![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: mariusz
Model: mondeo
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
|
Witam, postanowiłem jeszcze wszystkiego nie składać, wcześniej sprawdzałem wiazke od dołu i tam wszystko wyglądało dobrze. Dzisiaj wyciągnąłem lampe i poruszyłem wiązka od bazpiecznikow i znowu auto troszkę poswirowalo.
Obecnie na liczniku pokazuje temperaturę otoczenia "-50" stopni. Auto jak na razie działa, pewnie wcześniej było zwarcie i dlatego nie odpalal. Teraz przynajmniej wiem na którym odcinku wiązki jest jakieś uszkodzenie. Będę szukał. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
Witam, sprawdziłem wiazke pod lampa, nic tam nie znalazłem. Auto jeździ drugi dzień bez żadnego problemu ale na razie jest sucho i mrozi, zobaczę co będzie jak będzie padać. Pojawia się błąd B1C99 to coś od lewego reflektora ale nie zauważyłem żeby coś było z nim nie tak. Jest jeszcze jeden blad BCMii to chyba moduł komfortu
Kod: U0001:12-28 - Szybka magistrala komunikacyjna CAN Dodatkowe symptomy usterki: *- Obwód zwarty do akumulatora Status: *- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. *- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia Nie wiem co to jest, jest napisane "obwód zwarty do akumulatora" to oznacza zwarcie i nie mam pojęcia gdzie szukać, może ktoś z was się z tym spotkał?? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Witam, po przejechanych ok 1000km problem powrócił.
Podczas jazdy do pracy na liczniku pojawiła się najpierw usterka wspomagania kierowniczego, po pracy auto odpalilo ale dalej z usterka wspomagania (wszystko działało normalnie) nie chciałem żeby silnik zgasł na światłach więc nacisnalem ten przycisk "A z kóleczkiem" i wysypalo awaria silnika, układu wspomagania i że nie wykrywa kluczyka. Znikły również wskazania temperatury i przejechanych kilometrów, w ich miejsce pojawiły się kreski. Jak wyciągnę bezpiecznik od komputera PCM to po włączeniu zapłonu nie ma komunikatów o awarii silnika i FORScan łączy się z modułami oprócz PCM oczywiście. Z wlozonym bezpiecznikiem nie mozna się połączyć z autem. Auto czasami odpala jak dłużej jest odlaczony akumulator ale po chwili znowu wyskakuje informacja o usterkę silnika, wspomagania i nie wykrywa kluczyka. Wiązka otwarta od PCM do bezpiecznikow i część w celowniku na dole - brak jakichkolwiek oznak utlenionych przerwanych przewodów. Próbowałem odłączyć wtyczkę sterująca przy pompie wspomagania-wtyczka ani drgnie (ciężki dostęp), pomyślałem że może pompa robi zwarcie bo jak już czasami auto odpalił to pompa cały czas wyje. Czy możliwe że to PCM nawala ma gdzieś zwarcie i czasami działa?? |
|
|
|