![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#11 |
ford::advanced
![]() Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam, upały wróciły i problem też po przejechaniu 50 km auto zaczęło lekko szarpać więc stanąłem i zgasiłem samochód(samochód wcześniej stał na słońcu temp. 36 na zewnątrz w samochodzie pokazywało 4Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Po ponownej próbie zapalenia samochodu wyskoczył komunikat "awaria silnika" na szczęście miałem przy sobie bt elm i po przeskanowaniu Forscanem Lite pojawiły się błędy P0191 , P0193 , U0401. Od ostatniej awarii doszedł mi błąd P0193. Układ paliwowy wtryski, pompa były czyszczone Jet Clean Tronic miesiąc temu. Ciśnienie na listwie jest ok. 24000kPa na wolnych obrotach na wyższych do 170000kPa. Dodam że podczas wypalania DPF też samochód mi delikatnie szarpało ale po zakończeniu ustało fakt że było trochę chłodniej. Czy możliwe że czujnik ciśnienia wariuje od temperatury? Tylko podczas upałów ten problem się pojawia gdy silnik jest dobrze nagrzany.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: s-max fl
Silnik: 2,0 tdci
|
![]()
Miałem podobny problem, nagle rano pojawił się komunikat o awarii silnika, auto odpaliło normalnie, ale natychmiast pojechałem do serwisu - około 3 km - nim zdążyłem dojechać komunikat zniknął, lecz jak zawsze poprosiłem o podpięcie do komputera - okazało się że mam błędy - wtrysk 1,2,4 miał za niskie wskazania ciśnienia( wskazanie historyczne) - mechanik pierwsze co zapytał to gdzie zatankowałem ...... Od tego momentu minęło około 3 mc i nic się nie powtórzyło - zmieniam filtr paliwa co 20k km
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 ECOBOOST
|
![]()
Witam, u mnie od pewnego czasu pojawia się żółta kontrolka silnika. Temat obserwowalem bo podejrzewalem zla jakosc paliwa. Kontrolka raz świeci przez 2-3 dni pozniej spokoj przez kolejne kilka dni. Przy prawie pustym baku zatankowalem verve z orlenu prawie do pelna i bylo wszystko ok az do wczoraj. Kontrolka znowu sie swieci. Komunikat bledu ktory odczytal mi mechanik jeszcze przed wymiana rodzaju paliwa dotyczyl zbyt niskiego cisnienia paliwa. Czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc? Auto oddaje w wekend do mechanika ale wolalbym miec jakis poglad sytuacji zeby nie dac sie "nabic w butelkę". Proszę o opinie
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
FCP member
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
![]()
Też kiedyś zalałem premium ze statoila. Powiem krótko: szykowałem się na wymianę wtrysków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na szczęście starczyło pogonić maszynę, wlać preparat do czyszczenia wtryskiwaczy i zalać premium na shell. Na Statoil to ja tylko koła pompuję, bo mają fajny kompresor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Xperia Z1 tap tap
![]() |
#16 | |
ford::amateur
![]() Imię: Bartek
Model: MK3
Silnik: 1.6 TDCi
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
![]()
Witam. Problem z awarią silnika powrócił, tym razem błąd po wykasowaniu znów się pojawiał, dopiero po pół godziny się usunął i samochód odpalił. Mam kilka screenów z pomiarów forscanem w trakcie gdy błędu nie mogłem usunąć, widać na nich że ciśnienie na listwie podczas włączonego zapłonu jet wysokie. Moje podejrzenia to 75% że czujnik na listwie się przywiesza a 25% zawór na pompie też może się przywieszać. Samochód sprawdzany na wł. zapłonie ma dużo niższe ciśnienie na listwie niż na pompie a podczas gdy ten błąd awarii się pojawił wartości są w miarę równe. Poniżej kilka screenów do wglądu. Proszę o pomoc w stwierdzeniu która część jest do wymiany. Błąd w forscanie P0191 też wskazuję czujnik na listwie.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Włączony zapłon przed usunięciem błędu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Włączony zapłon przed usunięciem błędu2 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Po skasowaniu błędu na odpalonym silniku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Po usunięciu błędu na włączonym zapłonie Ostatnio edytowane przez spenser696969 ; 22-11-2015 o 23:39 Powód: dodanie linków |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
![]()
W momencie wystąpienia błędu masz kosmiczne wartości ciśnienia na listwie.
Moim zdaniem nie jest możliwe, żeby na zgaszonym silniku utrzymywał się taki poziom ciśnienia więc skłaniałbym się ku czujnikowi ciśnienia
![]() |
#19 |
|
![]()
Listwa z czujnikiem zamówiona, wymieni się i zobaczy co dalej. Auto coraz częściej gaśnie w trakcie jazdy po wrzuceniu na luz i nie chce odpalić, błąd P0191.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
![]()
Czy ktoś się orientuję w granicach kosztu wymiany listwy CR?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
focus , ford , mk3 |
|
|