Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-02-2023, 16:34   #11
BlueCat
ford::average

Model: Focus MK2 HB, LF
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Trzęsienie autem przy dodawaniu gazu.

W moim Fousie mam/miałem identyczny problem. Też mi wibrowała kierownica przy większej prędkości. Zanim jednak porwałem się na wymianę półosi i wszystkiego innego jak leci, tutejsi koledzy zaproponowali mi coś prostszego na początek do zobaczenia i nawet się sprawdziło.

Najlepiej zrobisz, jak udasz się do DOBREGO wulkanizatora, aby sprawdził opony. Może masz już je zużyte i chociaż bieżnik może wydawać się ok, jak to było w moim przypadku, to jednak struktura wewnętrzna opony była już zniszczona. Wymiana opon na nowe i ich wyważenie w znacznym stopniu pomogło.

Druga sprawa to powinnaś sprawdzić u mechanika czy czasem nie masz już do wymiany łożysk. Patrząc na rocznik twojego auta, powinna być przynajmniej jedna zmiana. Aktualnie mam ten sam problem. Moje łożysko jest już uszkodzone (tak wiem, jeżdżę z uszkodzonym łożyskiem na przedniej osi, no ale mechanik ma terminy, jakie ma) i podczas jazdy telepie autem równo, też słyszę taki dźwięk jakby huczenia i srogich zgrzytów przy skręcaniu, a nawet i system kontroli trakcji mi musi "pomóc" opanować temat.

Ostatnio edytowane przez BlueCat ; 18-02-2023 o 16:39
BlueCat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2023, 16:53   #12
Magdalena

Imię: Magda
Model: Ford focus
Silnik: 1.8 flexifuel
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał BlueCat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W moim Fousie mam/miałem identyczny problem. Też mi wibrowała kierownica przy większej prędkości. Zanim jednak porwałem się na wymianę półosi i wszystkiego innego jak leci, tutejsi koledzy zaproponowali mi coś prostszego na początek do zobaczenia i nawet się sprawdziło.

Najlepiej zrobisz, jak udasz się do DOBREGO wulkanizatora, aby sprawdził opony. Może masz już je zużyte i chociaż bieżnik może wydawać się ok, jak to było w moim przypadku, to jednak struktura wewnętrzna opony była już zniszczona. Wymiana opon na nowe i ich wyważenie w znacznym stopniu pomogło.

Druga sprawa to powinnaś sprawdzić u mechanika czy czasem nie masz już do wymiany łożysk. Patrząc na rocznik twojego auta, powinna być przynajmniej jedna zmiana. Aktualnie mam ten sam problem. Moje łożysko jest już uszkodzone (tak wiem, jeżdżę z uszkodzonym łożyskiem na przedniej osi, no ale mechanik ma terminy, jakie ma) i podczas jazdy telepie autem równo, też słyszę taki dźwięk jakby huczenia i srogich zgrzytów przy skręcaniu, a nawet i system kontroli trakcji mi musi "pomóc" opanować temat.
Opony jak i felgi kupowałam nowe w 2021 na zimę. A niecałe dwa tygodnie temu przed wymianą półosi byłam wyważyć koła i nic to nie pomogło było dalej to samo. Fakt faktem niby jedna felga jest delikatnie krzywa, ale nie ma prawa niby to wpływać na jazdę.
Jak jadę bez gazu jest dobrze, dopiero jak wciskać gaz to trzęsie autem. A i pod górkę jak przyspieszam to trzęsie jeszcze gorzej. Więc od kół to by nie było.

I których łożyskach mówisz? Te przy kołach przy piaście kół?
Magdalena jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2023, 17:37   #13
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

ja mam radę, aby półosie były dwie marki skf
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2023, 18:18   #14
BlueCat

Cytat:
Napisał Magdalena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I których łożyskach mówisz? Te przy kołach przy piaście kół?
Dokładnie te przy piaście. Teoria i część praktyki mówi, że trzeba podnieść auto na lewarku i spróbować ruszyć kołem (jest sporo filmów na YT jak to zrobić). Jeśli koło zacznie się lekko chybotać, to znak, że łożysko do wymiany. W moim przypadku ten sposób się nie sprawdził początkowo. Koło ani drgnęło, chociaż już pierwsze objawy usterki były wyczuwalne podczas jazdy. Dopiero jak łożysko znalazło się w stanie "agonalnym", dopiero wtedy szło odnotować chybotanie.

