyt dużym chwilowym momentem.

Narazie jeżdżę drugi dzień. Póki co ok. Oby teoria z EGR/skrzynią się sprawdziła.

Bump:
Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O której dźwigni mówisz?

Wajcha od EGRa jak na obrazku.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20230627_111257.jpg (89.5 KB, 26 wyświetleń)
mike_1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2023, 19:33   #13
zmulim
FCP member

Tak też myślałem… A wiesz co ta wajcha robi? I że to nie jest „główna” wajcha od zaworu egr?

Stary 01-07-2023, 01:33   #14
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał mike_1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wajcha od EGRa jak na obrazku.
To jest od klapy egr i nie jest główną wajchą. Główna jest tak jakby od spodu, pod plastikową osłonką która siedzi tylko na klipsy. Klapa jakby tylko steruje temperaturą i przepływem przez chłodniczkę.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2023, 07:03   #15
Dzikodyl
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci
Smile Odp: Wtryski/skrzynia biegów błędy

Filt wymieniony, zalany srodkiem do czyszczenia. Moze pomoże... Ale i tak dajewtryski do sprawdzenia.
Dzikodyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2023, 17:01   #16
mike_1
ford::beginner

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0tdci

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest od klapy egr i nie jest główną wajchą. Główna jest tak jakby od spodu, pod plastikową osłonką która siedzi tylko na klipsy. Klapa jakby tylko steruje temperaturą i przepływem przez chłodniczkę.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
@Klockolus, dzięki za podpowiedź. Myślałem że to jest wajcha EGRu sterująca grzybkiem którą można go rozruszać. Konstruktywna odpowiedź. Szacun.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - no comment...

Jak dotąd przejechałem już jakieś 1500km i wygląda, że zaślepka EGRu pomogła. Pewnie EGR do wymiany. Ale żeby nie zapeszyc...jeszcze kilka setek km pozostało.
mike_1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2023, 00:20   #17
zmulim
FCP member

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie rozumiem, czy źle Ci odpisałem? W egr w silniku dw10f nie ma żadnego grzybka do sterowania przepływem spalin w dolot. To co ruszałeś kontroluje przepływ spalin przez chłodnicę egr, gdyż jak wiadomo im gaz chłodniejszy, tym więcej można go wepchnąć w dolot. Główna klapa egr miewa usterki ale są to raczej problemy natury elektroniki sterującej silniczkiem elektrycznym tejże klapy. Zapytałem czy się orientujesz czy nie, ale jeśli no comment to spoko. Ja osobiście patroszyłem egr ze swojego auta i analizowałem na 100 sposobów jego działanie, koniec końców okazało się że był to fałszywy trop i to dość kosztowny. Jeśli po zaślepieniu nic się nie dzieje, możliwe że znalazłeś przyczynę w niedomykającym się egr, ale powinien wtedy wyrzucać jakikolwiek błąd samego egr. Pozdrawiam

Stary 05-07-2023, 12:51   #18
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Jak są zapisane parametry egr-a to nie wywali od razu błędu. Trzeba by zrobić na nowo kalibrację egr i w tedy jak coś jest nie tak to od razu wywali błąd.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2023, 13:34   #19
zmulim
FCP member

Domyślnie Wtryski/skrzynia biegów błędy

Nigdzie nie mówiłem że wyrzuci błąd od razu, ale uwierz, wystarczy trochę pojeździć a błędy się pojawiają. Co do kalibracji egr przykładowo, nie wiem jak w obecnej wersji, ale nie było dostępnej takiej procedury w Forscanie np. Musiałem pisać do nich, rzucili mi betę gdzie to było, ale równie dobrze wystarczy zrobić reset pcm, a egr np po wymianie na nowy z czasem sam się „skalibruje”.

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 05-07-2023 o 13:36
Odpowiedz

Zasady postowania