Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-06-2025, 22:15   #11
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Częste wypalanie DPF, zapach spalin w kabinie, wysokie spalanie

Pokaż odczyty na jałowym bez dodawania gazu - wtedy będzie można wyrokować.
Jeśli mimo to mocno skacze góra-dol to może szwankować sam czujniki lub jego okablowanie.

Stary 02-06-2025, 22:18   #12
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Czujnik w razie czego tylko ori, zamiennik od Delphi produkowany jest w Chinach. U siebie na próbę go wstawiłem i wróciłem do starego. Nie warto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2025, 19:32   #13
jakidz
ford::beginner

Model: Galaxy MK4
Silnik: 2.0 TDCI

Byłem dzisiaj na trasie Kraków - Warszawa jadąc S7 w dwie strony, nagrałem prawie godzinę odczytu parametrów (tutaj link: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) zauważyłem następujące rzeczy:

1. DPF ewidentnie zaczął działać lepiej, zbiera sadze lepiej niż kiedykolwiek wcześniej, ale w okolicach 29 minuty na filmie widać, że zaczął jakieś wypalanie, bo temperatura skoczyła do 600 stopni i load zaczął spadać - co ciekawe po zakończeniu nie zresetował ostatniego dystansu od regeneracji, a teoretycznie powinien - czy to jest normalnie zachowanie?

2. Spalanie na komputerze pokazało 7,5 litra, a realnie było to 8,6 litra, więc tutaj w końcu od remontu spalanie nie pokazuje ponad 10 litrów, ale jest dokładnie takie samo jak było przed remontem i wymianą DPF, zawsze na autostradzie przy 140 km/h palił coś koło 8,5-9 litrów

3. Pod koniec trasy jak już jechałem po mieście w Krakowie zauważyłem, że EGR zawiesił się na błędzie 99%, a parametr EGR na 0% - tak było już do samego zaparkowania pod domem. Wcześniej błąd EGR 99% zawsze pojawiał się podczas wypalania DPF, tym razem nie ma już takiej zależności. Zawór EGR był kupiony nowy oryginalny w grudniu 2024, bo dokonał żywota - czy mógł już się uszkodzić czy raczej jest zabrudzony i warto go przeczyścić?

4. Zarejestrowałem też nagranie na biegu jałowym po dojechaniu do Warszawy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - tutaj też widzę błąd EGR 99%, byłem wtedy w mieście i ruszałem po tym w drogę powrotną. Co do ciśnienia DPF to wartości nie skakały mocno, było to między 2-2,2 kPa, natomiast wydaje mi się, że mimo wszystko jest to dość dużo jak na bieg jałowy.

Samochód jutro jedzie do mechanika na wymianę oleju po 3000 km od remontu i będą sprawdzać ten EGR - tak jak pisałem wcześniej po zdjęciu kurka od oleju leci szary dym - mechanik stwierdził, że jest to związane z problemem z EGR, który cofa spaliny do silnika nawet na zimnym. Tutaj też pytanie czy tak może być, bo zaczynam średnio już wierzyć w to co mówi.
jakidz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2025, 06:29   #14
jakidz

Witam ponownie, samochód po wizycie w warsztacie (czyszczenie EGR, który był mało zabrudzony) przez około 2000 km miał realne spalanie na autostradzie około 7,7 litra (co i tak było zawyżone w stosunku do komputera 7,0), DPF się wypalał co 500 km, natomiast po przejechaniu tych kilometrów samochód znów zaczął wypalać prawie cały czas DPF i spalanie wzrosło do 9,5 - 10 litrów.
Wróciłem do mechanika, który uznał, że to wtryskiwacze i trzeba je wziąć na badanie i renegerację.
Mechanik po sprawdzeniu twierdzi, że wszyskie wtryski są poprawne, ciśnienie podczas rozpylania 1500–1600 barów na każdym z nich, dostarczają prawidłową ilość paliwa ALE nie są w stanie stwierdzić czy rozpylają paliwo prawidłowo. Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić dlaczego nie potrafią tego stwierdzić? Oczywiście proponują zakup nowych wtrysków, żeby to sprawdzić, ale po wydatkach jakie miałem i braku pewności, że nowe wtryski rozwożą te problemy podchodzę do tego ostrożniej niż wcześniej.
Stary 10-07-2025, 08:43   #15
Bierut

Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012

Gdyby kogoś to interesowało. Tak wyglada odczyt parametrów po zakończeniu wypalania na postoju, na wolnych obrotach. Dotyczy Galaxy 163KM, rocznik 2012, przebieg 250 tyś. Nic od nowości nie było wymieniane/czyszczone.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_3855.jpg (15.1 KB, 29 wyświetleń)
Bierut jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 09:34   #16
jakidz

Aktualizacja po przejechaniu kolejnych 3k km pojawił się w międzyczasie błąd P2000, który sam zniknął "P2000- Wydajność adsorora tlenków : azotu poniżej wartości progowej, rząd cylindrów 1".