Ostatnio edytowane przez BlueCat ; 18-02-2023 o 18:24
Stary 18-02-2023, 18:40   #15
Magdalena

Imię: Magda
Model: Ford focus
Silnik: 1.8 flexifuel
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał BlueCat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie te przy piaście. Teoria i część praktyki mówi, że trzeba podnieść auto na lewarku i spróbować ruszyć kołem (jest sporo filmów na YT jak to zrobić). Jeśli koło zacznie się lekko chybotać, to znak, że łożysko do wymiany. W moim przypadku ten sposób się nie sprawdził początkowo. Koło ani drgnęło, chociaż już pierwsze objawy usterki były wyczuwalne podczas jazdy. Dopiero jak łożysko znalazło się w stanie "agonalnym", dopiero wtedy szło odnotować chybotanie.
A co wyczuwałeś podczas jazdy, jakie objawy usterki?

Bump:
Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja mam radę, aby półosie były dwie marki skf
Właśnie tak miało być. Dwie skf, a wyszło jak wyszło.
Magdalena jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2023, 19:23   #16
Jones_1
FCP member

Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 2,0 PB
Rocznik: 2008

nie wiem co konkretnie jest w tym przypadku
naprawdę ciężko wyczuć, musi być dobry mechanik a co mowa przez internet
po swoich przejściach wszędzie piszę nie ma półśrodków w półosiach skf to minimum
taki gsp to w moim przypadku niecałe 1000km wytrzymał tak tak

(jak ktoś ma dużo czasu na zabawę to proszę bardzo
auto wraca na warsztat mechanik demontuje półoś
wysyłka na reklamacje uznają albo nie, auto stoi
po jakimś czasie przychodzi uff udało się uznali reklamację
mechanik montuje oczywiście kasuje za wymianę, odbieramy auto 2 tygodnie się zeszło
po miesiącu jest to samo i co ?
jedziemy do mechanika, demontujemy, a tym razem reklamacji nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wkur...ny kupuje spidan 5000km i wszystko OK zapominam o sprawie
proszę przeliczyć koszty, czas, nerwy, barak auta)
Jones_1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2023, 19:56   #17
BlueCat

Cytat:
Napisał Magdalena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co wyczuwałeś podczas jazdy, jakie objawy usterki?
Na początku było to zwykłe, ciche "huczenie" słyszalne wewnątrz samochodu podczas jazdy. Do tego oczywiście lekkie drgania. Później, jak się pogorszyło, to podczas skręcania przy większej prędkości (~70 km/h) paskudny, metaliczny dźwięk, taki, że z początku myślałem, że miałem kapcia i trę felgą po asfalcie. Dzisiaj natomiast jak zdjąłem koło, to bez większych problemów mogłem ruszać tarczą o jakieś pół cm we wszystkie strony. Zapomniałem dodać, że też auto mi zaczęło ściągać w jedną stronę.

Ostatnio edytowane przez BlueCat ; 18-02-2023 o 20:05
Stary 18-02-2023, 20:47   #18
Fulara
FORD|AUTHORIZED

mi gps wytrzymał 10 000 km i miał takie wżery pod palcem w kielichach wewnętrznych że klocki lego by wytrzymały więcej

chciałem tanio, miałem drogo
Stary 18-02-2023, 21:56   #19
BlueCat

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mi gps wytrzymał 10 000 km i miał takie wżery pod palcem w kielichach wewnętrznych że klocki lego by wytrzymały więcej

chciałem tanio, miałem drogo
Przypadkiem, ale jednak czegoś nowego się nauczyłem. Co ile taką oś trzeba wymieniać? Osobiście jak mam przebieg 220 tys. to powinienem rozważać taki zabieg? Od czego to zależy?
Stary 18-02-2023, 22:16   #20
Fulara
FORD|AUTHORIZED

jak nie trzepie to po co wymieniać
miałem samochód, co półosie miały 440 000 km i były dalej w użytku ale to auto miało 25 lat dopiero nie to co te obecne, które mają aż 2
Odpowiedz

Zasady postowania