Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-09-2024, 08:36   #11
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Hamulce przednie po gwałtownym hamowaniu zablokowane

Forscanem możesz sterować poszczególnymi zaworkami w pompie (opcja ABS service bleed). Więc zanim ją wymienisz możesz sobie porównać pracę LP i pozostałych. Może to będzie jakaś podpowiedź.

BTW, tu nawet w pierwszym komentarzu jest podobny problem: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Skolmi ; 23-09-2024 o 08:42
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-01-2025, 10:41   #12
Tomaszek90
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: C-Max Titanium
Silnik: 1.5 Pb
Rocznik: 2015

Witam Panowie. Wracam z problemem blokujących hamulców. Pół roku było spokoju po regeneracji zacisków, wymianie wężyków, klocków i tarcz. Dziś problem powrócił, tzn już wczoraj,nie mogłem ruszyć na światłach. Dziś dosłownie od razu przy pierwszym hamowaniu problem wrócił, które koło nie wiem ale obstawiam ze, przód tak jak wtedy. Powiedzcie czy pompa ABS w takim wypadku do wymiany/regeneracji? Dodam że po tamtej wymianie objeździlem Holandię i Do Polski przyjechałem normalnie. Ale za każdym razem jak gaszę samochód i puszczam hamulec czy nawet jak dojeżdżałem dość światel, puszczając hamulec słychać było dźwięk puszczających hamulców jak puściłem pedał hamulca. Czy to świadczy o pompie że nie puszcza płynu dalej na układ czy co? We wtorek jestem umówiony już na oleje,rozrząd więc i hamulce dojdą. Macie jakiś pomysł co mogę zrobić samemu? Błędów na desce nie wywaliło żadnych. Jedynie wczoraj jak nie mogłem ruszyć spod świateł to migała kontrolka ABSu ale to nie wiem czy z winy hamulców czy dlatego że ślisko było na drodze.
Tomaszek90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2025, 14:24   #13
ArturoW

Imię: Artur
Model: Kuga
Silnik: 2,0 TDCI 200 KM
Rocznik: 2017

Witam Was. Czy któryś z was uporał się z tymi nieszczęsnymi hamulcami? Ja mam podobny problem, u mnie to wygląda tak, że po zahamowaniu i puszczeniu hamulca np. stojąc na małym wzniesieniu auto się nie stacza, dopiero po 2-3 sekundach puszcza hamulec i zaczyna się toczyć. Wymieniłem wężyk prawego przedniego koła bo z nim jest problem, zregenerowałem zacisk, zrobiłem procedurę odpowietrzania Forscanem tak jak na udostępnionym filmie i nic. Zastanawiam się tylko czy dobrą pozycję wybrałem bo " po wymianie wężyka elastycznego". Może powinienem wybrać po wymianie pompy ABS. Dajcie znać czy uporaliście się z tym a jeśli tak to co było przyczyną.
Pozdrawiam
ArturoW jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2025, 14:46   #14
tomao
ford::expert

Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał ArturoW Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stojąc na małym wzniesieniu auto się nie stacza, dopiero po 2-3 sekundach puszcza hamulec i zaczyna się toczyć
To jest funkcja pompy ABS i można ją wyłączyć w menu licznika (wspomaganie ruszania na wzniesieniu).
tomao jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2025, 17:59   #15
ArturoW

Imię: Artur
Model: Kuga
Silnik: 2,0 TDCI 200 KM
Rocznik: 2017

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Witam ponownie. Niestety ale to nie to co piszesz. O tej funkcji wiem bo oprócz C-maxa posiadam również Kugę z tą funkcją i ta funkcja trzyma Ci auto trochę dłużej niż tylko 2-3 sekundy. Dokładnie taka sama sytuacja z trzymaniem samochodu na hamulcu jest również jak samochód stoi na spadku drogi, hamuję np. dojeżdżając drogą ze spadkiem w kierunku jazdy do świateł, zatrzymuję się na czerwonym puszczam hamulec i auto stoi, dopiero po 2-3 sekundach zaczyna się staczać. Ale mniejsza z tym, podpiąłem dzisiaj jeszcze raz kompa, i Forscanem zrobiłem reset modułu ABS, jak narazie usterka ustąpiła i wszystko jest ok. Żona pojeździ i zobaczymy czy ustąpiła na chwilę czy może ten reset okazał się strzałem w 10.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 15-01-2025 o 13:55
ArturoW jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-01-2025, 17:45   #16
Tomaszek90

Panowie, ile Was wyniosła regeneracja pompy ABS?

Ostatnio edytowane przez Tomaszek90 ; 22-01-2025 o 18:31
Stary 22-01-2025, 18:32   #17
Tomaszek90

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Problem z hamulcami rozwiazany. Winowajcą była pompa ABS. Regeneracja bloku hydraulicznego byla konieczna, zadnych błedów wczesniej nie pokazywalo wiec nie wina elektroniki w samej pompie. Koszt 1886 zł całosc, sama regeneracja 1000.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 24-01-2025 o 23:08
Odpowiedz

Zasady postowania