Zauważyłem, że odłączenie akumulatora na 20 minut czasami chwilowo poprawia problem z wypalaniem DPF non stop - wartości soot load rosną powoli i spalanie jest poprawne, ale to pomaga na jakieś 200-300 km i samochód znowu wraca do trybu ciągłego wypalania przy dużych prędkościach autostradowych. Jak wjeżdżam na krajówkę i jest mniejsze obciążenie silnika to DPF wraca do trybu szybkiego wzrostu soot load i wypalania do 50-100 km.

Wcześniej przed remontem silnika i wymianą sond lambda na używane z innego Forda ten błąd P2000 pojawiał się sporadycznie podczas jazdy na autostradzie, ale wtedy powodował tryb serwisowy i kontrolkę silnika. Powróciłem do wątków w internecie dotyczących tego błędu i znalazłem informację, że niektórym pomogła wymiana sond lambda oraz czujnika przepływomierza MAF. Stwierdziłem, że sprawdzę co wydarzy się po odłączeniu tymczasowo czujnika i tutaj wydarzyły się następujące rzeczy:

- MAF w komputerze ustalił się na wartość 2.11 g/s - nie wiem czy to jest normalne czy powinno tutaj być 0 g/s jak nie ma czujnika
- samochod nie przeszedł w tryb serwisowy, mam wrażenie, że po rozgrzaniu zaczął działać nawet równiej niż z czujnikiem
- spalanie chwilowe przestalo skakać do jakiś dziwnych wartości - podejrzewam, że przestał się dopalać Nox - w komputerze wcześniej dopalanie Nox rejestrowało się co 1 kilometr, po odłączeniu MAF to się poprawiło i przestało się to dziać tak często (z tym zniknął zapach spalin w kabinie na biegu jałowym)
- DPF soot load przestał rosnąć w oczach - przez około 20 km jazdy na krajówce urósł o 1%, wcześniej już wzrósł by o 10-30%

Zdaje sobie sprawę, że komputer przy braku MAF oblicza wszystko na podstawie innych czujników, ale dało mi to mocno do myślenia czy czasem nie ma jakiejś nieszczelności w układzie dolotowym, który powodowałby zawyżone odczyty na przepływomierzu co komputer ewidentnie u mnie interpretuje jako podstawa do wypalenia DPF.

Na razie zamówiłem nowy oryginalny czujnik MAF do testów i jak przyjdzie to sprawdzę czy będzie miał takie same wartości jak aktualny.
Stary 31-07-2025, 09:48   #17
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał jakidz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przestał się dopalać Nox
Ja w tym właśnie upatruję lawinowego wzrostu zapełnienia DPF. Sam robiłem testy z EGR, jego odłączenie powoduje brak tego dopalania i grzania paliwem kata, pewnie podobny efekt jest po odłączeniu przypływomierza. Natomiast zaślepienie EGR bez jego odłączania nie zmniejsza w ogóle wzrostu LOAD. Teraz przypadłoby się wyprogramować czujnik NOx.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 21:25   #18
menen2

A weź zobacz wykres poboru prądu na sondzie NOx czy coś się rusza.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i post Netopera

Ten błąd odnosi się do przekroczonych wartości NOx (tlenek azotu). Więc wychodziłoby że to problem z układem oczyszczania spalin, katalizator/DPF
Albo jakieś kiepskie paliwo.
Trzeba by więcej danych zebrać a nie tylko odczytanie błędu, potrzebne by były wykresy lambd, przepływomierza, zapełnienia DPF-a.

---------- Post added at 18:10 ---------- Previous post was at 18:08 ----------

Chyba że np przypalają się styki we wtyczce lambdy i przez to idą od niej niepoprawne dane i PCM wywala błąd brudnych spalin.

Warto sprawdzić.

Ostatnio edytowane przez menen2 ; 31-07-2025 o 21:29
Stary 01-08-2025, 16:23   #19
jakidz

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A weź zobacz wykres poboru prądu na sondzie NOx czy coś się rusza.
Nie widzę takiego PID w Forscan - jakim PID mogę to sprawdzić?
Stary 01-08-2025, 17:20   #20
menen2

Masz PID dla sondy NOx? Jesli tak to tam w opcjach tego PIDu powinno to być, nie pamiętam jak to teraz wygląda dla innych sond. Nie pamiętam czy sonda NOx gubi napięcie im wyższa temperatura czy działa to na odwrót, ale będziesz wiedział od razu. Max pobór prądu dla wszelkich sond to 5V. Masz FORScana na kompa czy telefon? Być może jutro będę mieć 5 minut na podpięcie się i zrobienie screena (w przypadku kompa musiałbym chyba jeszcze poszukać kabelek).
Jesli tego nie znajdziesz to musisz fizycznie to sprawdzić-wpiąć się w kostkę tej sondy i miernikiem. No i jak już jesteśmy przy kostce, warto sprawdzić piny tak jak to opisał Netoper z forum Mondeo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz

Zasady postowania