Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-05-2022, 22:47   #11
Markon
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Escape mk2
Silnik: 2500cc
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Gniazdo świateł przyczepy 4 pin na 7 pin

Panowie zerkajcie na rok waszych aut i osób którym odpisujecie bo inna zasada jest do 2016 inna od 2017 ja wstawiałem sam hak z wiązka 13pin, polecam się jak os coś udzielę info jak się podłączyć pod instalacje, ja zrobiłem to prawidłowo bo już jestem po przeglądzie

Markon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2024, 10:04   #12
wacork
ford::amateur

Imię: Wacork
Model: Escape
Silnik: 1.6 Ecoboost / 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015 / 2019

Mam w Escape 2019 r. z wiązką 4 pin, czy ktoś już przerabiał temat wymiany samej wiązki z 4 pin na 13 pin GV6J-13B578BA. Czy po wymianie trzeba wprowadzić zmiany w ustawieniach?
Czy lepiej kupić uniwersalną wiązkę np: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy testowaliście ADAPTER PRZEJŚCIÓWKA PRZYCZEPY USA 4PIN NA 7PIN np: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] -będzie bez przeciwmgielnego.
wacork jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2024, 21:30   #13
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał wacork Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
....
Czy testowaliście ADAPTER PRZEJŚCIÓWKA PRZYCZEPY USA 4PIN NA 7PIN...
Sugeruję zadać chińczykowi takie żłośliwe i tendencyjne pytanie: skąd weźmie sygnał na pin2 gniazda EU (światło tylne przeciwmgielne)... Bo w USA wcale takiego wynalzaku ciągle nie ma opatentowanego, a w przyczepie to już nic a nic...
Pomijam już zupełnie pytanie: jakim cudem skutecznie rozróżnić (tylko "elektrycznie", bez informacji z CAN...) na przewodzie stop/kierunek, że jest np. właczony Hazard i naciśnięty STOP - tak trochę znów złośliwie i tendencyjnie...

A co do pomysłu wymiany wiązki haka jedynie - z moich doświadczeń wynika, iż amerykańśki moduł haka nie ma wlutowanych elementów elektronicznych do obsługi pozostałych przewodów...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-06-2024 o 22:10
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2024, 22:48   #14
teiksef
ford::advanced

Silnik: 2.0
Rocznik: 2020

> Sugeruję zadać chińczykowy takie żłośliwe i tendencyjne pytanie: skąd weźmie sygnał na pin2 gniazda EU (światło tylne przeciwmgielne)... Bo w USA wcale takiego wynalzaku ciągle nie opatentowanego, a w przyczepie to już nic a nic...
To oczywiste, nie weźmie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja zapomniałem, że na 7-pin jest takie wyjście...
Ale wiem, co można zrobić. Mam zresztą taki adapter, wciąż jeszcze nie przetestowany z przyczepą. Ponieważ wyprowadziłem sobie właśnie przeciwmgłowe w okolice haka ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), będę musiał sprawdzić, jak bardzo adapter jest rozbieralny, i wyprowadzić przewód na wtyczkę, którą zasilam światło przeciwmgłowe.
hitch_fog_11FM.jpg
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2024, 22:37   #15
teiksef

Dopiszę tu, że te adaptery są łatwo rozbieralne (przynajmniej ten, który ja mam, ale one wszystkie wygladają chyba tak samo), pin przecimgłowego jest nie podłączony. Trochę nie ma jednak jak "ładnie" wyprowadzić kolejnego kabelka. Innymi słowy: jak komuś będzie zależało, to da radę (i wyprowadzi osobny kabelek do swojego przecimgłowego), w większości przypadków pewnie machnie się na to ręką.
Stary 06-05-2025, 11:27   #16
teiksef

