Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-10-2024, 21:55   #11
Kenobi36
ford::average

Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.
Domyślnie Odp: Hybrid - ocena awaryjności skrzyni eCVT

Cvt i ecvt nie mają ze sobą nic wspolnego. Cvt to znana a konstrukcja z łancuchem między stożkami.
Ecvt to przekladnia planetarna z dwoma silnikami elektrycznymi gdzie w zależności od przełożenia cześć momentu z silnika spalinowego jest przekazywana na koła przez silniki elektryczne gdzie jeden pracuje jako prądnica i przekazuje energie na drugi silnik elektryczny. Dodatkowo energia może iść do akumulatora lub z akumulatora. Od strony mechanicznej mamy tylko przekładnie planetarną czyli bardzo mało elementow ruchomych wiec przekładnia powinna być trwalsza nawet od zwykłej skrzyni manualnej. Plus ryzyko awarii elektrycznej (2 silniki, falowniki) ale nie słyszałem o takich awariach. Więc teoretycznie bardzo bezawaryjna konstrukcja.

Niestety ford w przeciwieństwie do toyoty stosuje g... łożyska. Jak byłem na zmianie oleju w automacie w serwisie krupatronic pod siedlcami to na placu stały cztery fordy z ecvt, trzy kugi pierwszej generacji i jeden fusion z wysypanymi łożyskami po przebiegach 80..120kkm, niestety jak sie zbagatalizuje nietypowe dźwięki to wyklepują się gniazda łożysk lub wręcz kulki się mogą wysypać i naprawa może być nie możliwa. Części do tych skrzyń są nie dostępne więc serwis skrzyń automatycznych krupatronic odradzał zakupu fordów z ecvt. Z resztą po obejrzeniu sieczki jaka powsraje w takiej skrzyni po wysypaniu zwykłego łożyska odeszła mi chęć zakupu forda z ecvt. A szkoda bo jazda testowa nową kugą mi się bardzo podobała.

Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 23-10-2024 o 22:01
Kenobi36 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2024, 15:38   #12
Rolo28

Model: Kuga
Silnik: 2.5 FHEV ST Line X AWD
Rocznik: 2021

Potwierdzę że poprzednia generacja tych skrzyń miała lipne łożyska i lubiły się sypać ale kuga mk3 ma trochę zmodernizowaną skrzynie i nie spotkałem jeszcze takiej w której łożyska by się wysypały a na mobile widziałem już takie z przebiegami nawet po prawie 300tyś.
Rolo28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2024, 21:57   #13
jakubol
ford::beginner

Model: Ford Kuga II
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
Domyślnie Powrót zdrajcy

Panowie i Panie oraz panewki.Po 3 latach zdrady z seat ateca ciągnie mnie do powrotu do forda.Posiadałem 3 eskorty , 1 fiestę , 2 mondeo i kugę 2013 w której konkret padł powershiwt i stąd kupno ateki.Złego słowa na seata w wersji FR z niemieckimi podzespołami produkowanego w skodzie Czechy nie powiem , ale sentyment został.Podjarałem się dziś niebieskim ST-line x wypasionym jak owca w Zakopcu /brak tylko okna w dachu/za 188 tyś.180 koni FHEV /hybryda/.Stąd pytanie do szanownych użytkowników-Sentyment czy ekonomia ? seat ma przekulane aż 20 000tyś. kmJak sprawuje się e-CVT , bo mam uraz do powerschita.Z góry dzięki za wypowiedzi , każdą wezmę pod uwagę.

P.S. No i będę na 1 forum, a nie dwóch /w tym temacie zostałem wierny jak Lessi/
jakubol jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2024, 22:28   #14
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Powrót zdrajcy

A seat był ropniakiem ?
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2024, 15:49   #15
jakubol
ford::beginner

Model: Ford Kuga II
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013

Seat benzyna , 1.5 poj.150 km , 250 niutów.
jakubol jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2024, 20:31   #16
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał Kenobi36 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stały cztery fordy z ecvt, trzy kugi pierwszej generacji i jeden fusion z wysypanymi łożyskami
Pierwszej i drugiej generacji kugi nie posiadały takiego napędu, dopiero mk3 od 2020 taki zaistniał.
Pytanie dotyczy w jakim czasie zaczęli zakładać mocniejsze łożyska, o ile zaczęli coś zmieniać. Osobiście tu na forum nikt nie zgłaszał problemów ze wspomnianymi łożyskami, a przecież zakładali je w kugach, smaxach i galaktykach

Bump:
Cytat:
Napisał jakubol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Seat benzyna , 1.5 poj.150 km , 250 niutów.
Więc powinieneś być zadowolony z tego zestawu napędowego, zwłaszcza na drogach miejskich i podmiejskich

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 12-12-2024 o 20:39
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2024, 11:06   #17
jarekfxsilver
ford::advanced

Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018

W przyszłym roku planuję zmianę żony C-max II 1.5EB Titanium (2018 r. salon PL) na coś nowego z salonu. Zacznę testować auta i teraz mam pytanie do posiadaczy Kuga 2.5L hybryda lub osób które poznały się z tym autem, jak Wam się sprawuje ta skrzynia eCVT? Najbardziej boję się tej skrzyni z całego rozwiązania napędowego (Mega mi pasuje że ma silnik wolnossący 2.5L budowy cepa, to dla mnie super zaleta a nie wada!). W grę wchodzą jeszcze takie hybrydy jak Sportage i Tucson oraz zwykłe benzyny 1.5 z dsg (Ateca i Formentor). Swoją drogą to nie jest normalne żeby tak weryfikować rynek już zakłądając że auto może mieć bubla konstrukcyjnego.
C-max II, 1.5 ecoboost 150, Titanium; = seria / FF mk3st: Milltek 200cell, Accessport V3 od Cobb + soft Stratified Automotive, świece zapłonowe Denso Itv22, koła 235/35/19, dolot Mountune, short shifter Cobb, SYNC3.4
jarekfxsilver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2024, 19:29   #18
narcinmarg
ford::amateur

Imię: Marcin
Silnik: Kuga

Cytat:
Napisał Rolo28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdzę że poprzednia generacja tych skrzyń miała lipne łożyska i lubiły się sypać ale kuga mk3 ma trochę zmodernizowaną skrzynie i nie spotkałem jeszcze takiej w której łożyska by się wysypały a na mobile widziałem już takie z przebiegami nawet po prawie 300tyś.
Od którego rocznika ecvt ma poprawione łożyska, jakieś oficjalne informacje na ten temat?
narcinmarg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2024, 13:07   #19
Rolo28

Silnik: 2.5 FHEV ST Line X AWD

Poprzednie skrzynie to były HF35 ta w mk3 jest HF45 a ta w polifcie HF55.
W HF45 są na pewno inne łożyska zwłaszcza to które padało teraz jest stożkowe w plasikowym koszyczku koreańskie widziałem taką skrzynie w częściach podobno takie łożyska są wytrzymalsze a i nie wiem jak było w poprzedniku ale tu są dwie pompy oleju mechaniczna w skrzyni i elektryczna na zewnątrz.
Rolo28 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2025, 20:40   #20
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Rolo28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... HF35 ....
Nie ma żadnej "tragedii" ani z dostępnością ani z ceną łożysk...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Oczywiście lepiej aby się nic nie psuło...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania