![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Pisałeś że miałeś błąd czujnika różnicy ciśnień dpf. Radzę zrobić inspekcję wiązki w kierunku grodzi aż do rozwidlenia - miałem przetartą, kabel naderwany już, raz styk był a raz nie. Po włożeniu nowego czujnika różnicy ciśnień dobrze jest wykonać procedurę zerowania wartości wyuczonych.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus III
Silnik: 2.0 TDCi 150 KM
Rocznik: 2015
|
Jutro zrobię przegląd wiązki, pytanie czy czujnik różnicy ciśnień ma coś wspólnego z temperaturą spalin przy wypalaniu.
Zmierzyłem również prąd pobierany przez świece, było około 10 A i spadało. Po chwili dopalacz był ciepły wiec działa. Jutro jeszcze zrobię pomiar podczas wypalania i sprawdzę czy pompka pracuje przy wypalaniu. Na samym początku DPF_SOOT pokazywał ok 207%, a po 6 próbach wypalania spadł do 192% i auto w końcu wkręca się powyżej 3 tyś obr/min. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
0,7-1 kPa to nie jest jakoś zawalony DPF, Load pokazuje całkiem niezłą wartość, kolega Piotrek ma rację, spróbuj wyzerować wartości wyuczone. Na moje oko, to takie ciśnienie różnicowe odpowiada właśnie takiej wartości load
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Zrobiłem reset wartości wyuczonych czujnika różnicy ciśnień, oraz reset wartości PCM. Nie wiedziałem czy mogę zrobić reset wartości DPF bo nie wiem w jakim jest stanie. Gdzieś wyczytałem ze ciśnienie ma być bliskie 0 kPa, stąd moje próby wypalenia DPF.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Resetu DPF nie rób, dokładnie tak jak piszesz, jak różnica ciśnień będzie bliska zeru, pytanie do ilu Ci się wypala. Ja bym proponował, skoro auto już nie wpada w tryb awaryjny, wsiąść, skasować błędy jeśli jakieś są, zagrzać go i tak z ręką na sercu przepałować na drodze. W międzyczasie nagrać logi, jak wyglądają temperatury na wydechu, różnica ciśnień i tak dalej
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Błędy są P2463 czyli od nagromadzenia sadzy, P244C przy próbie wypalenia DPF, P027C od pompy, ale jego idzie skasować po odpaleniu silnika. Natomiast ten pierwszy jest stały i nie da się go skasować.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
No i nie skasujesz go, póki się nie wypali. Dlatego mówię, żebyś się przejechał i wypalił go dynamicznie, generalnie wtedy warunki do wypalania są sporo lepsze
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Zrobię tak jak piszesz, sprawdzę te wiązkę od czujnika ciśnienia DPF, spróbuje dać mu w palnik. Boję się jednak że jak auto będzie jeżdżone po mieście to problem znów wróci.
Sprawdzę również tą pompkę i sterowanie świecą przy wypalaniu i dam znać. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Witam, sprawdziłem dzisiaj wiązkę czujnika ciśnienia od wtyczki do pierwszego "trójnika" czyli ok. 15 cm kabli, są w porządku.
Przejechałem się po osiedli dając lekko w palnik i temp. DPF wzrosła do 460 stopni. Włączyłem wypalanie stacjonarne, wypalał się ok. 8 min, zaraz po przerwaniu, oglądałem parametry i temp. DPF była w okolicy 450 stopni. Podłączyłem amperomierz w miejsce bezpiecznika świecy dopalacza, podpiąłem wężyk z pojemnikiem do pompki dopalacza, uruchomiłem wypalanie stacjonarne i... nic. Pompka podała 0 gram paliwa do wężyka, a amperomierz wskazał 0 A. Wychodzi ze tu jest problem niskiej temperatury przy wypalaniu. Pompa na krótko działa(cyklicznie przykładałem kabel do + akumulatora) i trochę mi nabiła do węża paliwa. Zasilanie +12V przychodzi na wtyczkę. Jak odpiąłem wtyczkę i odpaliłem silnik pojawił się błąd pompki dopalacza. Bezpiecznik od świecy sprawny, przekaźnik podmieniłem, od bezpiecznika do przekaźnika przejście jest, od przekaźnika do świecy również, zasilanie do cewki przekaźnika dochodzi. Jeśli odepnę świece pojawia się błąd świecy dopalacza. Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić? Czy to wina oprogramowania w sterowniku? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Witam, czy ta konfiguracja PCM jest odpowiednia dla tego auta? Kod silnika: T7DB.
|
|
|
|