Jeszcze dla uzupełnienia: z tym adapterem (chińskim 4 na 7 pin z Aliexpress) działają poprawnie światła mijania, kierunkowskazy i hamulce. Ale już przy wciśnieciu awaryjnych mrugają czerwone zamiast kierunków. Adapter trochę też w niektórych przypadkach buczy (gdy wciśniete są hamulce lub awaryjny, czyli generalnie gdy świecą światła hamulca).
Podczas jazdy na liczniku wyświetlają się cały czas co chwilę alarmy problemu ze światłami tylnych kierunkowskazów. To akurat powinno zniknąć po wyłączeniu Forscanem "Rear Turn Bulb outage" w BCMie.
Do okazjonalnego ciągnięcia przyczepki adapter się nada, ale tak na poważnie to dobrze byłoby znaleźć coś lepszego (nie potrzebuję tego aż tak, żeby kupować moduł i wiązkę z Kugi, co pewnie byłoby poprawnym docelowym rozwiązaniem).
Stary 14-07-2025, 11:29   #17
teiksef

Kolejny update: po wspomnianej zmianie w BCMie przestało rzeczywiście wyskakiwać co chwila okienko z awarią kierunkowskazu. Pokazuje się jednak czasem przy hamowaniu.
Ten typ, który mam, ma jakiś problem, gdy naciśnie się hamulce (buczy, wyskakują na liczniku informacje o awarii kierunkowskazu przyczepki, nie działają awaryjne).
Może więc służyć jako tak zwana "okryjbida", bo przy okazjonalnym ciągnięciu przyczepki podstawowa funkcjonalność jest (pozycyjne, stopy, kierunkowskazy), ale generalnie nie polecam.
Stary 14-08-2025, 20:25   #18
teiksef

Zniechęcony jakością "pośrednictwa" adapterów i z obawy zakupu kolejnego niedziałającego adaptera postanowiłem zrobić to tak, jak być powinno.
Kupiłem na allegro zestaw zawierający wiązki do haka dla Kugi Mk3 (nie dla wersji z chowanym hakiem, tylko dla nieruchomej), i zamontowałem w Escape 2020. Montaż prosty, bo wiązka idzie innym przepustem, niż oryginalna (w Escape jest tam zaślepka). Niestety moduł przyczepy (TRM) trzeba wymienić (z tego, co pisze tedi_k powyżej, w wersji US elektronika jest uboższa, więc nawet i podmiana firmware nie pomoże). Moduły TRM z Kugi są nie wiedzieć czemu drogie, więc zamiast tego można kupić moduł TRM z np. Focusa MK4 (i prawdopodobnie z innych Fordów, jednak Focus MK4 to podobny rocznik, pokrewne elementy w środku, więc można założyć, że TRM będzie się dogadywał z resztą modułów - na pewno w zabawie udział biorą BCM, APIM, PAM). Działa, tzn. jest pełna funkcjonalność z Kugi, czyli poza normalną obsługą wszystkich świateł (w tym oczywiście przecimgłowe, o ile ma się je zrobione jak Ford przykazał) jest zasilanie na gniazdko 13-pin po zapłonie, gdy jest dołączona przyczepa.
Zrobię z tego jakiś większy opis, jak będę miał chwilę.
(aha, jakby ktoś miał wiązki z wersji dla ruchomego haka to też będzie działać, tylko wtyczek więcej będzie wisieć pod autem, a wszystko i tak kończy się prawie identycznie na wtyczce do TRMa. Oraz TRM dla wersji z ruchomym hakiem prawdopodobnie trzeba przekonfigurować Forscanem... ale to już opiszę).

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 15-08-2025 o 01:16
Stary 20-08-2025, 22:02   #19
teiksef

Opisałem instalację złacza haka 13-pin w Escape 4G (2020+): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jeśli będzie potrzeba, mogę to wrzucić też tu po polsku, albo po prostu odpowiadać w razie wiedzy/możliwości.
Stary 24-08-2025, 11:18   #20
dziabonq
ford::beginner

Imię: E
Rocznik: 2021

[QUOTE=teiksef;3530685]/QUOTE]

Mam pytanie o kierunki. Poprzedni właściciel założył hak, jak twierdził, ikony kierunkow na desce bardzo szybko migają i klikają bo to wina haka, jak odepne to minie. Da się to jakoś zmienić ? czy też bajki Mi wciskał ?
dziabonq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania