Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-10-2025, 10:52   #11
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: 2020: IACC (inteligentny adaptacyjny tempomat) i TSR (rozpoznawanie znaków)

Jest coś takiego, jak AsBuilt Recipe Calculator. Jest to narzędzie, które umożliwia dokonywanie "celowanych" zmian w plikach AsBuilt, to znaczy zmieniających konkretne bity odpowiadające za włączenie/wyłączenie danej funkcji (podczas gdy informacja w stylu "wpisz 5" powoduje ustawienie jednocześnie czterech bitów, stąd "ustaw 6, a jeśli to hybryda, to ustaw 4", albo "odejmij dwa od wartości, którą tam masz" etc).
Jest to szczególnie przydatne dla zmian, które nie są dostępne w "Easy Mode" Forscana, lub dla takich, które obejmują kilka modułów - oba te przypadki zachodzą tutaj.
Stworzyłem w tym narzędziu "receptę" do ustawienia IACC+TSR w Escape 2020 Titanium: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ponieważ w recepcie widać, że modyfikuje IPMA, IPC oraz APIM, potrzebne są pliki AsBuilt dla tych modułów ("Save All" w Forscanie).
Następnie już z widoku recepty (zarówno sam AsBuilt Recipe Calculator, jak i recepty dla niego można sobie zgrać na dysk i korzystać off-line z przeglądarki) należy załadować po kolei te trzy pliki ("LoadABT of AB file"). Potem zapisujemy ("Save ABT") - dostaniemy w wyniku przy pliki z zaaplikowaną "receptą" (z jej nazwą dodaną do nazwy każdego z trzech nowych plików). Te pliki należy potem w Forscanie dla każdego z modułów załadować ("Load All") oraz zapisać ("Write All").
Dodatkową zaletą tego sposobu zmian jest wymuszenie backupu modułu przed zmianą. Jeśli nie mamy pewności, czy narzędzie zrobi to, co chcemy, możemy też plik "przed" i "po" porównać [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ].
(w recepcie wyłączane jest wyświetlanie ograniczenia na mapie nawigacji Forda, jeśli chcemy to mieć, trzeba później włączyć)

Mam nadzieję, że to ułatwi włączanie IACC i TSR w Escape 2020.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 31-10-2025 o 13:04
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2025, 13:17   #12
arturbrys
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Ford Escape
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: 2020: IACC (inteligentny adaptacyjny tempomat) i TSR (rozpoznawanie znaków)

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teiksef
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] robiłem Twoją metodą i wszystko działa, ale jakimś cudem po całej akcji nie działają mi automatyczne światła dziennie. W pozycji przełącznika świateł jak jest na auto, to nie mam żadnej kontrolki na zegarach, ani żadne światła się nie palą. Wiesz może które to ustawienia w Forscan i dlaczego tak się stało?
arturbrys jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2025, 18:55   #13
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał arturbrys Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...W pozycji przełącznika świateł jak jest na auto, to nie mam żadnej kontrolki na zegarach, ani żadne światła się nie palą. Wiesz może które to ustawienia w Forscan i dlaczego tak się stało?
Jeśli to Escape, to mamy do czynienia z kolejnym "spostrzegawczym"... Niestety na takich w FORScanie nie ma żadnej "pozycji"...

Wystarczy na przykład: stanąć przodem do sklepowej witryny (szyby) i (przy włączniku świateł na "A") przełączyć pozycję wybieraka skrzyni z "P" na dowolną inną. Może być "N". Następnie - popatrzeć w szybę przed sobą i zdziwić się "o... światła dzienne już są!!!"
Takie "dziwy"...

W USA - zgodnie zresztą z polską definicją - światła dzienne włączają się gdy "pojazd gotowy jest do jazdy". Czyli włącza się jakiś bieg...
Odpowiedz

Zasady postowania