![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
A jak założy się moduł HCM? Jak wtedy wygląda sytuacja ?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
|
O adaptacji bez hcm nie masz co marzyć. Na chwilę obecną nawet długie nie działają bez HCM i pewnie jeszcze długo ten temat nie będzie poruszony.
Lampy led obecnie kosztują mało, bez problemu z ulamanymi uszami można kupić dwie za max 2000zl. Tanie HCMy się skończyły, jakieś pół roku temu były po 300zl, teraz są po 950. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::average
![]() Imię: Bobi
Model: Escape
Silnik: 1,5 R4 179
Rocznik: 2019
|
dlatego lepiej kupić zwykłe soczewki i wsadzić tam leda - 2 nowe lampy to koszt ok 2400, ledy osram h7 300 zł
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 31-01-2024
Model: ESCAPE
Silnik: 2.5
|
Udało mi się dołożyć do ESCAPE SE 2020 fulledy 4soczewkowe EU, wszystko działa - nie jest potrzebny HCM (wcześniej miałem zwykłe halogeny). Piszę tego posta bo w sumie nigdzie nikt nie napisał wprost, że to działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie w przypadku przejścia z wersji halogen na LED trzeba dostarczyć sygnał z BCM 2280E 16 pin do 14 pinu w lampie -> ja do tego wykorzystałem istniejący przewód od PARK -> idzie on do wtyczki C222 pin 54 przy schowku także nie trzeba męczyć się z kablami. W przypadku przejścia z LED USA wystarczy piny przy lampie zmienić z 16 na 14. * nie podłączałem TURN OUTAGE -> nie zależało mi na tym, wyłączyłem detekcje w BCM i działa dobrze bez tego, nie wariuje kierunek W przypadku przejścia z halogenów trzeba zaprogramować BCM do nowych lamp -> bez tego nie działają DRL i długie. Aby odpalić DRL trzeba ustawić high beam jako POWER SUPPLY oraz DRL jako Fixed DRL and Position (tutaj wyłączyłem też LED Turn Outage) Po tym kroku zostają nam do odblokowania długie ponieważ one sterowane są przez BCM po LIN, tutaj straciłem najwięcej czasu, metodą prób i błędów w końcu zaświeciły po zakodowaniu 726-17-01: xx8x xxxx oraz 726-21-03: 02xx xxxx xx i voila działają długie, auto ciągle testuje, dokładam obecnie czujniki parkowania także jak coś jeszcze odkryje podzielę się wiedzą, możliwe, że pominąłem jakiś ważny krok -> testowałem wiele parametrów, ogólnie trzeba przenieść kodowanie z escape USA LED także jak ktoś będzie się męczyć niech przyjrzy się AS-BUILT BCM takiego modelu W moim przypadku po przejściu z halogenów na led, lampy low beam migały po odpaleniu silnika pomogło przestawienie Frequency Type Selection na option 3 To jest mój pierwszy ford i strasznie irytują mnie piny w wtyczkach, ni cholery dobrać do tych wtyczek istniejące w sklepie. Jak ktoś wie jakie pasują do tych przy BCM będę wdzęczny Po tej procedurze zostają błedy w BCM: B14E7:55 (Not Configured) Right Front Enhanced Exterior Lighting System Left Front Enhanced Exterior Lighting System Jak przypuszczam w IDS czy tam FDRS trzeba dodać nowe lampy do konfiguracji - ale bez tego i tak działają Ostatnio edytowane przez xksinski ; 15-10-2024 o 13:08 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
|
Pasuja te z wtyczek "superseal": [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Oraz przewód 0.5 mm^2, grubsze nie chcą wejść. Niestety zanim na te konektorki trafiłem, kupiłem dużo innych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i dzięki za te informacje, na pewno komuś życie ułatwią. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
![]() Imię: whiskers
Model: Ford escape
Silnik: 1.5
Rocznik: 2022
|
jesteś pewny ze bcm to wpisałeś?? bo w wierszu 726-21-03: 02xx xxxx xx brakuje dwóch ostatnich znaków
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
![]() Imię: Wald
Model: Mustang
Silnik: 5.0
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Cześć Wszystko zadziałało u mnie jak u Ciebie, poza tym kodowaniem Asbuild do sterowania długimi światłami, możesz sprawdzić czy jeszcze jakiś parametr zmieniałeś? Rozumiem że powyższe cyfry dodawałeś do Zastanych czy tylko zamieniałeś? Ostatnio edytowane przez Zrazik2 ; 02-02-2025 o 19:10 |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Escape mk4
Silnik: 2 l. Ecoboost